

U svetu gastronomije, postoje jela kojima je teško odoleti, a njoke su definitivno jedno od njih. Ova simfonija ukusa izvire iz srca Italije i osvaja nepca, verujemo svih nas. Autentični spoj kulinarske stručnosti i jednostavne pripreme donosi pravu poslasticu koja nas mami svojom kremastom teksturom. Da smo njihovi ljubitelji, pokazuje činjenica da smo do sada predstavili dosta recepata za pripremu njoki. Roze njoke su doprinele Barbie maniji, dok su njoke u kremastom sosu od paradajza all time favorite. Sada, donosimo recept za hrskave njoke sa parmezanom. Ukusno i lako za pripremu, ovo jelo je savršen izbor za bilo koje doba dana.
Sastojci:
- pakovanje njoki (500g)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika italijanskog začina
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 1.5 šolja iseckanog parmezana (200g)
- 1 šolja marinara sosa
Domaće njoke? Imamo recept i za njih
Njoke možete i sami pripremiti, ukoliko niste ljubitelj kupovnih. Kako? Prvo pripremite smesu od krompira, brašna i jaja. Količina koja je obično potrebna jeste: 250g krompira, jedno jaje i 250 g brašna. Skuvani krompir pomešajte sa brašnom i razmućenim jajetom. Smesu oblikujte u kuglice i kuvajte ih u vreloj vodi, sve dok ne isplivaju na površinu. Ipak, ukoliko nemate vremena za to, postoji veliki izbor dobrih gotovih njoki.
Hrskave njoke sa parmezanom
Kada ste rešili pitanje njoki, prvi korak podrazumeva da zagrejte rernu na 200 stepeni. Njoke odvojite u jednu činiju i preko njih dodajte malo brašna, kako se ne bi lepile. Preko toga, dodajte maslinovo ulje i kašiku italijanskog začina. Odabrani pleh obložite papirom za pečenje. Na njega rasporedite gore navedenu smesu parmezana. Prethodno njoke iz činije prebacite u pleh i ravnomerno ih rasporedite preko parmezana. Pecite ih 15 minuta, ili dok sir ne dobije braon boju i postane dovoljno hrskav. Ako se pitate zašto nigde nismo spomenuli sos od paradajza, to je zato što vam je on potreban na samom kraju. Vruće hrskave njoke sa parmezanom, koje ste tek izvadili iz rerne, rastavite na komade i umočite u sos paradajza i uživajte.
Foto: Instagram @kalejunkie