Noć knjige – koje naslove izabrati tokom manifestacije?
Noć knjige – koje naslove izabrati tokom manifestacije?

Noć knjige – koje naslove
izabrati tokom manifestacije?

Na sveopštu radost ljubitelja književnosti i čitanja, manifestacija Noć knjige održaće se od 9. do 11. juna u organizaciji izdavačke kuće Laguna i Delfi knjižarskog lanca, dok je generalni sponzor Eurobank Direktna koja i ovog proleća podržava ovu kultnu regionalnu manifestaciju. Tokom Noći knjige na 59 lokacija širom Srbije i regiona važiće popusti kako na domaća, tako i strana izdanja – a uz sve to očekuju nas još i mnogobrojna iznenađenja.

Ukoliko još uvek niste sastavili spisak željenih naslova, slede naše nezaobilazne književne preporuke za manifestaciju Noć knjige.

/ Noć knjigeJournal preporuke /

noć knjige

Rusalkin poljubac – Kejt Kvin

Nina Markova, ruska pilotkinja pred kraj Drugog svetskog rata u Poljskoj upoznaje pravo lice zla pri susretu s  Lovkinjom – ženom koja je odgovorna za smrt brojnih ljudi. Nekoliko godina kasnije bivši ratni izveštač Ijan kreće u lov na naciste. Da bi pronašao upravo zloglasnu Lovkinju, koja je između ostalog nemilosrdno ubila njegovog brata. Ijan u međuvremenu saznaje da je ruska pilotkinja Nina Markova jedina među preživelima zapamtila lik ove nemilosrdne žene. Udruženim snagama kreću u tajanstvenu potragu. U istom periodu Nemica Analiz, započinje vezu s američkim trgovcem antikviteta. Međutim, savršeno osmišljena sadašnjost kreće stranputicom u trenutku kad ćerka njenog novog partnera otkrije pravu pozadinu ne tako davne prošlosti. Tri naizgled nepovezane sudbine uskoro će ukrstiti svoje puteve i dovesti do neočekivanog raspleta. Roman Rusalkin poljubac američke književnice Kejt Kvin, delimično je zasnovan  na novinskom članku iz New York Timesa, koji razotkrio nacističku ratnu zločinku Herminu Braunštajner.

Pored toga ovaj roman prikazuje važne istorijske događaje iz Drugog svetskog rata i ujedno oživljava zaboravljene heroine, znane kao Noćne veštice (ruske pilotkinje), koje su svakodnevno uzletale u riskantne ratne borbe protiv nacističkih neprijatelja. Rusalkin poljubac putem svojih poglavlja vodi čitaoce na uzbudljivo putovanje kroz prošlost i sadašnjost. I uz brojne obrte navodi čitaoce da je pročitaju u dahu.

noć knjige

Ostrvo nestalog drveća – Elif Šafak

Knjiške preporuke nikako ne mogu proći bez naše omiljene autorke Elif Šafak. Leto je idealno upravo za njen najnoviji roman Ostrvo nestalog drveća. Smeštena između Kipra i Londona, Ostrvo nestalog drveća pronicljivo je isprepletena knjiga o ljubavi, gubitku, nasleđu, prirodi i pripadnosti. Radnja se odvija u tri vremenske linije. A kao glavna naratorka pojavljuje se Ficus carica (Smokva), koja u maniru magijskog realizma čitaoce upoznaje s grčko-turskom porodicom Kazancakis. Šesnaestogodišnja tinejdžerka Ada Kazancakis uporno pokušava da ublaži tugu nastalu nakon majčine smrti, dok se njen otac Kostas, potpuno slomljen usled gubitka voljene žene, sve više povlači u sebe.

Nakon što Adina tetka, Merjem neočekivano dođe u posetu, tinejdžerka počinje rasplitati tajnu porodičnu istoriju – dok ujedno na površinu izbijaju i davno potisnuta sećanja na zabranjenu ljubav između Grka i Turkinje, usled vihora građanskog rata na Kipru.

noć knjige

Tuđa pravila – Džon Irving

Kao naša poslednja preporuka stiže roman ispunjen empatijom – Tuđa pravila. U fokusu radnje nalazi se Homer Vels, mladić odrastao u sirotištu nadomak Sent Klaudsa. Ovo neobično sirotište vodi doktor Vilbur Larč, koji na zahtev svojih pacijentkinja obavlja abortuse, a ujedno pruža jedinstvenu šansu da sva napuštena i neželjena deca odrastaju unutar ove institucije. Od najranijeg detinjstva Homer Vels postaje miljenik nekonvencionalnog doktora. A Vilbur samim tim gaji određenu nadu da će ga upravo ovaj dečak jednog dana naslediti u obavljanju ginekološke prakse. Homera nešto kasnije životni put navodi na sasvim drugu stranu, te isprva ne prihvata ponuđeni posao. Međutim, da li je zaista tako lako napustiti mesto, koje je snažnim nitima utkano u svaku poru Homerove ličnosti? Romani Džona Irviga izazivaju pravi emocionalni rolerkoster, i prenose snažne životne pouke.

Među najvažnijim književnim delima dvadesetog veka ubraja se upravo Irvingov roman Tuđa pravila. Uz specifične likove i radnju, nakon čitanja ostaje dugo upamćen kao najlepše čitalačko iskustvo. Stoga, neka upravo ova knjiga bude vaš neizostavni izbor. A verujemo da ćete nakon ove, rado poželeti da pročitate i preostale knjige čuvenog engleskog književnika.

/ Kada dobra namera postane tradicija /

Iako je reč o kultnoj, i sada već regionalnoj, manifestaciji, kako bi to i ostala neizmerno je važna podrška onih koji prepoznaju značaj i potencijal ovakvih dešavanja. Odgovorna prema zajednici u kojoj posluje, Eurobank Direktna već dugi niz godina prepoznaje upravo značaj ove manifestacije koju podržava kao generalni sponzor „Noći knjige“.

Kao banka koja kontinuirano ulaže u društveno odgovorne projekte u zajednici u kojoj posluje, smatramo da je veoma važno podržavati inicijative koje podstiču ulaganje u kulturu i obrazovanje. Imamo tu čast da po 23. put zaredom podržavamo manifestaciju „Noć knjige“ kao dugogodišnji partner ove regionalne kulturne manifestacije“, istakli su u Eurobank Direktnoj.

U 34 grada u Srbiji i regionu, na 59 lokacija, posetioce očekuje više od 50.000 naslova domaće i svetske književnosti. Kao i do sada tokom ‘’Noći knjiga’’ biće aktuelni popusti do čak 40% , a obezbeđeni su  i sjajni pokloni.

Foto: Instagram, Laguna, Delfi

Učitati još
Zatvori