„Sad beige make-up“ is dead: Da li je 2024. godina make-up maksimalizma?
„Sad beige make-up“ is dead: Da li je 2024. godina make-up maksimalizma?

„Sad beige make-up“ is dead: Da li je 2024. godina make-up maksimalizma?

Davne, rane 2023. godine, susreli smo se sa gorućim pitanjem: da li je „čudno“ novo „lepo“? Nimalo neočekivano nakon toga, celokupna beauty industrija i naši omiljeni make-up umetnici, neumorno su servirali izgled za izgledom nastavljajući da provociraju postojeće beauty norme. Ovo, međutim, ne znači da smo bili uskraćeni za bezbroj varijacija na dobropoznati clean girl make-up look, sa pokojim make-up trendom koji je zapravo podrazumevao korišćenje neke boje u svom izgledu. Bilo kako bilo, smatramo da ipak imamo legitimnu osnovu za pretpostavku da „sad beige make-up„, kako ga je najbolje krstila beauty kreatorka Rowi Singh, u 2024. godini ipak nailazi na svoj kraj. Objasnićemo.

@rowisingh

2024 will be the year of the maximalist eye paired with soft glowy skin. Sad beige makeup be gone!

♬ original sound - Classic Tunes 02

Godina devojke

Ukoliko ste bar u nekoj meri upoznati sa dešavanjima unutar beauty zajednice, nije vam promaklo da je u godini za nama bilo znatno više razgovora i nostalgičnom podsećanju na, nepravedno ozoglašenu, šminku 2016. godine. Donedavno je vladao snažan konsenzus da smo kolektivno donosili isključivo loše odluke kada je šminka tog perioda u pitanju, od čuvenog box brows izgleda, ekstremnih cut crease izvedbi, sve do neizostavnog mat tečnog karmina na usnama. Međutim, sve više i više je govora o ljubomori na kreativnost koju smo tada sebi dopuštali, bolje rečeno, kada smo dozvoljavali da “šminka bude šminka”, i to ne dolazi nikako slučajno.

Dazed digital je 2023. godinu zvanično prozvao the year of the girl, zahvaljujući trendovima kao što su girl dinner, girl math, pa i generalnom okretanju hiperženstvenim stilovima kao što su coquette aesthetic i ballet core. Kako gotovo svaku trend u beauty svetu nastaje kao direktan odraz trenutnog društvenog stanja, bezbedno je pretpostaviti da nam je nedostajalo slobodno, devojačko izražavanje. Stoga, make-up izgledi koji se sve više i više udaljavaju od pojma clean girl šminke, nisu došli kao preterano iznenađenje.

Godina make-up maksimalizma

Sumnje da se bliži kraj neutralnoj šminci i minimalističkim make-up izgledima, opravdao je upravo porast sve većeg broja beauty influensera koji propagiraju make-up maksimalizam i nekonformizam. TikTok kreatorka Rowi Singh je u nedavnom videu zvanično proglasila smrt “sad beige make-up” izgledu, najavivši da će 2024. godina biti posvećena šminci punoj boje, nekonvencionalih oblika i izražavanju kreativnosti.

@rowisingh

Makeup for the girls! 🌟⭐️ A look using my soon to be released @Embellish studs!

♬ original sound - BBC Sounds

Osim toga što nas je uočavanje ponovnog kreiranja šarenih i nekonvencionalnih izgleda obradovalo, čini nam se da to nisu jedine promene koje nam slede na beauty planu. Sve češće smo svedoci korišćenja make-up proizvoda u svrsi za koju “nisu namenjene”, ili za nešto što dosad nikad ne bismo pomislili da uradimo. Definitivna predvodnica ove filozofije jeste modna i beauty kreatorka Lara Violetta, koja nastoji da promeni beauty struju, one TikTok video at a time. 

Da li ćemo imati privilegiju da zapravo svedočimo kreativnim i maksimalističkim make-up izgledima u 2024. godini? Preostaje nam da saznamo. Ono što sada jedino možemo jeste da naskočimo i sami na ovaj talas koji, po našem mišljenju, nije mogao da stigne u boljem trenutku.

@laravioletta_

if your palettes ain’t rocked do u even love them #fyp

♬ wish ✮⋆˙ - horsegiirL
Učitati još
Zatvori