Gastro rekapitulacija 2023. uz novu poslasticu iz Modla 180°C manufakture sa Dorćola
Gastro rekapitulacija 2023. uz novu poslasticu iz Modla 180°C manufakture sa Dorćola

Gastro rekapitulacija 2023. uz novu poslasticu iz Modla 180°C manufakture sa Dorćola

Jelena Perović osnivačica jedne od najdivnijih dorćolskih radionica domaćih poslastica pod imenom Modla 180°C u godini koju ispraćamo prvi put je napravila tortu za sebe, ali i njega. Osim toga, prvi put se odvažila i pustila svoje poslastice u slobodnu prodaju na čak dve beogradske lokacije – Forum i Makadam bistro. Za kratko vreme, mimo njenih očekivanja, poslastice su postale best-selleri za koje ovog decembra postoji i lista čekanja / mi smo se na vreme upisali što predlažemo i vama /. I dok polako pravi planove za narednu, nakon čarobnog uskršnjeg editorijala i gozbe na Dunavu uz čuvene Modla 180°C poslastice, još jednim gastro editorijalom za Journal, ovog puta u salonskom stanu na Dorćolu, pravimo rekapitulaciju 2023. uz nove ukuse i poslastice koje će zasigurno obeležiti 2024.

Journal 01 Beogradska manufaktura Modla 180°C na Dorćolu ove zime miriše na…

Vanilice.

Journal 02 Svaka Modla 180°C poslastica napravljena je nekome. Ova Markiza je prva poslastica za tvoju dušu. Otkud to?

Prošla godina nije bila lagana za mene, pa sam ove godine malo više mislila na sebe i trudila se da sebi ugodim. Putovala sam. Postala preduzetnica. Zavolela sam. Nošena tom energijom odlučila sam da i sebe obradujem. Kada bih bila torta, bila bih Markiza. Lagana, baršunasta i meka. A kada bih bila haljina, bila bih ova sa fotografije koju potpisuje Dragana Ognjenović @draganaognjenovic.

Journal 03 Nema sumnje da si nas sa ovom poslasticom vratila u ne tako davnu prošlost, ali kada kažemo Markiza, na šta tebe prvo asocira?

Kada se vratim u prošlost i pomislim na Markizu, pred očima odmah imam sliku brata i mene kako kašikama jedemo tortu iz vangle jer majci i meni nije uspeo fil. Piškote su se digle na površinu i Markiza je izgubila svoj prepoznatljiv oblik. Markiza je moj lični simbol vere u sebe i podsetnik da sam uspela da napravim tortu koja ima i formu, i suštinu, i ukus.

Journal 04 U godini koju ispraćamo Modla 180°C poslastice su se prvi put našle i u slobodnoj prodaji u Forumu i Makadamu. Kakvi su ti utisci?

Za mene je bio veliki izazov i test da pustim poslastice u slobodnu prodaju jer sam verovala da tako više neću imati kontrolu nad njima. Kada sam to i uradila, shvatila sam da smo Modla 180°C i ja porasle. Mislim da i ljudima koji me već dugo prate na društvenim mrežama prija da mogu da probaju jedan mali deo Modle. Kesten torta se prodaje neverovatnom brzinom i to me raduje, a linceri me podsećaju na praznike pa smo odlučili da oni budu samo u decembru, i samo u Forumu. Rezervišite svoj lincer jer sam načula da je na prazničnom spisku mnogih.
Modlin izlog u Beogradu je i Makadam bistro. Sećam se leptirića u stomaku kada sam im nosila prvu turu poslastica.

Journal 05 Šta te je ova godina sve naučila?

Da sve u životu ima svoje vreme i da moje želje i spremnost za njih često nisu usklađene.

Journal 06 Koje Modline poslastice su obeležile 2023. godinu?

Poslastica koja je obeležila 2023. godinu je Vasina torta. Ja sam je napravila za jednog Marka, a ljudi su je prepoznali i zavoleli. Klasici su ponovo u modi.

Journal 07 Šta bi volela od sledeće godine?

Volela bih da sledeća godine donese više lakoće, da imamo više razumevanja jedni za druge, da vesti o ratu, zamene vesti o ljudskoj humanosti. Na privatnom planu, da Modla 180°C dobije veću kuhinju, jer je prerasla ovu u kojoj je nastala. Radujem se nekom ušuškanom mestu u kom bismo devojke i ja imale više prostora i slobode za sve naše ideje. Ali, pre svega bih volela da se vratim svojim starim ljubavima – jogi i čitanju.

Journal 08 Ako bi trebalo da poručimo samo jednu tortu uoči praznika, koja bi to bila?

Markiza.

Journal 09 I ovoga puta sarađuješ sa istim timom – Tijana, Monika i ti. Koliko i šta tačno znači imati tim od poverenja?

Šta zapravo znači snaga i podrška tima potvrdila sam ovog leta kada smo fotografisale Vasinu tortu. Pre nego što je Monika počela da fotografiše, torta je pala naglavačke i završila u slomljenom staklu, što ste i imali prilike da vidite na mom Instagramu. Da sam se ja pitala, u tim krhotinama, na obali Dunava bismo digle ruke od svega, pile vino i razmišljale o prolaznosti života, ali devojke su odlučile da podignu i tortu, i mene, da ipak pokušamo da napravimo fotografije. I uspele smo. Hvala im.

Foto: Monika Pavlović
Kreativna direkcija: Tijana Anđelović
Keramička dekoracija: Olivera Klikovac Studio

Učitati još
Zatvori