Gucci Cosmos: U Šangaju otvorena izložba posvećna istoriji italijanske modne kuće
Gucci Cosmos: U Šangaju otvorena izložba posvećna istoriji italijanske modne kuće

Gucci Cosmos: U Šangaju otvorena izložba posvećna istoriji italijanske modne kuće

Ako ste se ikada pitali kako bi izgledalo kada biste uplovili u univerzum jedne od najstarijih modnih kuća, Gucci Cosmos nudi upravo takvo iskustvo. Azijsko tržište jedno je od primarnih za modnu industriju, ali sve više i za svet umetnosti. Zato ne čudi da je Gucci odabrao upravo Šangaj kako bi privremeno premestio svoje firentinske arhive. Izložba je postavljena u šangajskom centru umetnosti West Bund, gde će se raznovrsni komadi nalaziti do 25. juna, kada postavka započinje svetsku turneju.

Šetnja kroz više od 100 godina dugu istoriju

Prolaženjem kroz izložbeni prostor, posetioci su u prilici da obiđu relikvije 102 godine duge tradicije koju italijanska kuća brižljivo neguje. Od biografije njenog osnivača, preko početaka i formiranja sada već čuvenog logotipa, te čuvenih kreacija, prostor prenosi čitav istorijat jednog od najznačajnijih imena visoke mode. Podeljena u osam sekcija, izložba nudi priliku za imerzivan doživljaj i upoznavanje sa bogatom zaostavštinom onoga što Gucci predstavlja danas. Za celokupnu postavku bila je zadužena istaknuta italijanska teoretičarka i kritičarka mode, Maria Luisa Frisa. Tako je Gucci Cosmos nastao kao rezultat njene pretrage po arhivama koje se nalaze u Firenci, a koje su za potrebe ove izložbe premeštene u šangajsku galeriju. Osim prepoznatljivih odevnih komada, te primeraka torbi i linije Gucci Valigeria, izloženi su i raznovrsni modeli nastali tokom duge istorije ove kuće, a koji nikada ranije nisu ugledali svetlost dana.

Pre nego što se zapitate, da – izložene su kreacije koje je potpisao Guccio Gucci, ali i one koje su osmislili Frida Giannini, Tom Ford i Alessandro Michele.

Delić modne istorije ispisan je Gucci slovima

Imerzivan prostor kreacija je britanske umetnice Es Devlin. Inspirisana konceptom Cathedral Thinking, koji se u gradnji koristi još od srednjeg veka, autorka je osmislila prostor tako da vizuelno prikaže način na koji su se ideje razvijale unutar kuće Gucci, te sprovede posetioca kroz tradiciju koja je građena dugi niz godina, od jedne do druge generacije. Izložba time dobija nit koja protiče od najranijih početaka pa sve do aktuelnih modela torbi, aksesoara i modnih kreacija. Iako je vredan uvid u istoriju čuvenog modnog brenda, postavka je ujedno prolazak kroz delić modne istorije, u kojoj je Gucci nesumnjivo ostavio neizbrisiv trag.

Foto: Instagram (@gucci)

Učitati još
Zatvori