Njoke u kremastom sosu od paradajza i sira
Njoke u kremastom sosu od paradajza i sira

Njoke u kremastom sosu od paradajza i sira

Suprotno uvraženom mišljenju, njoke nisu vrsta paste, iako potiču iz Italije. Ovaj specijalitet od krompirovog testa zapravo predstavlja jednu vrstu knedli, upravo zbog sastojaka koji se koriste. Iako se mogu naći i njoke od drugih vrsta brašna, originalna receptura podrazumeva upotrebu krompira umesto određene vrste brašna. Kao i sa drugim tradicionalnim italijanskim jelima, i njoke poprimaju različite varijacije kako se krećete duž mediteranske čizme. Sličnost sa pastom zadržavaju u tom smislu da se često pripremaju uz različite soseve – najčešće one od paradajza, poput onog u receptu koji ovog puta pripremamo. Pesto genovese čest je preliv, a na sve to neizostavan sastojak je, naravno, neki od tradicionalnih italijanskih sireva.

Sastojci

  • 250 grama njoki
  • 30 grama putera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1/2 šolje neutralne pavlake
  • parmezan
  • mozzarella
  • tucana paprika
  • so

Priprema

U prethodno zagrejani tiganj dodajte putera i njoke, pa ih pržite oko pet minuta. U tiganj zatim dodajte usitnjenog belog luka, paradajz paste, paprike i neutralne pavlake za kuvanje. Ostavite da se krčka na tihoj vatri 10-ak minuta. Zatim dodajte rendanog parmezana i mozzarella sira, pa promešajte kako bi se sir istopio i sjednio. Servirajte porciju pa preko dodajte još parmezana. Uživajte!

Foto: Instagram (@emmieheartsfood / @_bakeanna)

Učitati još
Zatvori