Oktobarske preporuke: Vanna, Žene na ivici nervnog sloma i ostalo
Oktobarske preporuke: Vanna, Žene na ivici nervnog sloma i ostalo

Oktobarske preporuke: Vanna, Žene na
ivici nervnog sloma i ostalo

Oktobar? Pravimo se da ovo nismo čuli jer temperature i uspomene sa mora nas još bar prividno lažu da je leto. Ali kada kažete oktobar, priznajte da pomislite na Hari Mata Harija i Čolu! Nama bar u glavi odmah krenu: Kad dođe oktobar i oktobar je, počinje sezona kišaaaa
Elem, nadamo se da nas kišni i sumorni dani neće toliko počastiti u oktobru koji donosi niz premijera, sjajnih svirki i dešavanja.

Oktobarske preporuke nam donosi kao i uvek Ana sa profila @kafenisanjeiostalo koja vas poziva da obavezno pogledate najnoviji Scorseseov film Ubistvo pod cvetnim mesecom, koji je u bioskopima od 19. oktobra. Zatim, poziva vas i da uživate u svirkama Vanne i Marčela, te da ne propustite Beogradski JAZZ Festival koji će se održati na kraju meseca. Ne propustite ni premijeru mjuzikla Žene na ivici nervnog sloma u Pozorištu na Terazijama.

Oktobarske preporuke

#1 Balkanima

Gde: Dom kulture Studentski Grad

Kada: od 2. do 8. oktobra

Na jubilarnom 20. izdanju Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, očekuje nas bogat program koji će biti prikazan u različitim prostorijama Doma kulture na Novom Beogradu. Dok će reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biti prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11).

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 37 najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova iz dve prethodne godine, od kojih je pet filmova nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji. Tokom festivala biće otvorene i dve izložbe.

Na zvaničnom otvaranju, u utorak, 3. oktobra, u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad biće otvorena izložba pod nazivom BALKANIMA: 20 godina koja predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom Float, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Program animiranih muzičkih spotova

Pored ne-takmičarskih programa, Svetske i Balkanske panorame, biće prikazan i program animiranih muzičkih spotova, koji su prijavljeni za selekciju, a u toku festivala biće održan akustični koncert kultnog beogradskog muzičara Nikole Vranjkovića (5. oktobar u 22.00), nastup Skreč majstora Ljubana i Jetija (6. oktobar u 22.00) i nastup DJ Vuče (ex Darkwood Dub, u subotu, 7. oktobra u 22.00).

#2 Marčelo

Gde: Zappa Baza

Kada: 5. oktobar

Oktobar je pun dobrih svirka, a jedna od takvih čeka vas već petog u mesecu kada Marčelo i bend slave s publikom 20 godina od objavljivanja prvog albuma u Zappa Bazi! U to ime, ovaj koncert biće posvećen starim pesmama te će biti kao povratak u prošlost prilikom kojeg će Marčelo izvoditi pesme hronološkim redom – od prvog do petog albuma. Od Kuće na promaji do Pegle, od jednog čoveka do celog benda.

Marko i ekipa provozaće vas kroz ličnu muzičku istoriju koja je ujedno i istorija njihovog drugarstva dugog dve decenije. Na bini će im se pridružiti i specijalni gosti, a tokom putovanja dužeg od dva sata podsetićemo se svih legendarnih pesama koje su bile važne stanice na trasi sazrevanja do današnjeg zvuka.

#3 Vanna

Gde: Bitef Art Cafe

Kada: 5. i 6. oktobar

Ako ste kao i ja veliki fan ET grupe koja je prva probila barijere hitom Tek je 12 sati koji je postao regionalni dance hit, onda ste sigurna sam bili na prošlogodišnjem koncertu i već ste kupili karte za 5. ili 6. oktobar. Po mom mišljenju, Vanna je jedan od top pet vokala regije. Žene neverovatne energije i harizme koja će se potruditi da vas ozbiljno zabavi u Bitefu.

Ovaj spektakl ne samo da obeležava Vannin izuzetan muzički opus, već nudi priliku da se uroni u različite faze njene karijere. Tokom dve koncertne večeri, publika će uživati u nezaboravnim hitovima, uključujući pesme iz vremena sa grupom ET, poput Da ti nisam bila dovoljna i Molitva za mir. Kao i hitova iz njene solo karijere Ja imam snage za to i duet sa Gibonnijem Ja ću budna sanjat. Vanna će predstaviti i svoj najnoviji single Kriva nota, te požurite ako već niste da obezbedite svoje mesto, s obzirom na to da su karte za jedan već rasprodate (6.10.).

 

#4 Bemus: Callas 100

Gde: Narodno pozorište

Kada: 8. oktobar

55. Beogradske muzičke svečanosti BEMUS biće svečano otvoren gala koncertom u Narodnom pozorištu, posvećenom stotoj godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas. Nakon Kolarca lepo je videti da još jedna značajna muzička manifestacija odaje počast možda i najvećoj operskoj divi u istoriji.

Najlepše operske arije i duete interpretiraju grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

#5 Vasil Hadžimanov Band

Gde: Bitef Art Cafe

Kada: 13. oktobar

Vasil Hadžimanov Band, jedan od najuticajnijih jazz fusion sastava na Balkanu, odrzaće koncertnu promociju svog novog albuma Keyf u Bitef Art Cafeu! Ovaj izuzetan umetnik sa svojim bendom već dugi niz godina oduševljava publiku jedinstvenim zvukom i eksplozivnom energijom. Njihov novi album nam još jednom donosi interesantne muzičke goste, inovativne aranžmane, autentičnu zvučnu estetiku, i kao i do sada kreativne eksperimente sa različitim muzičkim stilovima i ritmovima.

Album Keyf je njihov osmi album po redu i sadrži devet pesama čiju produkciju potpisuju Vasil Hadžimanov, Marko Perić i Toni Kitanovski. Objavljen je u digitalnom i CD formatu od strane hrvatske izdavačke kuće Croatia Records.

#6 Len Faki

Gde: Hangar

Kada: 13. oktobar

Ako niste fan Vasila, već tehno lover, onda se na petak 13. uputite do Luke Beograd i Hangara gde će rejv prirediti čuveni nemački DJ Len Faki, koji važi za jednu od najuticajnijih figura u svetu tehno muzike. Ova legenda iz Berlina svrstava se u pionire nemačkog tehno zvuka, koji već godinama važi za jedan od najboljih, ako ne i najbolji na svetu. Nema bitnog kluba i događaja, na kome Len Faki u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije nastupio. Osim što je redovan na prestižnim festivalima kao što su Awakenings, Tomorrowland, Timewarp i WMC Miami, on je i rezident najpoznatijeg underground kluba u Evropi – berlinskog Berghain-a, još od 2004. godine!

#7 Žene na ivici nervnog sloma


Gde: Pozorište na Terazijama

Kada: 18. oktobar

Kada sam čula da Nebojša Bradić priprema mjuzikl po filmu Žene na ivici nervnog sloma, španskog maestra sedme umetnosti Pedra Almodovara, malo je reći da sam bila uzbuđena i znatiželjna ekipe koja je odabrana za mjuzikl kao i kako će to na delu, tj na daskama koje život znače, funkcionisati.

Priliku za to imamo već 18. oktobra kada se održava pretpremijera. Lično, kada znam da će naša Karmen Maura biti divna, predivna Jelena Stupljanin. Mirnija sam jer Jelena do sada nije imala loš izbor niti na filmu, niti na televiziji, a kamoli u teatru. Pored Jelene u ostalim ulogama biće Ivana Knežević, Slaven Došlo, Hadži Nenad Maričić, Tatjana Dimitrijević, Jelena Jovićić, Žarko Stepanov i mnogi drugi. Kao što to inače biva u mjuziklu, predstava će imati dve glumačke postave pa će Jelena ulogu u neku ruku deliti sa Ivanom Popović, dok će Slaven palicu umeti da preda kolegi Arseniju Tubiću, a Ivana Knežević Nataši Marković.

Očekivanja su velika, jer od teatra se uvek očekuje da ponudi nešto novo, odnosno da izraz bude upečatljiviji od filma. Kako je Almadovar specifičan i vrlo vizualan režiser, verujemo da će i scenografija biti na nivou, a poređenja neizbežna.

#8  Savremenost kamena

Gde: Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Kada: do 13. novembra

Sredinom septembra u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića otvorena je izložba (Sa)vremenost kamena, čija je autorka dr Rajka Bošković. Ukoliko tragate za nekim art doživljajem, ovo je definitivno izložba koju možete tokom cekog oktobra da posetite. Izložbu čini pedeset umetničkih dela – skulptura, video radova i instalacija. Tokom trajanja izložbe biće organizovan naučni skup na kom će učesnici, pored umetnika i istoričara i teoretičara umetnosti, biti i pejzažne arhitekte, urbanisti, konzervatori, etnolozi i geolozi. Oni će sa različitih stanovišta sagledati značaj kamena kao materijala danas u 21. veku.

Postavku čine umetnička dela Petra Vujoševića (1959), Marka Vukše (1977), Marka Vučkovića (1992), Kristine Ivić (1995), Ivana Jeremića (1979), Milana Kulića (1988), Mladena Miljanovića (1981), Jelene Mirković (1995), Borislava Nježića (1933–2016), Dušana Petrovića (1962), Olivere Savić Popović (1950), Mice Poptsis (1950), Dejana Trivunca (1967), Gorana Čpajak (1963) i Đorđa Čpajak (1961).

#9 Ubistva pod cvetnim mesecom

Gde: u bioskopima

Kada: od 19. oktobra

Od nekih filmova dosta se očekuje, posebno kada dolaze iz režiserske stolice velikog Scorsesea. A s obzirom na to da su Scorseseovi filmovi sinonim za kvalitet koji iznova oduševljava generacije poklonika njegovog lika i dela, ne čudi nas činjenica da mnogi nestrpljivo iščekuju ostvarenje koje će u istom kadru spojiti dva ključna glumca njegovih najpopularnijih filmova – Roberta De Nira i Leonarda Di Kapria. Lično, dva najbolja glumca u istoriji filma.

Film Ubistva pod cvetnim mesecom traje tri i po sata (Oppenheimer nas već ispraksovao) te se spremite na jednu podugu avanturu. U pitanju je epska priča, inače prvi Scorseseov vestern i najskuplji film koji je režiser snimio, s obzirom da je probio budžet od 200 miliona. Odnosno – duplirao ga. Film je ekranizacija istoimenog romana Dejvida Grena (izdala Laguna) i prati priču indijanskog plemena Osejdž kao i prvu veliku FBI istragu koja se ticala brutalnih ubistava članova pomenutog plemena. Knjiga je zasnovana na dugogodišnjem istraživanju i novootkrivenim dokazima, i predstavlja remek-delo dokumentarne literature. Pre svega, ovo je optužnica protiv bezobzirnosti i predrasuda prema Indijancima koje su omogućile da ubice ostanu toliko dugo na slobodi.

#10 Beogradski JAZZ Festival


Gde: mts Dvorana i Dom omladine

Kada: od 24. do 29. oktobra

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Pod sloganom JAZZSCAPES, najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim! Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

Foto: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori