Recept za filmski klasik: Knjiga „Alfred Hitchcock Storyboards“ otkriva tajne čuvenog reditelja
Recept za filmski klasik: Knjiga „Alfred Hitchcock Storyboards“ otkriva tajne čuvenog reditelja

Recept za filmski klasik: Knjiga „Alfred Hitchcock Storyboards“ otkriva tajne čuvenog reditelja

U Holivudu, postoje reditelji – i postoji Alfred Hitchcock. Čuveni autor zadužio je filmsko nasleđe Sjedinjenih Američkih Država nemerljivim doprinosom, kroz opus koji broji neke od najuspešnijih trilera i krimi drama. Njegov je legat toliki da bi se hičkokovski film mogao smatrati zasebnim žanrom. Jedini je problem što, nakon Hitchcocka, niko nije snimao filmove kao Hitchcock.

Ipak, sada se to možda promeni.

Izdavačka kuća Titan Books objavila je Alfred Hitchcock Storyboards – knjigu koja objedinjuje nacrte američkog reditelja za svoje čuvene naslove. Publikacija nudi jedinstven uvid u kreativni proces jednog od najkreativnijih umova holivudske kinematografije. Scene koje su postale deo ikoničke istorije prvo su bile samo skica na papiru. Prepoznatljiv mise en scene, pečat Hitchcocka po kojem se njegovi kadrovi prepoznaju, počivao je na pažljivim crtežima i konceptualnom osmišljavanju pre nego što je zabeležen kamerom na setu.

Osim što predstavlja detalje Hitchcockovog vizuelnog pričanja, knjiga je od neprocenjivog značaja za sve filmske entuzijaste, a posebno mlade i nadahnute reditelje koji žele da masteruju veštinu građenja priče. Jer Hitchcockovih više od 50 dugometražnih ostvarenja svedoče upravo o tome – njegovoj nenadmašnoj sposobnosti konstruisanja uzbudljive i intrigantne priče koja će gledaoce sve vreme držati u neizvenosti – ali i dobroj filmskoj zabavi.

Alfred Hitchcock Storyboards osvrt je na reditelje najuspešnije radove – Ptice i Vertigo sada dobijaju novu dimenziju, otkrivajući gotovo svaki od koraka kojima je režiser došao do finalnog rezultata aka najprepoznatljivih kadrova u istoriji kinematografije.

Foto: Profimedia, Titan Books

Učitati još
Zatvori