Da li znate šta je HIIT metoda treninga?
Da li znate šta je HIIT metoda treninga?

Da li znate šta je HIIT metoda treninga?

Sada kada smo nadomak praznične sezone, koristimo poslednje trenutke da u raspored uglavimo poneku fizičku aktivnost. Predstoji nam period obilnih porodičnih obroka i odmora kada je izazovno ostati fit. Pre nego što postavimo fitnes ciljeve za narednu godinu, bilo bi dobro da iskoristimo ovaj period da pripremimo telo na opušten praznični lifestyle. Zato ćemo vam predstaviti još jedan metod treninga koji možete uvrstiti u fitnes rutinu, poznat pod nazivom – HIIT.

Ovaj oblik treninga je postao najpopularniji 2017. godine kada je australijska fitnes influenserka Kayla Itsines lansirala svoj fitnes program. Glavni argument za uspešnost ove metode treninga bili su njeni savršeno izvajani trbušni mišići. Fast forward u sadašnji trenutak, HIIT trening je sada već dobro ustanovljena praksa koju praktikuju fitnes treneri i vežbači širom sveta. 

Šta je HIIT?

Pun naziv ove metode treninga je High-intensity interval training. Šta ovo znači? Za početak, ovo je oblik kardio treninga i kao takav može biti poprilično izazovan čak i za iskusne vežbače. 

Trening traje dosta kratko ali nije nimalo lagan… Dakle, vežba se intenzivno u vremenskim intervalima između 30 sekundi i tri minuta. Nakon svakog intervala se pravi pauza, ili aktivni odmor u istom trajanju. Jedan trening traje između 10 minuta i pola sata, ali iziskuje visok nivo kondicije. Prednost HIIT-a je to što se rezultati dogode mnogo brže zbog intezivnih, ali kratkih treninga. 

Ovaj trening se može raditi kod kuće, ili napolju i ne iziskuje korišćenje specijalne opreme. Ako nemate visok nivo fizičke kondicije, ovaj vid treninga može biti dosta grub za mišiće i zglobove, te preporučujemo da se prvo posavetujete sa stručnim licem.

HIIT Workouts:

Učitati još
Zatvori