Otkrili smo koji enterijerni pravac preferira Gen Z   – postmodernizam?
Otkrili smo koji enterijerni pravac preferira Gen Z   – postmodernizam?

Otkrili smo koji enterijerni pravac preferira
Gen Z – postmodernizam?

Kako je Milan Design Week zvanično počeo i sa sobom doneo mnoštvo noviteta u ovoj sferi i mi smo na neki način pronašli inspiraciju da se okrenemo ovaj temi. Kada govorimo o enterijeru, pomenutu industriju upotpunjava mnoštvo stilova i epoha koje su izgradile istu. Ovog puta nećemo se okrenuti ka vintage stilu ili povratku nekih već proslavljenih pravaca, već ćemo razgovarati o miljeniku Gen Z generacije.

Na mladima svet ostaje, te kako se u potpunosti slažemo sa ovom tvrdnjom našli smo se u potrazi enterijernih miljenika novih generacija, te smo u toku ove ekspedicije naleteli na ni manje ni više nego postmodernizam. Ovaj inovativni i šarenolik pravac izdvojio se svojim autentičnim izgledom i pridobio srca pomenute generacije Z.

Gen Z enterijer
/@ascend.design/
Gen Z enterijer
/@ascend.design/

Previusly @ Postmodernism


Futuristička generacija ovog puta okrenula se nešto starijem pak inovativnijem pravcu. Uz buntovnčku energiju Gen Z-a stigao je jednako buntovan postmodernizam. Naime na, ovaj sada prozvan pravac dizajna enterijera, sedamdesetih godina prošlog veka gledalo se kao na miks različitih stilova. Tek osamdesetih godina, naš miljenik prihvaćen je u smislu individualnog pravca. Iako ga većina neretko meša s modernizmom, od kog je na neki način i potekao, ova dva pravca predstavljaju totalno drugačije siluete. Dok se modernizam bazira na oštrim i čistim siluetama uz dozu minimalizma, postmodernizam na neki način predstavlja crnu ovcu ove moderne porodice, ali oni koju uvek svi najviše preferijaru. Kako bi vam malo više približili ovu enterijernu priču, primer razlike ovog modernog srodstva predstavićemo kroz nešto bližu granu, modu.

Modrnizam bio bi trendsetter i influenser s najvećim following-om koji se okreće chic kombinacijama uz clean siluete. Minimalizam je drugi brat po redu u hypebeast stilu koji je više cool od svih i odevne kombinacije bazira isključivo na tamnijim tonovima uz upečatljive metalne aksesoare. Postmodernizam u ovom slučaju je najmlađe dete koje voli da se igra, u svakom smislu te reči. Igra se sa bojama siluetama, teksturama i za njega ne postoje pravila, to jest jedino pravilo je da sve to zajedno izgleda ikonično. Postmodernizam voli suddle verziju camp estetike i pleni svojim outstanding izgledom.

Sophie Collé is Gen Z approved


Kako smo sada razjasnili ovu enterijernu sagu, jasno nam je zašto se baš postmodernizam izdvojio kao favorit ove dinamične generacije. Nakon ovog saznanja, našli smo se u potrazi za autentičnim komadima pomenutog stila koji mogu upotpuniti izgled vašeg doma. Unutar ove ekspedicije, na trenutak zastali smo u Bruklinu. Svoju postmodernističku inspiraciju pronašli smo u stvaralaštvu Sophie Collé i njenom ateljeu u sklopu poznatog njujorškog komšiluka. Mlada umetnica, spojila je svoja znanja iz oblasti industrijalnog dizajna i konceptualne umetnosti donoseći svoju verziju postmodernizma. Unutar kadrova svog stvaralaštva, dizajnerka je koketirala raznovrsnim bojama i siluetama. U samoj srži inspiracije njenog stvaralaštva pronašla se filozofija ljudskog pogleda na umetnost i svh ograničenja koja joj postavljamo.

S obzirom na to da minimalizam na neki način i dalje vodi enterijernu trku uz prisustvo Cowboy core-a, shvatili smo da Gen Z na neki način još uvek gatekeep-uje ovaj pravac, a nas interesuje, na koji ćete način vi integrisati ovaj stil u odaje vašeg doma?

Foto: Instagram / @_sophiecolle, @ascend.design

Učitati još
Zatvori