Podcast Treći svet: Za sve ljubitelje gonzo novinarstva
Podcast Treći svet: Za sve ljubitelje gonzo novinarstva

Podcast Treći svet: Za sve
ljubitelje gonzo novinarstva

Verovatno ste već upoznati sa terminom gonzo novinarstvo, ali hajmo još jednom da ukratko predstavimo ovaj pravac u novinarstvu.

Naime reč je o veoma ličnom pristupu temi koji sadrži dosta subjektivnog doživljaja novinara. U gonzo novinarstvu dozvoljen je humor, psovke pa čak i isticanje ličnog doživljaja, kao i stavljanje osećanja i mišljenja novinara u prvi plan.

Gonzo novinarstvo nastalo je još sedamdesetih godina, a Hunter Thompson smatra se začetnikom ovog prepoznatljivog stila. 

Inspirisan gonzo novinarstvom, domaćin podcasta Treći svet, novinar Dušan Nedeljković, počinje da uvodi ovu formu i u podcast koja za cilj ima potpuno iskren razgovor između novinara i sagovornika na širok spektar aktuelnih tema i situacija.

Ovaj podcast je relativno mlad, Dušan Nedeljković je tek prošle godine krajem marta meseca objavio svoju prvu epizodu čiji gost je bio Slobodan Nešković poznatiji kao Loka. U veoma kratkom vremenskom periodu objavljeno je više epizoda sa najrazličitijim gostima od kojih bismo istakli: novinara Veljka Lalića, hip hop umetnicu Mimi Mercedez, kao i vlasnika poznate marketinške agencije New Moment, Lazara Sakana.

Kako je i sam Dušan istakao u opisu svog podcasta, od gostiju se očekuje zavidna upućenost u teme o kojima se razgovara, a iskrene ispovesti i odlična atmosfera su od strane njega zagarantovani.

Naš komentar:

Epizode podcasta Treći svet traju oko 60 minuta, što je i više nego dovoljno vremena da se gosti dovoljno otvore za razgovor, a opet da se slušaoci ne zasite informacija i suvišne priče.

Takođe, veoma je primetno novinarsko iskustvo Dušana Nedeljkovića, pogotovo kada je reč o načinu na koji se obraća sagovornicima, te uspeva da izvuče iz njih najbolje zaključke.

Teme ne moraju nužno da se tiču samo glavne sfere interesovanja gosta, što nam pruža mogućnost da saznamo njegovo mišljenje i na različite aktuelne teme u društvu.

Po uvodu u svaki podcast Nedeljković čita svoj odlomak sastavljen po principima gonzo novinarstva, te nas na taj način uvodi u temu koja će biti okosnica šezdesetominutnog razgovora.

Interesantni i dinamični razgovori sa sagovornicima uvode nas lepo u različite segmente njihovog života, što čini da imamo prijatan i lep osećaj dok slušamo dijaloge.

Jedini komentar koji bismo imali jeste da Nedeljković nastavi sa skorašnjom praksom dovođenja ljudi iz što različitijih sfera zanimanja, kako ne bismo slušali ponajviše razgovore sa njegovim kolegama novinarima, kao što je to najčešće bio slučaj u samim počecima.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da odslušate neku od epizoda

Možda najveći razlog koji bismo izdvojili za potrebe ovog predstavljanja jeste – interesantna i nesvakidašnja pitanja koja Nedeljković pripremi pre početka svakog razgovora. Nekada se i sami iznenadimo načinom na koji uspe da od sagovornika izvuče interesantna zapažanja, a da pri tome ne pređe granicu pristojnosti.

Kao što smo već napomenuli, dinamičnost je ono što krasi razgovore, te su male verovatnoće da će vam biti dosadno ukoliko odaberete da slušate epizode sa sagovornicima koji vas i privatno zanimaju i koje pratite.

Kako je ovaj podcast još uvek mlad na našoj kulturnoj sceni, definitivno ima tedencije da preraste u veću i još ozbiljniju priču.

Ukoliko želite da saznate interesantne činjenice iz života sagovornika koje bira Dušan Nedeljković, njegov podcast je pravo mesto na kom to možete da dobijete.

Podcast možete poslušati putem spotify aplikacije na direktnom linku ovde.

Takođe, još naših predloga podcasta možete pronaći na našem sajtu ovde.

 

Foto: Instagram Embed.

Učitati još
Zatvori