Art deco stil vraća se u uređenje enterijera: Znamo kako da ga primenite
Art deco stil vraća se u uređenje enterijera: Znamo kako da ga primenite

Art deco stil vraća se u uređenje
enterijera: Znamo kako da ga primenite

Art deco stil bio je izrazito popularan početkom dvadesetog veka. Činio je okosnicu svih umetnosti, pretežno slikarstva i dizajna. Svoj uticaj vrlo brzo dobija i u arhitekturi i dizajnu enterijera, te će u prvi mah biti okarakterisan kao raskošan i luksuzan. To uistinu i jeste bio. U svom samom nastajanju Art deco stil karakterisala je upotreba skupocenih materijala, raskošnog dizajna i boja, velikih dimenzija. No, čitav vek od svog nastajanja, ovaj popularni stil kao da se ušunjao i tiho vratio u domove širom sveta.

Ono što ga karakteriše jeste poznati elementi bauhausa, kubizma, jarke boje, ali i motivi i dekorativni elementi sa dalekog istoka. Pojedini domovi sadržali su dosta kristalnih elemenata, kako kao deo samog doma, tako i u dekorativne svrhe. Upotreba zlata, metala, nerđajući čelik i drugi sjajni i čvrsti materijali. Uz dosta cveća, igru boja ali i kombinaciju drugih stilova, Art deco definitivno spada u način uređenja enterijera za koji je neophodno dosta ukusa.

Ukoliko vam se sve ovo učinilo interesantnim i želeli biste da budete među prvima koji će potpuno primeniti ovaj stil u svom domu, imamo par jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da tranziciju uradite što lakše.

Drvo

Art deco stil definitivno je jedan od onih koji obožavaju primenu drveta. Najčešće pleteni nameštaj od trske ili bambusa, ali i svi ostali primeri koji čine puno drvo u svojim unikatnim bojama. Zaboravite na nameštaj u boji ili ivericu. Art deco želi od vas da unesete dodir prirode ali i tropski element koji će vas, bez obzira na aktuelno godišnje doba podsećati na sunce. Birajte komade koji su masivni, sa poedinim detaljima koji nagoveštavaju njihovu posebnost.

Obli nameštaj

Pre trenda koji trenutno važi kada je reč o dizajnu nameštaja i pre retro stila za koji mnogi veruju da je izrodio trend oblog nameštaja, obli nameštaj je prvi put bio upotrebljen u vrem Art deco stila. Kako se trend oblog nameštaja vratio, tako su i sami komadi u savremenim domovima počeli da kreiraju dozu mešavine dva nekadašnja stila. Ukoliko želite da primenite Art deco stil u svoj dom, evo još jednog načina kako to možete da učinite na efikasan način.

Jarke boje

Art deco stil nije se plašio jarkih boja. tako je ovaj način uređenja enterijera postao nešto što zahteva balans ukoliko ne želite da preterujete, ali vam ujedno nudi i slobodu da preterate. Zagasiti zemljani tonovi su definitivno nešto sa čim ne možete da pogrešite. Ukoliko ste se odlučili za primenu ovog stila u svom domu, pravo je vreme da se posvetite paleti boja koju vi planirate da primenite.

Metal

Ukoliko neki materijal može najbolje da opiše Art deco stil to je onda metal. Metalni elementi u enterijeru bili su najjednostavniji način da se uravlja elegancijom u domu. Ukoliko i sami želite da unesete dozu iste, savetujemo da krenete prvo od ovog koraka. Za koju god nijansu da se opredelite, momemo da vam kažemo samo jedno, Art deco dozvoljava i kombinovanje boja.

Foto: @studio_hex_bs; @ad_italia; @barracuda_interiors.

Učitati još
Zatvori