Bonton u fitnessu – kako se zapravo treba ponašati?

Bonton u fitnessu – kako se
zapravo treba ponašati?

Fitnes centar je, složiće se svi oni koji redovno vežbajući u ovakvom okruženju brinu o svom zdravlju, vrlo specifična sredina. Prostor je okupljanja više osoba na jednom mestu u isto vreme, koji pri tome treniraju određenim intenzitetom, koriste zajedničke sprave i rekvizite, borave u zajedničkom prostoru garderoba i slično. Zbog sveg toga, izuzetno je važno u potpunosti se upoznati s pravilima ponašanja unutar fitness centra, nekom vrstom fitnes bontona, jer, bez obzira na vrhunsku opremu, top uređenje, premium dizajn i kvalitetnu uslugu higijenskog održavanja prostora, ukoliko se i najmanji broj pojedinaca ne pridržava ili krši “kućni red fitnes centra” kao posledica se može pojaviti nezadovoljstvo kvalitetom usluge… što niko naravno ne želi.

Zato ćemo Vam približiti i pojasniti osnove ponašanja u fitnesu koje bi se trebali pridržavati svi korisnici, s ciljem postizanja ugode i izbegavanja neočekivanih situacija, od toga kako se izražavati, izgledati, komunicirati ili gestikulirati u određenim situacijama boravka u fitnes centru.

Osim već dobro poznatih pravila oko čistih patika i korišćenja peškira na spravama, koje treneri najčešće spomenu kao prvo pravilo, postoji i niz drugih ne manje važnih situacija i pravila koje ćete verujem i sami vremenom usvojiti, te isto očekivati od drugih.

Pre svega, bonton u fitnes centru najčešće se ne razlikuje previše od onoga koji  primenjujemo u svakodnevnom životu, pa bi tako prilikom ulaska u prostor  trebalo pozdraviti njegove zaposlene, odnosno mahnuti  im, jer će oni vas verovatno prvi pozdraviti. Isto tako, nije na odmet pozdraviti ili kimnuti glavom i drugim vežbačima u prostoru fitnes centra ili prilikom ulaska u svlačionicu ili salu za grupne programe.  Poštovanje radnog vremena fitnes centra je svakako vrlo bitno. Očekivati kako će vas neko pustiti u prostor pre vremena otvaranja ili Vam omogućiti vežbanje nakon radnog vremena nije u skladu s pravilima bontona. Ako vežbate u kasnijim terminima, i često ostajete do kraja, ne zaboravite na  vreme tuširanja, presvlačenja i konzumiranja proizvoda na protein baru te iste planirajte u okviru radnog vremena.   

Lična higijena

Jedna od bitnih stvari koja može da stvori jako neprijatnu situaciju vežbačima, ali i zaposlenima je ona kad osoba ne vodi računa o ličnoj higijeni (posebno o mirisnoj komponenti). Bez obzira jeste li svesni svog “problema” ili vam je na isti skrenuta pažnja, nikako nemojte zanemariti činjenicu da nikome nije prijatno da boravi u prostoru u kojem se oseti neprijatan miris. Potrebno je prvenstveno pokušati pronaći uzrok, a potom potražiti rešenje. Nova tehnologija odeće i obuće koliko god je kvalitetna u vidu upijanja znoja, podrazumeva redovno i obavezno pranje i sušenje nakon svakog treninga. Vrlo često upravo takvi sintetički materijali, bez redovnog održavanja, mogu biti uzrok vrlo intenzivnih neprijatnih mirisa. Sportska obuća koju koristite za fitnes ne bi trebalo da bude ona koju koristite za druge aktivnosti spolja, niti bi trebalo dolaziti direktno u prostor vežbanja, jer iako se možda prelazak iz kuće do auta i potom do fitnes centra čini bezazlenim, na taj način se ipak u prostor namenjen za vežbanje unosi značajna količina prljavštine. 

Nova pravila higijene

Uz ona standardna, protekla godina je donela nova higijenska pravila i pravila ponašanja u zajedničkim prostorima kao što su fitnes centri. Pogledajte kako su to u videu saželi u OrlandoFit fitnessu..

Obratite pažnju na peškir

Korištenje ručnika u fitnessu je opće poznata stvar, međutim često se ručnici ne koriste pravilno. Ručnik bi se trebao postaviti na trenažer ili prostirku na način da na isti legnemo ili sjednemo na nj, jer prebačen preko  uređaja na kojem treniramo, oko vrata ili odbačen sa strane nema nikakvu funkciju. 

Budite uredni

Ako ste jedan od onih vježbača koji nose sportsku torbu svuda sa sobom, pa tako i u prostor vježbanja, odmah promijenite tu naviku, jer zamislite kako bi to izgledalo kad bi ih svi nosili po fitnessu. Zato svoje stvari uvijek spremajte u garderobne ormariće koji su za to namijenjeni, naravno isključivo tijekom svog boravku u fitness centru. Ako vas je strah krađe ili gubitka stvari, ostavite ih na recepciji ili ih jednostavno nemojte nositi na trening. Ostavljanje stvari u zaključanom ormariću nakon napuštanja centra protivi se svim higijenskim pravilima jer se na taj način sprečava redovito čišćenje samih ormarića, a mokre odjevne stvari i uznojena obuća vrlo brzo će uzrokovati ozbiljan problem.

Pospremajte za sobom

Tokom boravka u svlačionici nemojte zauzimati previše prostora sa svojim stvarima i nemojte je doživljavati kao vaše kupatilo, pogotovo ako je malo tuševa i nema puno prostora… prepustiti tuš, fen za kosu ili klupicu za sedenje i drugim korisnicima je pristojno, pohvalno i poželjno. Na kraju, obavezno počistite i pospremite za sobom ako ste ostavili bilo kakav nered.

Jedan od najčešćih natpisa koje možete videti u fitnes centru je onaj da pospremate tegove nakon korišćenja. Dakle slobodni tegovi, rekviziti i ostala oprema, nakon korišćenja trebaju biti vraćeni na njihovo mesto. Uzmite u obzir da će na vaše radno mesto možda doći neko ko ne radi sa velikim kilažama, i jednostavno ne može skidati toliko tegova sa šipke.

Razmišljajte o drugim korisnicima

U slučaju da radite stanični trening u pauzi između serija osloboditi mesto/spravu koju koristite kako bi bilo na raspolaganju i dostupno i drugima. Ako radite neki oblik kružnog treninga i koristite više uređaja odjednom, birajte vreme kad nema puno korisnika u fitnes centru, ili opet nakon odrađene serije poziciju prepustite drugima. 

Bacanje tegova i rekvizita naravno nije dozvoljeno (osim gde postoje uslovi za takav oblik treninga – platforma za “bacanje” ili rekviziti poput “slam ball-a”) jer se na taj način oštećuje i podloga i oprema. Ako radite s velikim opterećenjem, zamolite trenera ili drugog vežbača da vam pomogne da spustitei tegove na siguran način.

Rezervišite svoj termin ako je to moguće

Ako ste korisnik grupnih programa vežbanja, i vaš fitnes centar ima rezervacije – svakako na vreme rezervišite svoj termin, odnosno otkažite ga ako ne planirate da dođete, kako bi mesto prepustili drugim vežbačima, koji su možda na listi čekanja. U većini fitnes centara je kapacitet sale ograničen kako bi svaki vežbači imao dovoljno prostora i uslove za rad.  Nemojte kasniti na termin kako ne bi ometali ostale vežbače koji su već krenuli sa treningom. Dolaskom na vreme na početak treninga osiguravate pravilno zagrejavanje čime se smanjuje mogućnost nastanka povreda za vreme vežbanja. Isto tako ne napuštajte salu pre završetka treninga, kako ne biste ometali ostale vežbače. Završnim delom treninga osiguravate pravilno „hlađenje“ čime se smanjuje mogućnost upala ili bolova nakon treninga. Tokom trajanja treninga nije poželjno razgovarati sa drugim vežbačima, jer na taj način ometate trenera u vođenju treninga ili uznemirujete druge osobe te im smanjujete koncentraciju za vežbanje. Nakon korišćenja, obavezno dezinfikujte sprave i rekvizite dostupnim dezinfekcionim sredstvom, jer ih koriste i drugi vežbači.

Ako iz nekog razloga nosite mobilni telefon u salu na grupni trening potrebno ga je stišati. U slučaju u kojem se baš morate javiti ili napisati poruku, svakako privremeno izađite iz sale. U samom fitnes centru takođe je poželjno držati telefon na “silent” modu ili barem smanjiti jačinu zvona, a razgovore treba obavljati diskretno i bez “privlačenja pažnje”.

Budite pristojni i poštujte tuđu privatnost

Usled izvođenja vežbi odnosno tokom treninga pokušajte biti tihi, dakle bez glasnog stenjanja i vike, jer na taj način dekoncentrišete druge. Poštujte privatnost drugih u svim mogućim situacijama. Pazite na distancu, budite strpljivi u čekanju da se oslobodi sprava, budite pristojni u komunikaciji s ostalim korisnicima, “ne otimajte” već uljudno pitajte možete li zajedno raditi na spravi, ili koliko još serija ima.

Zaključujemo, kako je nabolje, najlepše i najkvalitetnije ponašati se onako kako biste voleli da se i drugi ponašaju prema vama.

Tekst: Igor Brajak

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori