Patrona savremene umetnosti: Ko je bila Peggy Guggenheim i zašto je njena kolekcija danas važna
Patrona savremene umetnosti: Ko je bila Peggy Guggenheim i zašto je njena kolekcija danas važna

Patrona savremene umetnosti: Ko je bila Peggy Guggenheim i zašto je njena kolekcija danas važna

U svetu umetnosti, retko ko može stati rame uz rame sa ekscentričnom i neustrašivom Peggy Guggenheim, ženom koja je oblikovala 20. vek ne samo svojim izborom umetničkih dela već i svojom živopisnom biografijom. Ove godine obeležava se 40 godina od otvaranja Peggy Guggenheim Collection u Veneciji, muzeja koji je postao meka za ljubitelje moderne umetnosti. Ali, ko je zapravo bila ova neobična dama čija kolekcija i dalje oduzima dah?

Od Njujorka do Venecije: Putovanje kroz umetnost

Rođena 1898. godine u Njujorku, Peggy je bila deo poznate Guggenheim porodice, ali je svoj trag ostavila daleko izvan očekivanog. Nakon što je nasledila značajnu sumu novca, njen život postaje serija avantura i, što je najvažnije, započinje njeno uključivanje u svet moderne umetnosti.

Tokom 1930-ih, Peggy se preselila u Pariz, epicentar umetničkog sveta tog vremena. Tamo je započela svoju kolekciju, prvo investirajući u umetnike avangarde kao što su Max Ernst (koji će kasnije postati jedan od njenih supruga), Jackson Pollock i Salvador Dali. Njena galerija „Guggenheim Jeune“ otvorena je 1938. godine i brzo je postala jedno od najvažnijih mesta za modernu umetnost u Parizu.

Collection that changed the game

Peggy Guggenheim nije samo sakupljala umetnost; ona je stvarala legate. Njena kolekcija, koja je danas smeštena u Palazzo Venier dei Leoni na Velikom kanalu u Veneciji, obuhvata preko 200 umetničkih dela. Ovaj izuzetan muzej otvoren je 1980. godine, pružajući javnosti stalni uvid u radove umetnika kao što su Picasso, Kandinsky, i Magritte.

Osim što je bila patrona umetnosti, Peggy je bila poznata po svojoj nekonvencionalnoj ličnosti i burnom ljubavnom životu. Ova dama nije se plašila da živi punim plućima – njena autobiografija Out of This Century iskreno opisuje njene brojne ljubavne avanture, kao i njen neumoljiv pristup sakupljanju umetnosti.

Nasleđe koje traje

Danas, Peggy Guggenheim Collection stoji kao svetionik u svetu moderne umetnosti, mesto gde se prošlost i sadašnjost susreću kroz dela umetnika koji su definisali 20. vek. Njen doprinos umetnosti nije samo u broju dela koje je sakupila, već i u hrabrosti kojom je predstavila svet avantgarde široj javnosti.

Peggy je svojim radom provocirala konvencije i postavila nove standarde. Njena strast prema umetnosti i životu učinila ju je ne samo mecenom, već i simbolom slobode i inovacije u umetničkom svetu.

Stoga, dok šetate pored Velikog kanala i divite se zlatnim svodovima Palazzo Venier dei Leoni, setite se da je svaki kamenčić u temelju tog muzeja položila žena koja je živela životom dostojnim najvrednijih platana.

Peggy Guggenheim nije bila samo kolekcionar; ona je bila avanturista čiji se uticaj i dalje oseća u svakom kutku njene venecijanske oaze umetnosti.

Učitati još
Zatvori