Food and Restaurant Trends: Ove stvari su za nas veliko NO!
Food and Restaurant Trends: Ove stvari su za nas veliko NO!

Food and Restaurant Trends: Ove
stvari su za nas veliko NO!

U našoj zemlji, pogotovo u prestonici, u poslednjih nekoliko godina možemo da se pohvalimo značajnom gastro scenom i novim restoranima. U prilog tome ide i činjenica da je u decembru čak sedamnaest restorana dobilo Michelin preporuku, što je, priznaćete, zavidan broj. Sve je više restorana koji donose recepte iz čitavog sveta i kod nas, a fine dining je pridobio jedan zavidan deo domaće publike. Kako je gastro scena u Srbiji počela da raste i razvija se, tako su nam stigli i trendovi iz „sveta“ koji nas baš i nisu usrećili. Ovo naime nema nikakve veze sa kulturološkim razlikama, naprotiv, verujemo da bi se mnogi, bez obzira na poreklo, složili sa nama. Evo šta se to našlo na našoj listi.

QR Code vs Meni

Ovo je definitivno jedna od stavki koju smo prvo primetili na putovanjima, da bismo na kraju isti trend dočekali i u Srbiji. Iako mnogi restorani ipak još uvek nemaju QR kodove umesto menija, mnogi su sa druge strane odlučili da se „modernizuju na ovaj način“. Prvenstveno, ovaj model ne deluje kao da štedi vreme iz razloga što nam više truda treba da očitamo QR kod nego da prosto otvorimo meni. Sa druge strane, tu je i osećaj kao da naručujemo hranu online, bez prelistavanja lepo dizajniranog menija. Elegancija i jedan bitan i upečatljiv momenat prilikom posete restoranu kao da su se ugasili. U našem slučaju, pri ulasku u svaki restoran volimo da potpuno odložimo telefone.

Što se nas tiče, ovaj trend može da ode.

trendovi restorani

Sve više obroka uključuje sirovo meso

Ovo je momenat kada dolazimo do toga da zaista poštujemo sve one koji ne konzumiraju meso. Takođe, podjednako poštujemo i one koji smatraju da im je ova namirnica neophodna. Iako mnogi smatraju da je sirovo meso, pogotovo riba, mnogo zdravija opcija, nama bi više prijalo da se zadržimo na rare i medium pečenim proizvodima od mesa. Trend sirovog mesa nije toliko zastupljen u našoj državi, međutim oni koji često putuju i te kako mogu da primete ove novine. Tu su i ekstremi koji se popularizuju na društvenim mrežama, kao što su food blogeri koji propagiraju konzumaciju sirovog mesa za brže mršavljenje. Odmah da vam kažemo, stručnjaci su ovu teoriju odbili kao istinitu.

Koliko je sirovo meso zaista zdravo, sačekaćemo da se odgovori stručnjaka usaglase. Do tada, jedan medium biftek za nas!

trendovi restorani

Samo niskokalorični dezerti

Šećer je zaista stvar koju treba izbegavati u svakodnevnoj ishrani. Međutim, primetili smo da je trend niskokaloričnih, tačnije, zdravih opcija kolača sa stevijom ili raw opcija postao malo preteran. Pored niskokaloričnih opcija, želimo podjednako lep izbor i tradicionalnih kolača. Ruku na srce, tradicionalna vrsta dezerta i jeste najukusnija (što se nas tiče), a znate i sami da postoje momenti u životu kada nam je samo potrebna dobra poslastica.

Može li raw, sa malo šlaga?

trendovi restorani

Borba pre(sto)la

Nemojte misliti da se ovo dešava samo u našoj zemlji. Naprotiv, svi veliki gradovi u svojim restoranima imaju problem da ugoste svakog posetioca. Posebno u određeno doba dana ili nedelje. Često možete doživeti da vas, nakon završenog obroka, zaposleni konobari suptilno podstiču da napustite mesto. Sklanjanje svakog praznog suda čim završite, česta pitanja da li vam je potrebno još nešto. Nekada čak možete da doživite i direktno pitanje – Da li ste završili, imamo nove goste?  Verovatno ćete i sami intuitivno osetiti da, nakon što ste „završili svoje“ morate da oslobodite mesto drugima. Ova pojava svakako ima svoje žasto, ali i mi imamo pravo da nam se ne dopada.

Svaki gost želi da se oseća cenjeno, a nekada to više izgleda kao smena na pokretnoj traci i borba pre(sto)la.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori