Da li znate koje je sve muzičke spotove režirao Virgil Abloh?
Da li znate koje je sve muzičke spotove režirao Virgil Abloh?

Da li znate koje je sve muzičke
spotove režirao Virgil Abloh?

Virgila Abloha često nazivamo modnim genijalcem, međutim nedovoljno puta smo govorili o njegovom vizonarskom učinku unutar muzičke industrije. Naime, svoju avanturu započinje krajem devedesetih godina kada je kao srednjoškolac puštao muziku na manjim događajima. Dve decenije kasnije, Virgil Abloh otvara koncert Travisa Scotta u Njujorku koji je bio deo tadašnje Birds Eye View turneje i neiscrpna industrija zabave postaje Virgilovo lično igralište na kojem je utemeljio streetstyle kulturu i iza sebe ostavio najprepoznatljivije ilustracije muzičkih albuma, koji uživaju status kultnih, poput Long.Live.ASAP, My Name Is My Name, WZRD, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Yeezus i Watch the Throne koji Ablohu donosi nominaciju za Oskara. Ovo svojevrsno umetničko delo predstavljalo je ikonografski rad Riccarda Tiscija koji je u to vreme bio kreativni direktor modne kuće Givenchy.

Međutim, ono o čemu se možda najmanje govorilo jeste koje je sve muzičke spotove režirao Virgil Abloh. Spisak je kratak, ali umnogome značajan.

Fashion Killa – A$AP Rocky

Muzički video za pesmu Fashion Killa bilo je debitansko režisersko delo Abloha. Spot je izašao 2013. godine, a glavnu žensku ulogu tumači Rihanna.

XO Tour Llif3 – Lil Uzi Vert

XO Tour Llif3 je pesma koja je Lil Uzi Vert-a probila na svetsku scenu i muzički video za pesmu broji preko 502 miliona pregleda na platformi Youtube. Video predstavlja Virgil prepoznatljiv dekonstruisani stil umetničkog izražavanja i sniman je tri meseca u tri različite zemlje.

Runaway – Kanye West

Pesma Runway predstavlja jednu od najznačanijih muzičkih ostvarenja današnjice. Kanye West i Pusha T oduvek su znali šta rade, a upravo ovaj projekat važi za jedan od najznačajnijih u Kanyeovoj karijeri. Ipak, ne čudi nas što je deo kreativne direkcije prepustio tada već decenijskom prijatelju i saradniku Virgilu Ablohu.

Shake The Room – Pop Smoke ft Quavo

Muzički video za pesmu Shake The Room snimljen samo mesec dana pre nego što je Pop Smoke ubije, a ujedno predstalja i poslednje muzičko-režisersko ostvarenje Abloha. Video je sniman u luksuznim restoranima i na ulicama Pariza za vreme nedelje mode.

„This video is real life footage. This is barely a ‘video shoot“.

Photo credit. Profimedia

Učitati još
Zatvori