Villa Savoye i Le Corbusier: Betonska utopija koja je definisala modernizam
Villa Savoye i Le Corbusier: Betonska utopija koja je definisala modernizam

Villa Savoye i Le Corbusier: Betonska utopija
koja je definisala modernizam

Da li ste ikada sanjali o životu unutar umetničkog dela? Ne, ne pričamo o Bruegelovim selima ili Van Goghovim poljima, već o vili Savoye u Poissyu, u Francuskoj. Le Corbusier je došao, video i betonirao, ostavivši iza sebe pravo arhitektonsko čudo i jedno od najprepoznatljivijih toponima u svetu arhitekture.

 

Zamišljena kao vikendica za porodicu Savoye, vila predstavlja otelotvorenje pet principa arhitekture koje je Le Corbusier zagovarao. Ovaj objekat, izgrađen 1931. godine, danas izgleda kao da je deo scenografije sofisticiranog naučno-fantastičnog filma. Raspored unutar prosotra, fasada, horizontalni prozori, krovna bašta – svaki element kuće je pažljivo dizajniran tako da kombinuje formu i funkciju, ne zanemarujući pritom, kako su tadašnje dogme Bauhausa nalagale, ni jedno ni drugo. Rezultat je životni prostor koji je istovremeno otmen i praktičan.

Kakav vam je prostor, takav vam je život

Dovoljno je da načinite i jedan virtuelni korak kroz vilu Savoye kroz fotografije pa da osetite auru revolucionarnog koja je ispunjava. Le Corbusier nije samo dizajnirao zgradu; on je redefinisao koncept stanovanja. Villa Savoye je za porodicu koja je poručila bila mesto za život, ali je za ostatak sveta ona manifesta modernizma, poziv na razmišljanje o tome kako prostor – i njegovo više ili manje pamento uređenje – utiče na naše svakodnevne živote.

Danas, ova ikona modernističke arhitekture služi kao muzej i stalni podsetnik na to kako inovacije u umetnosti, a posebno primenjenom stvaralaštvu, arhitekturi i dizajnu, mogu izmeniti način na koji živimo i doživljavamo svet u kom se nalazimo. Ako vas put nanese blizu Pariza, ne propustite da se zaputite u Poissy. Warning: Postoji opasnost da ćete, po povratku, u naletu inspiracije želeti da preuredite sopstveni dom po ugledu na Corbusierovu betonsku oazu.

bhmie
bhmie
bhmie
bhmie
bhmie
Učitati još
Zatvori