Viralni domaći hleb punjen mozzarella sirom – pripremljen na japanski način
Viralni domaći hleb punjen mozzarella sirom – pripremljen na japanski način

Viralni domaći hleb punjen mozzarella sirom – pripremljen na japanski način

Nedelja je, i to nas – barem u sećanjima na detinjstvo – neretko asocira na miris svežeg domaćeg hleba. Ovog smo puta, ipak, odlučili da isprobamo nešto drugačiju recepturu, no ništa manje ukusnu i mekanu. Domaći hleb sa mozzarella sirom koji danas pripremamo sadrži jedan dodatni korak, pozajmljen iz japanske gastronomije. Naime, koristićemo tzv. tangzhong – jedinstvenu smesu od svega nekolicinu sastojaka, koja se u Japanu koristi u izradi testa, kako bi se poboljšala njegova tekstura i hlebu dalo na mekoći. Na bazi je vode, mleka i brašna, te je jednostavna za pripremu i primenu – zbog čega smo rešili da je danas isprobamo.

Sastojci

Za testo

  • 2 jaja
  • 35 grama šećera
  • 580 grama brašna
  • 12 grama soli
  • 35 grama otopljenog putera
  • 60 grama mleka
  • 6 grama instant kvasca
  • 4 mozzarella štapića, svaki isečen na 3 dela

Za tangzhong smesu

  • 120 grama mleka
  • 120 grama vode
  • 40 grama brašna

Priprema

Najpre je potrebno napraviti smesu za tangzhong tehniku pripreme brašna. Umutite sve potrebne sastojke u manjoj šerpi tako da nema grudvica. Zatim na srednjoj vatri mešajte dok se smesa ne zgusne, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. U veću činiju zatim prespite tangzhong smesu, pa dodajte sve sastojke, izuzev putera, kako biste umesili testo. Mikserom sa posebnim dodatkom za testo mešajte oko 5 minuta, ili dok ne primetite da je testo dobro sjedinjeno. U smesu zatim dodajte istopljenog putera, pa mešajte još 8-10 minuta. Testo zatim oblikujte u loptastu smesu pa prebacite u činiju i ostavite da naraste 1.5 do 2 sata. Nakon toga, probušite testo kako bi splaslo pa ga podelite u 12 jednakih delova, pa od svakog formirajte loptice. Tako izdeljeno testo ostavite da odleži još 10 minuta. Nakon toga, pojedinačne loptice testa razvucite oklagijom, pa napravite tanke proreze po sredini. Na vrh zatim stavite štapić mozzarella sira pa urolajte testo. Ovako urolano testo ređajte na prethodno premazan pleh, pa ostavite da odstoji prekriveno krpom još 30-ak minuta. Testo premažite tankim slojem mleka, pa u rerni zagrejanoj na 180 stepeni pecite hleb 25-30 minuta. Prijatno!

Foto: Instagram (@cookim_mama)

Učitati još
Zatvori