Omiljeniji saradnik Madonne dolazi na Beogradski festival igre – donosimo detalje
Omiljeniji saradnik Madonne dolazi na Beogradski festival igre – donosimo detalje

Omiljeniji saradnik Madonne dolazi na Beogradski festival igre – donosimo detalje

U sklopu 21. izdanja Beogradskog festivala igre koji će u martu i aprilu 2024. godine Beograd i Novi Sad učiniti epicentrom dešavanja, Kompanija igre Opere Geteborga donosi komad koji potpisuje dugogodišnji prijatelj i saradnik kraljice popa – koreograf Damien Jalet. Jedna od najpopularnijih muzičkih zvezda današnjice Madonna obožava ovog francusko-belgijskog umetnika. A upravo on će 9. i 10. marta u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu predstaviti pozorišni hit Proklizavanje.

Get to know: Damien Jalet

Kao tinejdžer u Briselu, Damien Jalet bio je inspirisan nastupima ove pop ikone. Kada ga je, skoro trideset godina kasnije, Madonna kontaktirala sa ponudom da bude koreograf i kreativni savetnik njene prve pozorišne turneje pod nazivom Madam X, za njega je to bila ponuda koja se ne odbija. Ispostaviće se da je upravo ova turneja, po svim kritikama, bila jedna od njenih najboljih.

Damien Jalet je tokom karijere sarađivao sa Marinom Abramović i brojnim drugim konceptualnim umetnicima. Takođe, milioni ljudi, bilo uživo ili preko društvenih mreža, nedavno su uživali u čudesnom performasu koji je kreirao ispred Pariske opere. A zbog zalaganja i uspeha, francuska vlada proglasila ga je za Viteza umetnosti i književnosti.

bfi

Strike a pose, vogue

U poslednje vreme, Madonna iznova osvaja koncertne dvorane širom sveta. Više puta istakla je da veliku zahvalnost duguje svom timu, u kom Damien Jalet predstavlja jedan od ključnih faktora. Jedan od najzapaženijih momenata sa ove turneje dogodio se upravo na prvom koncertu u O2 areni kada je pevačica pred londonsku publiku izvela svoju decu. Pomalo nalik na Blue Ivy, najmlađa od njih – Estere – izvela je čuveni ples vogue koji je upravo Madonna popularizovala istoimenom pesmom.

Nazvana Celebration Tour, serija koncerta predstavlja omaž njenom višedecenijskom uspehu tokom kog su ključnu ulogu odigrali njeni saradnici. Između ostalog, ona uvek ponosno ističe ime Damien Jalet.

BFI: Savršene različitosti

Pod ovim sloganom, jedan od najznačajnijih evropskih festivala umetničke igre okupiće početkom naredne godine vrhunske umetnike i trupe. Između ostalog, otvoriće se različite teme koje analiziraju društvo kroz zanimljiv rečnik pokreta. Isto tako, na BFI će se kreirati trenuci koji imaju snagu da promene svet. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, a Damien Jalet jedan je od brojnih umetnika koji je prepoznao njen značaj.

Zajedno sa trupom Škotskog teatra, pre osam godina on je na Beogradskom festivalu igre predstavio komad Jama koji je bio ispraćen ovacijama u Sava Centru. A sigurni smo da će i ovaj put publika biti oduševljena.

bfi
BFI

Foto: BFI / Instagram @damienjalet @madonna

Učitati još
Zatvori