Da li je „čudno“ novo „lepo“?
Da li je „čudno“ novo „lepo“?

Da li je „čudno“ novo
„lepo“?

Negde duž skorašnjeg fenomena nedostatka obrva, vanzemaljske estetike Julie Fox i crvene, Swarovski kristalima oblepljene Doje Cat, industrija lepote šalje poruku koja postaje sve jasnija – lepote kakvu smo je do sada poznavali više nema, ili, barem delimično. Međutim, pre nego što ispustimo uzdah olakšanja zbog onoga što bismo (pogrešno) mogli da protumačimo zvaničnim prognantsvom standarda lepote kao takvih, potrebno je razumeti kako smo došli do ovoga, a još važnije, šta ovo zapravo znači za „prosečnu“ osobu poput nas.

@dojacat
@dojacat
@oliviajsinger
@alicedoddsmakeup

Kako smo svedoci još jedne polarne promene u svetu lepote, sa pravom se vodi diskurs o tome gde i kada ova promena nastaje. Ako nas pitate, negde u trenutku kada je Julia Fox predstavila svoj (sada već) čuveni izgled smele crne senke, učinivši to najprepoznatljivijim make-up izgledom u godini za nama. U tom je momentu ceo svet posegnuo da isproba nekonvencionalan izgled neuredne šminke, koje je zaintrigirao čak i najžilavije samoprozvane clean devojke, barem na trenutak. Nakon toga, usledio je nekonformistički talas unutar beauty sveta, koji radikalno pomera kompasnu iglu sa lepog, ka čudnom.

@juliafox
@juliafox
@alicedoddsmakeup
@annrsb

Ono što ovaj „trend“ čudnog, međutim, izdvaja iz mora beauty trendova iznedrenih proteklih godina, jeste da je buntovnički stav zadržan od strane „malog čoveka“, redefinišući ono što smo do sada shvatali kao poželjno. Razumljivo umorni od besumučne jurnjave nedostižnih ideala, prešli smo na ekspresivnije načine šminkanja, a sama šminka je dobila novi zadatak predstavljanja, ili još češće izazivanja određenih emocija, umesto rutinskog fokusiranja na ukalupljavanje u postojeći status quo. Mnogo češće, mimo pukog prekrivanja bubuljica i lepe senke na očima, težimo ka šminki koja predstavlja određeni osećaj, i stremimo ka ispoljavanju kreativnosti koja se ne boji toga da izgledamo „ružno“.

@messymakeupcommunity
@isamayaffrench
@alicedoddsmakeup
@anatakahashiii

I, da li je „čudno“ novo „lepo“?

Ne, ali da. Bezbedno je pretpostaviti da nećemo jedne druge sretati u ovakvim izdanjima na poslu ili u izlascima, međutim, u trenutku kada Kylie Jenner vidimo u izdanju izblajhanih obrva, i nakon što special effects šminka postane praksa na crvenom tepihu, jasno je da se sveprisutniji trend eksperimentalnog preliva u tokove mejnstrima. Dakle, zadržan uzdah olakašanja sa početka teksta će i dalje ostati zadržan, a standardi lepote daleko su od toga da nas napuštaju. Sada se samo, pored toga, u okviru datog beauty sveta istovremeno održavaju nadmetanja u čudnom i ekscentričnom, dok će se „prosečna“ osoba i dalje držati trenda šminke kao medijuma evociranja specifičnih emocija.

@kyliejenner
@isamayaffrench
@alicedoddsmakeup
@messymakeupcommunity

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori