Septembarske preporuke: Queen Sensation, Barbie diskusija i ostalo
Septembarske preporuke: Queen Sensation, Barbie diskusija i ostalo

Septembarske preporuke: Queen Sensation,
Barbie diskusija i ostalo

Jesen? Mi bismo pre rekli nagoveštaj lepog Miholjskog leta iliti sam kraj letnje sezone kada je u pitanju deveti mesec. Septembar jeste za mnoge asocijacija na dolazak novog godišnjeg doba, povratak na posao, kraj godišnjih odmora, svega onoga što baš i ne volimo. Srećom, septembar je i nagoveštaj lepih gradskih dešavanja koja mogu da nam taj prelaz iz vacation u work mode olakšaju i ulepšaju.

Septembarske preporuke nam donosi kao i uvek Ana sa profila @kafenisanjeiostalo koja vas poziva da obavezno ako vam se dopao film Barbie, posetite diskusiju zakazanu u Domu omladine (4.09.), zatim uživate u Queen Sensation u Botaničkoj bašti (5.09.), ali i u pikniku kod Silosa (10. 09.) te ne propustite spektakl Magične vinjete u mts Dvorani, koji vas čeka na samom kraju devetog meseca.

Anin izbor za septembar čeka vas u nastavku.

#1 Los Silos Burger Festival

Gde: Silosi

Kada: do 3. septembra

Autentičan festival burger kulture održava se po drugi put kod Silosa. Tokom pet dana ovde ćete moći da uživate u najboljim burgerima u gradu, ali i u backyard party-ju, raging bullu, riverside decku, kids zoni, DJ setu i amaterskom takmičenju u pravljenju burgera.  

#2 Ljubavna šetnja Beogradom

Gde: Na nekoliko lokacija u Beogradu

Kada: 3. septembar

Tura „Ljubavna šetnja Beogradom“ započinje najstarijom ljubavnom pričom čija se radnja dešava u našem gradu. Zagla i Badža, beogradski Romeo i Julija ( kako ih je nazvao Branislav Nušić) imali su mnogo prepreka, ali vođeni ljubavlju su ih prevladali uz pomoć haremskog jezika udvaranja. Ređajući priču na priču i lagano šetajući centrom grada ekipa će provesti 2,5h pričajući o ljubavi u svim njenim oblicima. Cena ture je hiljadu dinara a više informacija i rezervacije možete dobiti putem telefona 063 77 41 181.

#3 Barbi, ružičasto čedo od milijardu dolara

Gde: Dom omladine

Kada: 4. septembar

Jesenju sezonu Dom omladine otvara diskusijom o filmu o kome se možda i previše diskutuje – „Barbie“ Grete Gerwig, ružičasto čedo od milijardu dolara koje celo leto razbija bioskopske blagajne. O čemu će se pričati tokom ove diskusije? Da li je film zaista udar na patrijarhat ili samo simulacija subverzije? Do koje mere uspeh proističe iz posezanja za nostalgijom ženskog dela publike kao do sad slabo korišćenom resursu, da li je Ken antagonista ili tragični junak, koliko je katarzično nositi roze bez ustezanja, da li smo se primili na Barbenhajmer, i koje će sve pogrešne pouke filmska industrija izvući iz barbikinog trijumfa, te nam se kanda smeše godine franšiznih uradaka o igračkama. Posle tribine, sledi mini kviz o istorijatu i bizarnostima Barbie brenda, s prigodno ružičastom nagradom za pobednika. Zanimljivo? O, da!

#4 QUEEN SENSATION by Queen Real Tribute

Gde: Botanička bašta Jevremovac

Kada: 5. septembar

Botanička bašta Jevremovac i u devetom mesecu nastavlja sa sjajnim programom, te nam na Fredijev 77. rođendan, 5. septembra, u Botaničkoj Bašti nastupa najveći Queen tribute bend na ovim prostorima. Nakon više od sto koncerata u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, a pre odlaska na turneju u Kinu, Queen Sensation izlazi na najlepšu binu u Beogradu da zajedno sa publikom proslave i odaju počast legendardnom Frediju. Mi ovo ne propuštamo, a vi?

#5  Gala koncert RAĐANJE ZVEZDE

Gde: Kolarčeva zadužbina (Velika sala)

Kada: 9. septembar

Operski gala koncert „Rađanje zvezde“ posvećen Mariji Kalas, a biće održan 9. septembra od 20 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine povodom 100 godina rođenja ove svetske operske dive.

Uz pratnju umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i pod dirigentskom palicom maestra Daniela Agimana publika će slušati internacionalne umetnike koji nastupaju na svetskim scenama, kao i srpskog  tenora Zorana Todorovića. Jedna od najvećih operskih pevačica 20. veka, grčko-američki sopran Marija Kalas bila je poznata ne samo po svom vanserijskom glasu već nažalost i po privatnom životu, koji je ovekovečen u bezbroj filmskih adaptacija.

#6 Izložba SUN BENEATH

Gde: Bioskop Balkan

Kada: od 9. do 30.septembra

Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli) je italijanska umetnica koja će se u bioskopu Balkan od 9. do 30. septembra predstaviti samostalnom izložbom koja nosi naziv „SUN BENEATH/Sunce ispod“. Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta.

Centralni deo postavke je instalacija oko koje je stvorena pozicija za monumentalnu bronzanu skulpturu – dvostruki autoportret. Interesantno je da Matilde nezavisno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i dorado bronze. Ovaj dvostruki autoportret, prikazan u nagim figurama, predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali sa „teretom“ sopstvene figure koju nosi na leđima.

#7 PIKNIK

Gde: Luka Beograd

Kada: 10. septembar

U nedelju 10. septembra u prostoru Luke Beograd između lokacija Gastrošor i Silosa održaće se novi Piknik. Za muzički program pobrinuće se DJ-evo Spacewalker i Danilo Kasa, a kao i na svakom Pikniku biće i Joga session-e, šah i stoni tenis u organizaciji Aktivnog kluba. Ovoga puta PIKNIK će udružiti snage sa festivalom Samit nesvrstanih i Cirkusferom i ponuditi savršeni nastavak Piknika ispod cirkuske šatre na samo par metara od Piknik livade! Takođe, ovde ćete moći da pronađete nešto za vas na trift rasprodaji odeće i ostalih džidžabidža!

Ponuda hrane i pića realizuje se u saradnji sa kafeom Zaokret, Burger House Bros, 2Tales destilerijom, Salto pivarom, Eden vinarijom, knedlama Ferdinand koncepta i Bubamara gelatom. Kao i na svakom prethodnom Pikniku, svo piće biće posluženo isključivo u čašama od višekratne plastike i ukoliko imate Piknik čašu sa nekog od prethodnih Piknika pozivamo vas da je ponesete, a ukoliko nemate možete kupiti svoju koja će vas služiti i ove, ali i neke od sledećih sezona. 

#8 Neno Belan & Fuimes

Gde: Bitef Art Cafe

Kada: 15. septembar

Jedan od najcenjenijih muzičkih virtuoza regiona, Neno Belan, zajedno sa svojim bendom „Fiumens“ održaće koncert u BitefArtCafe klubu, 15. septembra. „Neno Belan & Fiumens“ su poznati po svojim dinamičnim nastupima i vrhunskoj atmosferi, a publika će imati priliku da uživa u preseku Belanove bogate karijere i savršenom harmonijskom spoju pratećeg trojca, koji čine virtuozni muzičari Olja Dešić na bas gitari, Leo Rumora za bubnjevima i Vedran Križan na klavijaturama. Hitovi poput „Pričaj mi o ljubavi“, „Stojin na kantunu“, „Jagode i čokolada“, „Ostani uz mene“, „Dugo toplo ljeto“, „Bambina“, „Điri điri“ i „Cestom preko Zagore“ samo su neki od bisera koji će se naći na repertoaru. 

#9 Beogradski Noćni Market

Gde: Bajloni pijaca

Kada: 15. septembar

Nalik Pikniku, ekipa iza Noćnog Marketa isto nas je razmazila pa jedva čekamo nove edicije, a septembarsko izdanje zakazano je za 15. 09. i svima možda i najdražu pijacu za ovu manifestaciju – BAJLONI, kada će od 18h do ponoći čekati vas zanatlije, umetnici i dizajneri.

#10 MAGIČNE VINJETE

Gde: MTS Dvorana

Kada: 29. i 30. septembar

Nakon što je „MAGIČNI VARIJETE“ rasprodat u martu u mts Dvorani, spektakl svetskih razmera biće repriziran 29. i 30. septembra, na istom mestu, u mts Dvorani.

U okviru ove specifične forme mađioničarskog nastupa koja će se u Srbiji, Beogradu, ali i na sceni mts Dvorane odigrati nastupiće akrobate, iluzionisti, žongleri i mađioničari iz celog sveta, donoseći Beograđanima pravo osveženje iz sveta magije i obećavajući pravi spektakl, u kakvom do sada nisu imali prilike da uživaju. Gosti Beograda će u septembru biti Maxim Goldstein mađioničar iz Rusije; Tamia gimnastičarka i vrhunski akrobata; Vladimir Mikek- MAGIC- najpoznatiji slovenački mađioničar; Marco Zoppi i Rolanda profesionalci u pravljenju nezamislivo velikih balona od sapunice i Igor Trifunov, srpski mađioničar vrhunskog renomea kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori