Bob je zvanično frizura sezone: Koje poznate dame u regionu neguju ovaj look?
Bob je zvanično frizura sezone: Koje poznate dame u regionu neguju ovaj look?

Bob je zvanično frizura sezone: Koje poznate
dame u regionu neguju ovaj look?

Trendovi dolaze i odlaze, ali postoje oni koji bespogovorno izdržavaju test vremena. Takve trendove nazivamo vanvremenskim, a svojim svestranim i modernim izgledom bob frizura je decenijama unazad jedan od najpoželjnijih look-ova kada govorimo o izgledu kose. Ove sezone French bob zamenili smo onim italijanskim, a kada je u pitanju stilizovanje odlučili smo se za viralan plush bob efekat. Poznate influenserke takođe su se usudile na dozu eksperimentisanja, te su kosu skratile i omiljene dame od stila poput Dunje Jovanić, Svetlane Radanov i Erne Saljević. I izgledaju odlično!

Mod(er)na revolucija

Dvadesetih godina prošlog veka započeta je radikalna reformacija ženske mode koju je pratilo oslobađanje od nametnutih tradiconalnih normi, a bob frizura postala je simbol odbacivanja do tada nepromenjenog statusa žena i moderne revolucije. Popularizaciju ovog izgleda započele su niko drugi do Coco Chanel i glumica Louise Brooks, a bob frizura predstavljala je pomak ka praktičnijim i nezavisnijim ženskim stilovima, ukidajući ograničenja duge kose koja su bila uobičajena vekovima. Od tog trenutka, ovaj izgled nastoji da svojom vanvremenskom elegancijom podigne samopouzdanje ženama i naglasi njihovu moćnu individualnost.

Evolucija jedne frizure i vanvremenska privlačnost

Decenijska prisutnost bob frizure uslovljena je njegovom svestranošću i mogućnosti da se prilagodi savremenim pravilima igre. Trajna privlačnost može se pripisati njenoj bogatoj istoriji, prilagodljivosti i sposobnosti da osnaži pojedince da prihvate svoju jedinstvenost. Različite vezije boba odgovaraju različitim senzibilitetima. Od klasičnog, preko asimetričnog, slojevitog, pa čak i raščupanog, ova frizura doživela je brojne reinterpretacije i time zadržala status jednog od najrelevantnijih look-ova. Duži bob sa „mekšim“ slojevima najviše odgovara damama sa okruglim oblikom lica, dok onim sa ovalnim oblikom odgovara gotovo svaka verzija ove frizure. Održvanje kratke kose umnogome je jednostavnije. Ipak, kako bi se zadržao željeni oblik, pogotovo bob frizure, neophono je redovno šišanje.

 

U vremenu hiperprodukcije trendova i njihove haotične smene, bob nas neprestano podseća da je lepota samoizražavanja neprolazna. Od dvadesetih godina prošlog veka, pa sve do sadašnjeg trenutka ova frizura predstavlja svedočanstvo moći vanvremenske privlačnosti koja prkosi vremenu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori