Dokumentarac o bendu The Beatles posle 40 godina konačno može ponovo da se pogleda – donosimo detalje
Dokumentarac o bendu The Beatles posle 40 godina konačno može ponovo da se pogleda – donosimo detalje

Dokumentarac o bendu The Beatles posle 40 godina konačno može ponovo da se pogleda – donosimo detalje

O popularnom bendu The Beatles napisane su mnoge knjige, te snimljeni brojni filmovi i dokumentarci – za vreme trajanja njihove karijere, ali i nekoliko godina decenija kasnije. Štaviše, upravo su u toku planovi za realizaciju četiri zasebna biografska filma koja će predstaviti život svakog člana ove legendarne četvorke. Ipak, još tokom 1970. godine objavljen je dokumentarac koji nosi ime jedne od najpopularnijih numera ovog sastava, a to je Let It Be. Iako su mnogi ulagali napore da se on u potpunosti zaboravi, ove godine ponovo će postati dostupan – i to na platformi Disney Plus.

Let It Be (1970) / r. Michael Lindsay-Hogg

Britanski dokumentarac Let It Be režirao je pre nešto više od 40 godina Michael Lindsay-Hogg. Kroz film je predstavljena svakodnevica benda, a on nas vremenski smešta u 1969. godinu. Sada već arhivski snimci prikazuju proces snimanja njihovog dvanaestog studijskog albuma. Između ostalog, on sadrži i njihov poslednji zajednički koncert. Takođe, dokumentarac delimično pruža uvid u dinamiku njihovog odnosa, koja je posledično dovela i do razilaženja grupe.

Iako su pojedine kopije dokumentarnog filma bile dostupne, od osamdesetih godina prošlog veka on nije mogao zvanično da se pogleda. Ipak, već od 8. maja će na streaming platformi Disney Plus to konačno biti moguće. Za njegovo obnavljanje koristila se specijalna i napredna tehnologija, a samim tim su arhivskim snimcima poboljšani zvuk i slika.

THE BEATLES / PROFIMEDIA
THE BEATLES / PROFIMEDIA

Peter Jackson, čija produkcijska kuća Park Road Post je bila zadužena za obnavljanje arhivskih snimaka, rekao je da je film nepravedno okarakterisan kao depresivan. Upravo zbog činjenice da je izašao nedugo nakon razilaženja benda, on je interperetiran na pogrešan način. Međutim, ljubitelji ovog benda sa oduševljenjem su dočekali vest da će dokumentarac ponovo biti dostupan. Štaviše, iako su pojedini skeptični, čak je i Paul McCartney 2016. godine podržao ideju o ponovnom objavljivanju dokumentarca. 

Foto: Profimedia / Instagram @thebeatles

Učitati još
Zatvori