Malo drugačije razbuđivanje: Najfiniji parfemi s kafom
Malo drugačije razbuđivanje: Najfiniji parfemi s kafom

Malo drugačije razbuđivanje:
Najfiniji parfemi s kafom

Retko ko se probudi bez želje za prvom jutarnjom šoljicom kafe. Sinonim za početak dana, razbuđivanje i onih 5 minuta kada vreme stoji pre nego što zapravo započnemo dan, kafa je neupitno jedno od omiljenih pića. Radi prijatnosti, utehe i pozitivne energije koju pobuđuje, ne čudi nas kako je svoj put pronašla i u parfemima.

Nota kafe nije nešto o čemu se mnogo priča, no nota je koja se često pojavljuje u mirisnim piramidama. Slatkasta, začinjena, gurmanska ili drvenasta, kafa ima nekoliko lica i karaktera koji u parfemima mogu biti izrazito kompleksni i zadovoljavajući. Čisto dokaz tome jeste da je i jedan od mainstream svetskih bestsellera upravo parfem s kafom.

Iako se kroz istoriju slabo koristila u parfemima, unazad nekoliko godina stvoren je impresivan broj mirisa s kafom, možda jer se ovaj sastojak takoreći ponovo otkriva. Ovo je svakako nota koju ne preporučujemo samo strastvenim ljubiteljima kafe, već i svim obožavateljima nešto drugačijih mirisa.

Mala istroija kafe

Na svetu postoji oko 70 različitih vrsta kafe, ali komercijalno se koriste samo dve sorte: robusta i arabica. Biljka kafe ima sjajne zelene listove i belo cveće koje se pretvara u plod nalik na trešnju. Otprilike 6 do 8 meseci kasnije, plod postaje jarkocrven, što znači da je zreo. Plod zatim prolazi mnoštvo obrada dok ne dođe do faze zelene kafe, a kasnije se prži pre konzumacije.

Benefiti kafe su navodno otkriveni u Etiopiji, a u 16. veku italijanski trgovci je prvi puta dovode u Europu. Vrlo brzo kafane su počele cvetati širom Europe, a danas je kafa zvanično drugo najkonzumiranije piće na svetu nakon vode!

Kafa u parfemima

Iako je kafa brzo zažiela kao napitak, imala je spor ulaz u svet parfumerije. Naime, koristeći apsolut kafe, parfumeri su mogli stvoriti samo vrlo gustu i tamnu tečnost koju nadalje nisu mogli lako otapati i integrisati u parfemske formule. Miris je bio slatkast i začinjen, ali komplikovan za uporabu.

Daljnjim istraživanjem želeli su da stvore miris kafe kakav osetimo kada prođemo pored mlevene kafe – lakši, ali i kompleksniji mirisom, od postojećeg absoluta kafe. Novi tip destilacije kafe je mnogo skuplji, no omogućuje dobijanje providne tečnosti s kojom se jednostavnije radi, a stvara interesantnije kompozicije.

Miris kafe zato danas može mirisati kremasto, podsećati na čokoladu pa biti i gurmanski, a jednako može davati drvenaste akorde, koliko i žestinu duvana. Iz toga razloga, kafa je sve češća nota, a u poslednje vreme i zvezda parfema.

Miris energije u bočici

Miris kafe povezujemo s osećajem udobnosti, sreće i dobre energije, pa ova nota izaziva iste emocije. Miris tako može razbuditi i dati dodatne energije za dan.

U zavinosti od ostalih nota s kojima se povezuje, parfem s kafom može biti više gurmanski ili lagano dimljen, pa je zanimljiva nota za kreiranje. Kafa zaista daje dobar spektar mirisnih senzacija od gorkog do slatkog!

Prvi ženski miris kafe

Verovali ili ne, ali svetski popularan Black Opium jedan je od prvih ženskih parfema s kafom na svetu! Nota kafe se predominantno kafom u muškim parfemima, dok je u niche parfumeriji neretko deo uniseks mirisa. Black Opium je kreirala Nathalie Courson, a njegova originalna verzija izlazi 2014. godine.

Ovaj parfem je ujedno prvi miris koji je miks cveća i kafe, tzv. „floral coffee“ – akord beloga cveća uz kremasti mošus i kafu zaista čini ovaj parfem posebnim.

Zašto nositi kafu u parfemima?

• Razbuđuje vas poput jutarnje šoljice kafe
• Miris može biti perfektno ženstven ili vrlo muževan
• Odličan je poklon za zaljubljenike u kafu
• Daje vam nalet energije kada ga nanesete usred dana
• Jednako je prikladan za jutro i noć, koliko i za zimu i leto
• Može biti deo kompleksnog mirisa koji će vas istaknuti u masi

Parfemi s kafom koje vredi isprobati

• Montale Intense Cafe
• By Killian Intoxicated
• Comptoir Sud Pacifique Vanille Cafe
• Maison Margiela’s Coffee Break
• Mancera Aoud Cafe
• Matiere Premiere Encens Suave
• Initio Parfums Prives Mystic Experience

Montale Intense Cafe

Jedan od najpoznatijih kafa parfema, za prave ljubitelje iste, je svakako Intense Cafe od Montalea. Ovaj slatki, gurmanski parfem sadrži note kakaa, vanile i kafe. Vrlo je intenzivan i dugotrajan, a ima i veliku auru. Svakako je jedna od slađih i poznatijih Montaleovih parfema.

By Killian Intoxicated

Za utisak začinjene kafe, isprobajte By Kilianov Intoxicated. Na savršenoj granici između ženstvenog i muževnog, ovaj parfem koji spaja miris kardamoma i kafe miriše neodoljivo začinski, toplo, slatkasto – ali ne previše. Tip je mirisa uz kojega ćete izgledati kao milion dolara.

Comptoir Sud Pacifique Vanille Café

Ukoliko preferirate kafu s više mleka i slatkim sirupima – verovatno ćete preferirati i ovaj miris. Naime, Vanille Café miriše kao vanilla latte, slatkasto, kremasto, puderasto… Pravi gurmanski parfem koji je uniseks i ne previše nametljiv i dugotrajan, ali naginje više na žensku stranu.

Maison Margiela’s Coffee Break

Širim masama najpristupačniji je svakako Margielin Coffee Break. Inspiriran tačno onim što kaže, užurbanom kafanom, ovaj aromatičan miris s pačulijem, tonkom, cvetom narandže i kafom jedan je od popularnijih u Replica liniji. Utešan je poput šoljice kafe, ali ne i toliko očekivan mirisom. Rekli bismo da je poprilično intenzivan, ali da dobro stoji i muškarcima i ženama!

Mancera Aoud Café

Ako ste tip od espressa, onda cenite miris gorke kafe prožet različitim floralnim ili voćnim notama. Na vrlo artsy način to prikazuje i Aoud Café od Mancere, koji za razliku od većine parfema s ove liste ne sadrži vanilu i ne deluje očekivano slatko i gurmanski. Note breskve i crne ribizle pomešane su s kafom i ambrom, a podupire ih baza mošusa i ouda – koji kafi komplimentiraju, umesto da je sakriju.

Matiere Premiere Encens Suave

Zaista poseban twist nudi Encens Suave brenda Mariere Premiere. Spaja tamjan, kafu i vanilu, na način koji stvara pomalo animalan, zadimljen no gurmanski miris. Deluje bogato i opojno, a toliko i traje. Parfem je vrlo intenzivan pa je dovoljan jedan potisak da se oseti ceo dan, a pritom je i velike aure. Vrlo sofisticiran i drugačiji, ovaj miris kafe je samo za odabrane.

Initio Parfums Prives Mystic Experience

Ovaj uniseks parfem opisuju kao seksi miris koji izaziva zavisnost. Mystic Experience spaja note kafe, mošusa, ambre, mahovine i sandalovine. Začinjen, zreo, drvenast, topao, utešan… Ovo nije tipičan miris kafe, ali je miris u kojem kafa ima lepu ulogu u oblikovanju mirisne priče.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@kasiaajagodzinska)

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori