Art & Interiors: Ovo su muzeji u Milanu u kojima uživaju ljubitelji dizajna
Art & Interiors: Ovo su muzeji u Milanu u kojima uživaju ljubitelji dizajna

Art & Interiors: Ovo su muzeji u Milanu u
kojima uživaju ljubitelji dizajna

Art đir po gradu je jedna od naših omiljenih aktivnosti. Kada se dogodi prilika da istu aktivnost možemo da ponovimo u nekom drugom gradu, dolazimo pripremljeni. Milano, prestonica Italije, je grad koji odiše umetnošću i kulturom. Baš zbog toga, ne čudi da je u Milanu mnoštvo artsy, must visit lokacija. Ovoga puta izdvajamo omiljene muzeje u Milanu koji su idealni izbor za ljubitelje enterijera i modernih izložbi. Plan wisely – spisak je podugačak.

Fondazione Prada

Fondazione Prada je muzej koji je 1993. godine sa Patriziom Bertellijem osnovala čuvena modna kreatorka, Miuccia Prada. Ova internacionalna institucija priprema eksperimentalne i interaktivne izložbe sa temama umetnosti i kulture. Lokacija? Napušten magacin. Ovaj prostor je pre trideset godina poslužio kao inspiracija za mesto posvećeno modernoj umetnosti i kulturi. Fondazione Prada danas je jedna od najzanimljivih art lokacija u Milanu.

Od 1993. do 2010, Fondazione Prada organizovao je čak 24 solo izložbe. Pored izložbi, moguće je pratiti dijaloge koje Fondacija vodi sa modernim umetnicima. Takođe, Fondazione Prada je bitna lokacija brojnih kulturnih programa, poput programa koji se tiču filmskih festivala. Tribeca Film Festival izlagao je u Fondazione Prada 2004. godine.

Godine 2015, Fondazione Prada postala je trajna lokacija u Milanu, nakon što je prethodno izložbe organizovala na različitim lokacijama u gradu. Ljubitelji umetnosti i kulture – this one is for you.

Triennale Milano

Triennale Milano je jedna od najznačajnijih institucija u Italiji kada su dizajn i moderna umetnost u pitanju. Izgrađen 1923, Triennale Milano je muzej koji se nalazi u prelepoj zgradi Palazzo dell ‘Arte, koju je dizajnirao Giovanni Muzio.

Ovaj muzej je više puta nagrađen prestižnom Zlatnom medaljom za italijansku arhitekturu (ital. Medaglia d’oro all’architettura italiana). Trienniale Design Museum je sastavni deo Triennalea koji je otvoren 2007. godine. U njemu se održavaju izložbe u sferama dizajna, arhitekture, kao i vizuelnih i izvođačkih umetnosti. Ukoliko uskoro planirate posetu italijanskoj prestonici, izdvajamo dve izložbe u ovom muzeju. Jedna je Sempé, o francuskoj dizajnerki Ingi Sempé, a druga The True Story of Alessandro Mendini o italijanskom dizajneru i arhitekti.

Museo del Novecento

Museo del Novecento je na ovoj listi definitivno muzej sa najboljom lokacijom. Nalazi se u samom centru Milana, pored ikonične građevine Piazza del Duomo. Ovaj muzej otvoren je 2010. godine i dom je više od 400 slika, uglavnom italijanskih slikara 20. veka (otuda i naziv muzeja). Veliki fokus muzeja je na radovima italijanskih futurističkih slikara, poput Giacoma Balle i Carla Carre. Pored toga, u Museo del Noecento možete videti i slike Pikasa i Mondriana. Pre devet godina, muzej je dobio značajnu donaciju, te je tako moguće videti i radove Andyja Warhola i Franka Stelle.

Ovaj muzej idealan je za predah od gradske vreve, a ukoliko ste u Milanu u toplijim mesecima, popnite se i uživajte u baru na krovu muzeja – sa pogledom na Duomo.

Villa Necchi Campiglio

Villa Necchi Campiglio je rezidencija u Milanu koju je 1930-ih dizajnirao slavni arhitekta Piero Portaluppi. Ovaj muzej prava je zelena oaza u centru grada, a okružuju je i teniski tereni i bazen. Fun fact – bazen koji se tu nalazi je drugi bazen ikada sagrađen u Milanu. Ime je dobio po sestrama Gigini i Neddi Necchi i Angelu Campiglio, Gigininom suprugu. Oni su bili preduzetnici, značajni u polju proizvodnje čelika i šivaćih mašina. Pored vodećih tura gde možete saznati više o istoriji vile, često se održavaju i drugi zanimljivi događaji, poput časova kuvanja.

Film I Am Love Luce Guadagnina iz 2009. snimljen je upravo u ovoj vili. Takođe, ova vila (pored Ville Balbiano) je prikazana i u filmu House of Gucci iz 2021. godine.

Učitati još
Zatvori