Hyaline Lounge Chair: Zbog čega je ova fotelja postala viralna?
Hyaline Lounge Chair: Zbog čega je ova fotelja postala viralna?

Hyaline Lounge Chair: Zbog čega je ova
fotelja postala viralna?

San svih ljubitelja minimalizma, fotelja Hyaline nastala 1970. godine, pa sve do danas, čini univerzalni spoj dizajna i estetike na vrhunskom nivou. Reč je o delu italijanskog dizajnera Fabioa Lencia. Naizgled, fotelja je inspirisana Bauhaus školom (avangardni pokret transformirao modernu umjetnost). No, istina je da zbog svojih cilindričnih tapaciranih rolni od kože koje formiraju dalje jednu celinu, ali u krivu. Podstavljenih masivnih cilindra su podržani sa leve i desne strane od kaljenog stakla, ova fotelja i danas čini avangardni komad sam po sebi, a naročito u vreme razvoja savremenog dizajna.

Fabio je započeo svoju profesionalnu karijeru dizana nameštaja u Rimu, evropskom gradu u kom dizajn cveta, pogotovo sedamdesetih godina. Nedugo zatim, otvorio je i svoju radnju za savremeni nameštaj. Nakon više različitih dizajnerskih rešenja, Hyaline fotelja ostala je njegovo najpopularnije delo. Mi znamo i zbog čega je to tako.

Hyaline Lounge Chair
@omeditions_

Jedna fotelja, više mišljenja

Iako je Fabio Lenci dizajnirao ovu fotelju u cilju svakodnevne i praktične upotrebe, danas se mnogi sa ova dva opsina epiteta ne bi poslužili kada je reč o Hyaline komadu. Za oko 5.000 dolara, moguće je nabaviti jedan ovakav komad nameštaja za svoj dom. Različite antikvarnice i saloni vintage dizajniranih komada nameštaja imaju ovaj model fotelje u ponudi, pa čak i različitih boja i veličina.

Na društvenim mrežama, uglavnom se kombinuje kada je rač o minimal, vintage, retro i quiet luxury enterijerima. Pored onih koji popularan dizajn iz sedamdesetih obožavaju, tu je i ona druga strana koja strahuje da je komad potpuno nepraktičan. Iako podržana kaljenim staklom sa obe svoje strane, da li ova podesiva fotelja može da podrži svaku težinu? Pitanje na koje nemamo odgovor. Takođe, jasno je da ovaj avangardni komad nije namenjen kako bi udobnost bila na visokom nivou, no, mnogi ne mogu da zamisle sebe kako sede na valjcima različitih veličina. Tako je niz različitih mišljenja doveo do toga da fotelja stara preko pet decenija ponovo postane centar dizajna nameštaja i enterijera. To je uzročno posledično dovelo do toga da su određeni studiji za dizajn rasprodali svoje komade, a ako se dobro udubite u potragu primetićete da je u skoro svim radnjama – Slod Out.

Hyaline Lounge Chair
Hyaline Lounge Chair
Hyaline Lounge Chair
Hyaline Lounge Chair

Savremeni nameštaj u službi umetnosti

Nema sumnje da je savremena umetnost uticala na svaki segment našeg života, pogotovo na dizajn. No, konzumerizam u kom trenutno živimo i jeste doveo do komentara u kojima se ispituje sama funkcionalnost Hyaline fotelje. Ono što bi definitivno trebalo da uzmemo u obzir prilikom svakog suda, pogotovo kada je reč o dizajnerskom nameštaju jeste to da on nije namenjen za svakodnevnu upotrebu. Želite komfor? IKEA je vaše mesto za kupovinu. Zelite komad nameštaja koji će imati i funkciju umetničkog dela u vašem domu? Birate salone koji to mogu da vam ponude. Da je još uvek dosta onih koji cene savremen i umetnički pristup u dizajnu nameštaja svedoči i to da Fabio Lenci i dalje rasprodaje svoje komade ne samo ove fotelje.

Hyaline Lounge Chair
@blackmancruz

Foto: Instagram; First DIBS.

Učitati još
Zatvori