Home workout: Saznali smo sve o wall pilatesu koji je najnoviji trend na društvenim mrežama
Home workout: Saznali smo sve o wall pilatesu koji je najnoviji trend na društvenim mrežama

Home workout: Saznali smo sve o wall pilatesu koji je najnoviji trend na društvenim mrežama

Ako ste i vi među onima koji su odlučili da s početkom nove godine započnu i vežbanje, bitno je da krenete polako. Poslednje što želite je da se odmah preforsirate i onesposobite jakom upalom mišića. Naravno, ukoliko dugo niste vežbali upala je neizbežna, ali ne bi trebalo da bude neizdrživa. Takođe, treba paziti na zglobove i pravilan način sprovođenja vežbi. Ako vas, nakon dugog perioda neaktivnosti odlazak u teretanu plaši, započnite vežbanje kod kuće. I znamo da će vam sada na pamet pasti pitanje s čime bi kod kuće trebalo da vežbate ako nemate rekvizite. To ne bi trebalo da vas sprečava, jer smo našli odličan trening za koji vam je potrebna samo prostirka i zid. Doslovno. U pitanju je wall pilates kojem se okreće sve više ljudi.

Šta je wall pilates?

Pilates spada u treninge snage, ali ne onakve na kakve ste navikli. Ovu metodu treninga osmislio je nemački trener Joseph H. Pilates 20-ih godina prošlog veka. Radi se o treningu niskog intenziteta za celo telo koji poboljšava ravnotežu i tonus mišića, a može pomoći i kod saniranja nekih povreda. Osim toga, veliki fokus pilates postavlja i na pravilno disanje. No, šta je tačno wall pilates koji hvali sve više ljudi?

S obzirom na to da popularnost pilatesa raste, a većina nas kod kuće nema sprave poput reformera, treneri specijalizovani za ovu vrstu treninga osmislili su kako da pilates i bez sprava bude efikasan i to kod kuće. Wall pilates odličan je za istezanje nakon što ste tokom celog dana sedeli na poslu, a uz to i jača mišiće. Ako se već niste bavili pilatesom, pretpostavljamo da ne znate otkuda krenuti. Srećom, možete da birate među velikim brojem videa koji su besplatni.

Zid se u ovom slučaju koristi kao oslonac i zamenjuje prečku za noge koja inače postoji na reformeru. Tako, primera radi, u mostu noge neće biti na podu nego podignute na zid. Wall pilatesom ojačaćete mišiće trupa i stomaka, kao i donjeg dela leđa, a oblikovaćete i noge i zadnjicu.

Zašto je toliko ljudi poludelo za ovom metodom? Naime, samo na TikToku pojam wall pilates skupio je 42,6 miliona pregleda. Oni koji su wall pilates probali kažu kako su dobili gotovo jednake rezultate kao da su vežbali na reformeru, a bez da su potrošili bogatstvo. Osim toga, ova verzija pilatesa odlična je za početnike, jer će zid pomoći kod stabilnosti kao i kod pozicioniranja tela.

Foto: Instagram (@katybath)
Preuzeto: journal.hr

Učitati još
Zatvori