Deset godina, deset dizajnera, deset različitih priča: Ikona dizajna Gubi Beetle stolica slavi deceniju postojanja
Deset godina, deset dizajnera, deset različitih priča: Ikona dizajna Gubi Beetle stolica slavi deceniju postojanja

Deset godina, deset dizajnera, deset različitih priča: Ikona dizajna Gubi Beetle stolica slavi deceniju postojanja

Mesec april, čini nam se, nekako sav protiče u znaku rođendana. Da na terenu dizajna enterijera svakako imamo slavljenika vrednog pomena, tema je današnje interior design priče. Slavljenik godine je ikona stila – stolica Beetle, kutlnog danskog brenda Gubi, a za proslavu svoje desetogodišnjice postojanja izabrala je trenutno najhot mesto na planeti / ne morate da pogađate dvaput / – Salone del Mobile

U slučaju da niste dobili pozivnicu, Journal vam prenosi sve što treba da znate u vezi proslave meseca.

TEN: Beyond the [ GUBI ] Beetle

Svet dizajna enterijera u poslednjih nekoliko godina prilično je trendovski nastrojen. Iz tog razloga, kada neki prozivod dostigne status dizajnerske ikone, znači da je zaista reč o komadu koji je zavredeo kultni status i dokaz je da, iako trendovi dolaze i prolaze / kako na tržištu dizajna, tako i na modnom tržištu / – vrednost, originalnosti i vanvremesnka klasika – ostaju atraktivni zauvek. Upravo taj status prati Gubi Beetle stolicu, koja je za relativno kratko vreme uspela da zavredi status enterijerske ikone. Njen dizajn delo je dansko-italijanskog arhitektonskog dvojca Stine Gam i Enrico Fratesi, koji su 2003. godine kreirali komad koji je deo enterijerske azbuke svih onih koji cene i vrednuju kulturu ahitekture, enterijera i dizajna.

Povodom proslave desetogodišnjice postojanja Gubi Beetle, u samom srcu Milana, postavljena je izložba TEN: Beyond the Beetle, koja predstavlja koncept kreiranje deset kreativnih odgovora na ovaj savremeni dizajnerski klasik.

 

 

Svojom upečatljivom, organskom formom, izuzetnom udobnošću i beskrajnim konfiguracijama, trebalo je manje od decenije da Beetle chair postane pravi klasik dizajna.

/ Deset godina, deset dizajnera, deset različitih priča /

 

O čemu je reč?

Izložba TEN: Beyond the Beetle koncipirana je tako da okuplja grupu kreativaca, odabranih da odaju počast ovom enterijerskom klasiku. Deset ličnosti iz sveta mode, umetnosti, arhitekture i muzike pozvano je da učestvuje u kulturnom projektu koji istražuje i odgovara na kreativna rešenja zadatka Beetle ( buba ) stolice. Ideja počinje tamo gde GamFratesi i Gubi završavaju svoj posao kao dizajner i producent, i u tom trenutku Beetle chair postaje polazna tačka za ličnu refleksiju, upijajući jezike, formate, materijale i tehnike svake od ovih deset ličnosti.

 Svi oni vode Beetle stolicu van granica funkcije, u daleke kreativan svet poetike i mašte. Svaka interpretacija uzdiže udobnost, čvrstoću, kvalitet i ravnotežu proizvoda koji je počeo kao običan nameštaj, ali je, danas, nakon tačno deceniju postojanja, postao mnogo više. 

 

Marco Sammicheli, stvaralac izložbe, TEN: Beyond the Beetle

/ Marco Sammicheli, GUBI /

U nastavku donosimo neke od nama najinspirativnijih kreativnih rešenja, koja su u poslednjih nekoliko dana zaludela milanski svet dizajna. I još jednom nam dokazala da umetnost zaista ne poseduje i ne poznaje granice mašte, slobode i igre.

/ 0.1 SCARABESQUE /

Adam Nathaniel Furman, artist and designer, London

/ gubi.com /
/ gubi.com /

/ 0.2 OCA CHAIR /

Arthur Arbesser, fashion designer, Milan

/ gubi.com /
/ gubi.com /

/ 0.3 FRESHENING UP THE PALACE /

Daphne Christoforou, visual artist and ceramicist, Cyprus

/ gubi.com /
/ gubi.com /

/ 0.4 REAL BEETLE IN EPOXY /

Frank Maria, artist, Vienna

/ gubi.com /
/ gubi.com /

/ 0.5 METAMORFOSI /

Painé Cuadrelli, sound designer, Milan

/ gubi.com /
/ gubi.com /
Učitati još
Zatvori