Fotelja Orsola, dizajnerski hit iz sedamdesetih dostupan i kod nas
Fotelja Orsola, dizajnerski hit iz sedamdesetih dostupan i kod nas

Fotelja Orsola, dizajnerski hit iz
sedamdesetih dostupan i kod nas

Pre tačno dvadeset godina, svet enterijera i dizajniranog nameštaja oprostio se od velikog vizionara, dizajnera Gastonea Rinaldia. Rinaldi je bio italijanski ekonomsita i zaljubljenik u dizajn nameštaja. Vrhunac svog dizajnerskog umeća dostigao 1950/60-tih godina kada je od svog oca, takođe dizajnera nameštaja, nasledio firmu i čitavu proizvodnju. Tada, po profesiji samo ekonomista, polako je ulazio u svet neobičnih oblika i materijala da bi, već nakon samo nekoliko godina na čelu firme, Rinaldi počeo da gradi svoje ime. Kasnije će sepredstaviti svoj lični brend dizajniranog nameštaja Tacchini koji je do danas poznat u čitavom svetu. Proslavio se prvo u Milanu, na sajmovima i takmičenjima, da bi kasnije krenuo da osvaja i prekookeanske države. Njegovi komadi su još tokom šezdesetih godina privlačili veliku pažnju javnosti. Deset godina nakon, sedamdesete su za Rinaldija i njegov rad bile najplodnije godine. Tako su fotelja DU41, Arianna, Dafne postali, između ostalih, njegovi najnagrađivaniji ali i najprodavaniji komadi nameštaja.

dizajnerski nameštaj
DAFNE
du-41-chairs-by-gastone-rinaldi
Du41

Fotelja Orsola kao vrhunac Rinaldijevog stvaralašta

Rinaldi je, nakon što je nasledio očevu firmu krenuo njegovim stoapama i prvenstveno proizvodio ali i dizajnirao metalni nameštaj. No, Orslola je bila nešto sasvim drugačije, a pojavila se u periodu kada je dizajn enterijera počeo da dobija na značaju. Kao i danas, dizajnirani nameštaj predstavljao je određeni statusni simbol. Orsola je bila odličan način da se istaknu moderni elementi, dizajn, a ujedno i praktičnost i udobnost. Pisali smo ranije o još jednom hitu iz sedamdesetih godina, Hyaline Lounge Chair. Ona takođe spada u komad nameštaja koji je ponovo oživljen. Ipak, Fabioa Lencia, takođe italijanski dizajner nameštaja odlučio se da žrtvuje praktičnost zarad estetike. U slučaju Orsole, Rinaldi je ispoštovao želje svakog prosečnog potrošača koji čezne za dizajnerskim komadom. A to su, funkcionalnost, udobnost i moderan izgled.

Artemest
Artemest
Artemest
Artemest
Artemest

Brend Tacchini dostupan i kod nas

Salon nameštaja u Beogradu, K41 na svoju listu renomiranih dizajnerskih brendova uvrstio je i brend Tacchini sa foteljom Orsola na čelu. Novo izdanje ostaje verno svom originalu uz još mekši i privlačniji izgled. A kao i sedamdesetih, ovaj komad nameštaja je ručno izrađen u Italiji baš kao i pre pedeset godina koristeći revidirane i najsavremenije tehnike izrade, a isto je i sa ostalim komadima nameštaja ovog brenda.

Podstava fotelje je u potpunosti presvučena anilinskom kožom smeđe boje, a krase je upečatljiva puna „zrna“ koja su posebno naglašena naboranim dizajnom duž ivica same fotelje. Njeni cilindrični okviri prate konture smele siluete obezbeđujući besprekorno moderno dizajnesko rešenje. To je ujedno čini svaršenim oblim komadom nameštaja. Uz to savetujemo da obratite pažnju i na ostale komade nameštaja Tacchini. Koža, metalni elementi koji poput Art deco stila najavljuju povratak jedne dizajnerske ere.

K41
K41

Foto: Instagram@k41_furniturestore/k41/Pamono/Artemest

Učitati još
Zatvori