Šta je viralni Project 50 i kako vam može pomoći da ostvarite zdraviji stil života
Šta je viralni Project 50 i kako vam može pomoći da ostvarite zdraviji stil života

Šta je viralni Project 50 i kako vam može pomoći da ostvarite zdraviji stil života

Januar i Nova godina ustaljeni su datumi za nove početke. Međutim, kako volimo da menjamo pravila i definišemo sopstvena, tako smo rešili da i ovo preinačimo – zato, mart i početak proleća postaju nova prilika za uspostavljanje zdravijih navika i stila života. U potrazi za najefikasnijom metodom, otkrili smo da je na društvenim mrežama već neko vreme popularan Project 50wellness trend koji može ponuditi rešenje za kakvim smo tragali.

O čemu se radi – i kojih su to sedam pravila koje treba pratiti?

#1. Wakey, wakey

Opšti je koncenzus da rano ustajanje nije nešto što nas posebno raduje, ali ono oko čega se bespogovorno možemo složiti jeste da nam daje više vremena u toku dana. Posebno kada (konačno) dočekamo proleće, želećemo da iskoristimo svaki trenutak sunca i odužale obdanice o kojoj smo maštali tokom zimskih dana. Ako već ustajete rano za posao, ovo pravilo može se činiti napornim – međutim, dovoljno je da navijete alarm nekoliko minuta ranije nego uobičajeno ili odredite tačno vreme pre kojeg ćete biti budni.

A onda vam ostaje više vremena za ostale aktivnosti – i pravilo broj dva.

#2. First things first 

Za mnoge je prvi korak koji načine po izlasku iz kreveta onaj ka kuhinji i šoljici kafe. Međutim, jutarnja rutina neretko se sastoji od priprema i planiranja dana koji predstoji – a upravo ovaj aspekt jedan je od ključnih elemenata za uspostavljanje zdravijeg i održivog stila života. Ukoliko odvojite sat vremena za jutarnju rutinu, ovo će vamo mogućiti da detaljno vizualizujete i isplanirate dan koji vam predstoji, pripremite mentelne kapacitete za pohod na isti, a onda se i uputite u novi dan – sa preciznim planom kako će on izgledati.

#3. Stayin’ alive active

Pravilo broj tri, bez kojeg se ne može, odnosi se na imperativ aktivnog stila života kao preduslova za zdravije opšte stanje. Viralni trend sugeriše da je dovoljno sat vremena svakodnevne fizičke aktivnosti da vaše telo i um osete blagodeti vežbanja i treniranja. Bilo da praktikujete jogu ili pilates, više volite trčanje ili neku drugu aktivnost, važno je da pronađete ono u čemu ćete uživati i zabaviti se, a vaše telo će vam se zahvaliti kasnije.

#4. Read, Forest, read

Neizbežna na gotovo svakoj listi rezolucija je – čitaj više. Međutim, nakon pregršt preporuka za štiva koja treba pročitati i novih izdanja, osećaj da nikada nećemo moći da pročitamo sve što postoji može delovati preplavljujuće. Iako je ovo činjenica koja se ne da promeniti, mi ipak – pokušavamo. Ukoliko želite da razvijete naviku redovnog čitanja tokom ovih 50 dana, biće dovoljno da počnete sa svega 10 strana dnevno.

#5. The one about diet

O važnosti zdrave ishrane suvislo je govoriti. Ovo bismo pravilo čak, proglasili preduslovom za ispunjenje svih ostalih. Sa stručnjacima se možete posavetovati oko konkretnih režima koji će najbolje odgovarati vašem telu. Sa naše strane, nudimo ohrabrenje za tako nešto.

#6. Nove veštine za nove uspehe

Da nakon ovog izazova izađete i duhovno oplemenjeni, važno je da posvetite sat vremena u svom danu negujući nove veštine. Posvetite vremena – makar to bilo sat vremena – nečemu što nikada niste probali. Iako ste danas početnik, za 50 dana to nećete biti. To može biti kuvanje, crtanje – ili nešto što će vam doneti napretka na poslu.

#7. Last but not least – keep track

Konačno, kako znamo da smo postigli rezultat ako nismo pratili promenu? Zato vodite računa o malim navikama koje uvodite, zapisujte promene koje primećujete, beležite napretke – koliko god oni mali bili. Kada se za 50 dana osvrnete na početak, shvatićete da ste zapravo ostvarili daleko više nego što vam se to činilo isprva.

Instagram

Učitati još
Zatvori