O revoluciji: Žene koje su promenile svet arhitekture
O revoluciji: Žene koje su promenile svet arhitekture

O revoluciji: Žene koje su
promenile svet arhitekture

Miša Janketić je u jednom intervju izjavio je da je najvažnija stvar koju je uradio u životu – sagradio kuću u kojoj je živeo i voleo svoju suprugu. Miša Janketić – jedan od najveći bardova jugoslovenskog i srpskog glumišta, dobitnik najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, iz svog životnog opusa dostojnog holivudskog filma, izdvaja – sagradio svoju kuću. Sa svoje četiri ruke.

Ima nečeg moćnog upravo u toj formulaciji – sagraditi svoju kuću. U toj konstrukciji koju formiraju četiri zida i jedan krov, a koja znači toliko toga. Porodicu, stablinost, sigurnost, sreću, dom, ljubav.

Ima nečeg moćnog u gradnji, u arhitekturi, u sposobnosti da ti sam sa svoje četiri ruke znanjem izgradiš dom.

Ima nečeg moćnog u feminizmu, ali onom pravom, iskonskom feminizmu, koji ne znači ništa više / ni manje/ do prava za slobodu i mogućnosti da budeš šta god poželiš.

 Žena, kosmonaut|kinja|, karijeristkinja |?| advokatica, lekarka, taksistkinja, novinarka, arhitektica, mama, samo mama |?|.

Ima toliko toga moćnog u biti žena.

Zato danas slavimo žene koje su u takozvanom muškom svetu napravile ravoluciju i na čelu kolone te revolucije sagradile kuće širom planete, koje danas proslavljamo kao odu svim ženama i njihovoj sposobnosti da budu šta god požele.

ZAHA HADID.

Rodjena 1950. godine u Bagdadu, u Iraku, Zaha Hadid bila je prva žena koja je osvojila najprestižniju nagradu The Pritzker Architecture Prize, 2004. godine. U svom dizajnu Zaha je od početka pokazala smelost i želju da eksperimetniše sa novim prostornim konceptima, stoga njen protfolio obuhvata neka od najistaknutijih arhitektonskih zdanja, projekte urbanističkog planiranja i vanvremenske enterijere vredne divljenja.

Njen portfolio obuhvata 950 projekata, 44 zemlje, preko 55 nacija i 400 ljudi koji su bili deo Hadid arhitektonskog čuda.

/ www.zaha-hadid.com / foto by Hufton + Crow
/ www.zaha-hadid.com / foto by Hélène Binet

ODILE DECQ.

Za Odile Decq arhitektura je uvek bila nešto više od profesije. Za nju ona je discpilina koju živi već 67 godina. Rodjena 1955. godine u Francuskoj, Odile Decq odrastala je verujući da u svetu arhitekture moraš biti muškarac kako bi uspeo/la/. Nakon što je završila svoje studije Istorije umetnosti odlučila je da ipak isprati svoju pasiju i započela je svoju karijeru arhitketice. Danas, Decq je ponosna vlasnica studija arhitekture i urbanističkog planiranja Studio Odile Decq’ i osnivačica arhitektonske škole Confluence Institute.

/ www.odiledecq.com / foto by Piero Martinello

NERI OXMAN.

Sa vizijom da vrati arhitekturu prirodi i prirodu arhitekturi, rodjena Izraelka Neri Oxman predstavlja pravu inspiraciju u svetu arhitekture. Oxman je tvorac pojma material ecology koji se odnosi na arhitkektonska rešenja koja uključuju elemente biologije u gradnji kreirajući projekte koji su zaista živi. Oxman se zalaže za kreiranje dizajnerskih rešenja od strane, za i sa prirodom uz unapređenje čovečanstva. Na taj način Neri i njen tim otvaraju vrata za stvaranje projekata koji vode ka radikalnom poboljšanju prirode.

 

Pozivamo na prelazak sa dizajna usredsređenog na čoveka na dizajn koji je usredsređen na prirodu.

foto by Noah Kalina
/ oxman.com / Projekat: MAN-NAHĀTA
/ oxman.com / Projekat: MAN-NAHĀTA

EILEEN GRAY.

Danas priznata kao jedna od najuticajnijih dizajnera moderne arhitekture Eileen Gray  rodjena je u Irskoj 1878. godine. Inspiracija, vizija i pravac Eileen Gray danas se mogu pronaći u mnogim art deco i bahus delima svetskih dizajnera i arhitekti, dok njene šeme dizajna enterijera iz tog perioda deluju i danas moderno i futuristički. Žena koja je bila korak ispred svog vremena ujedno je bila jedna od onih koja je ranih dvadesetih godina prošlog veka krčila put ženama arhitekticama. Danas, Aram Designs poseduje svetsku licencu za Eileen Grey Designs i jedini je izvor u Velikoj Britaniji za autentične proizvode.

Da bi se nešto stvorilo, prvo se mora sve preispitati.

Kako to obično kroz istoriju biva, priča počinje sa muškarcem, a završava se uvek sa ženom. Ovog puta sa četiri žene, glavne junakinje naše današnje posebne dizajn priče. Žene koje su istovremeno i ljubičasta i bela i zelena i crvena. I koje su isključivo svojim znanjem, sposobnosti i radom izgradile mnoge domove širom sveta.

Ima nečeg moćnog u toj formulaciji sagraditi svoju kuću. U toj konstrukciji koju formiraju četiri zida i jedan krov, a koja znači toliko toga. Znanje, borbu, sposobnost, rad, snagu, hrabrost, smelost i slobodu.

Jer dom možda jeste sinonim za ljubav, ali postoji jedan pojam značajniji i veći čak i od ljubavi. To je sloboda.

Sloboda da budemo šta god poželimo.

Učitati još
Zatvori