Mesta za trčanje u Beogradu
Mesta za trčanje u Beogradu

Mesta za trčanje u Beogradu

Svake nove godine obećamo sebi da ćemo biti aktivnije. Iako je trčanje jedna od najdostupnijih fizičkih aktivnosti za sve, izbor pravih mesta za trčanje nije nimalo lak. Journal vas je možda motivisao da se do 25. januara prijavite za beogradski polumaraton, a sada donosi i spisak lokacija za trčanje u Beogradu.

Mesta za trčanje uz obale reka

Kao što smo svi osetili, zagađenje u Beogradu je ogromno. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se trčanje na otvorenom odvija u neposrednoj blizini reka. Na obali reke je najmanje zagađenje u gradu, staze su najčešće uređene i kilometraža može da se prilagođava izazovima svakog ko trči. Moguće je parkirati auto i posle trčanja otići na osveženje. Evo nekih popularnih trasa

Leva obala Save

Leva obala Save je novobeogradska strana i obuhvata deo od autokomande i mosta Gazela, sve do Brankovog mosta i Ušća. Staza postoji iako je neujednačenog kvaliteta, ima osvetljenje ali nisu svi delovi podjednako bezbedni. Najbolje je trčati u grupi.

Desna obala Save

Na desnoj obali Save nalazi se staza koja povezuje 25. maj i ide sve do Ade. Deo desne obale je šetalište kraj Beograda na vodi i nije idealno za trčanje kada je puno pešaka i biciklista. Staza je osvetljena i dovoljno duga.

Dunavska obala u Zemunu

Staza uz Dunav koja ide od Zemuna do Ušća dovoljno je duga i povezana je sa drugim stazama u parku na Ušću i na obali Save. Osvetljena je i ima nekoliko mesta za osveženje. Deo na Zemunskom keju je često pun turista i biciklista.

25. maj na Dorćolu

Obala Dunava na Donjem Dorćolu je jedno od najlepših mesta za šetnju ali i za trčanje. Naravno, na svim mestima koja su i popularna šetališta je gužva te treba dobro birati vreme. Na 25. maju je puno mesta na kojima je moguće osvežiti se. Postoji veliki parking i staza je svuda osvetljena. Spaja se sa stazom za Adu.

 

 

lokacije mesta trčanje beograd
novobeogradska Obala Save Alexander Mills za Unsplash

Sportski centri su idealna mesta za trčanje

Za razliku od prethodno opisanih staza koje su prevashodno namenjene šetnji, sportski centri u Beogradu imaju staze specijalizovane za trčanje. Staze za trčanje su najčešće prekrivene tartanom.

SC Tašmajdan

Na Tašmajdanu se nalazi staza koja nije previše duga ali je namenjena isključivo trčanju. Promenjive je visine i u centru je parka, tako da je gotovo uvek pruža zaštitu od gužve, prolaznika, neposrednog zagađenja. U parku postoji i teretana na otvorenom kao česme, i brojna mesta za osveženje. U blizini je SC i bazen Tašmajdan.

SC Olimp

Na Zvezdari se nalazi sportski centar Olimp u čijem je sastavu i odlična atletska staza od četiri trake. Za one kojima nije dosadno da trče u krug na stadionu, Olimp je prelepo mesto. Sigurno je i osvetljeno, zaštićeno je od zagađenja koliko je to moguće u gradu. Nema nikakvih distrakcija, samo trčanje.

SC 11. april

Novi Beograd ima SC „11. april“ koji je tako nazvan po Danu studenata. U blizini se nalazi i najveći beogradski dom za studente – Studentski grad, pa su očekivano – studenti najčešći trkači ovde. Staze za trčanje su različitih podloga i dužina, te svako može izabrati onu koja mu najviše odgovara.

 

 

Krug oko Ade i druga mirna mesta za trčanje

Svakako jedno od najpopularnijih mesta za trčanje je beogradsko rečno ostrvo Ada Ciganlija. Popularni „krug oko Ade“ je najčešća ruta i počinje se obično od parkinga ili kako je kome zgodno u zavisnosti od toga sa koje strane na Adu dolazi. Uz trkačku stazu postoje brojne teretane na otvorenom. U letnjem periodu je puna kupača i svih vrsta rekreativaca. Stazu na Adi moguće je kombinovati sa stazom od 25. maja do Ade ili nekom drugom gradskom rutom.

Košutnjak

Najpoznatije beogradsko izletište – park na Košutnjaku ponekad je idealno mesto i za trčanje. Svakako, Košutnjak je najpopularniji za trčanje leti kada je zadovoljstvo uživati u hladu, ali za ljubitelje trčanja u prirodi, svako je godišnje doba lepo na svoj način. Staze su osvetljene, i različitih su podloga i stepena uređenosti. Košutnjak je opremljen sa brojnim teretanama na otvorenom. I Košutnjak kao i mnogi drugi veliki parkovi u Beogradu ne važe za najbezbednija mesta ali zato je trčanje u grupi put do prevazilaženja ovih izazova trčanja u prirodi.

Košutnjak, Ivan Spasenović Flickr

Hajd park

Za razliku od Košutnjaka koji je ogroman, Hajd park je pravi miks gradskog i trčanja u parku. Sam park je različitih visina, a može se kombinovati sa stazom kroz okolne mirne i sigurne ulice. Staze su opremljene mestima za vežbanje na otvorenom a sam park je osvetljen. Okolna zona je uglavnom stambena ali postoji nekoliko mesta gde je moguće osveženje.

Kalemegdan

Najpoznatiji gradski park je takođe i odlično mesto za trčanje. Beogradski trkači najčešće trče na Donjem gradu po stazi koja je u neposrednoj blizini Kule Nebojša. Za jutarnji jogging odličan je i Gornji grad sa tek pokojim prolaznikom sve do početka turističke vreve. Kalemegdan ima parking i jedno je od najbezbednijih mesta u gradu. Postoje brojni punktovi za osveženje.

Gradske šume kao nezaobilazna mesta za trčanje

Iako je priroda van grada nezamenjiva, dašak prirode pružaju i gradske šume. Na prvom mestu to su svakako Zvezdarska i Banjička, ali i nešto udaljenija beogradska izletišta Avala i Kosmaj. Topčiderski park, Vidikovac, Šumice ili Miljakovačka šuma koja je zaštićeni park prirode i brojne gradske oaze gotovo da i ne privlače turiste, te su idealna mesta za iskusne trkače. Bezbednost je uvek veliko pitanje, te je trčanje u šumi najčešće grupna aktivnost. Najaktivniji građani često organizuju i akcije čišćenja šuma uz rekreaciju.

Zvezdarska šuma, marijana petrović za unsplash
lokacije mesta trčanje beograd
Kosmaj, valentin salja za unsplash
Učitati još
Zatvori