Journal preporuka: Roman „Dok je svet goreo“
Journal preporuka: Roman „Dok je svet goreo“

Journal preporuka: Roman „Dok
je svet goreo“

Između 1920-ih i 1950-ih godina na književnu scenu stupa kriminalistički žanr. Zahvaljujući Rejmondu Čendleru i Dešijelu Hametu, ovaj literarni pravac stiče veliki broj poklonika – koji i dan-danas slede njihovu jedinstvenu žanrovsku putanju. Među savremenim autorima posebno se istakao Džejms Kestrel, čiji kriminalistički roman Dok je svet goreo preporučujemo iz Journal biblioteke.

Vulkan izdavaštvo / Dok je svet goreo

Ko je Džejms Kestrel?

Džejms Kestrel je pseudonim Džonatana Mura, advokata i romanopisca. Pre nego što je diplomirao prava u Nju Orleansu, radio je kao nastavnik engleskog jezika, vodič za rafting na reci Rio Grande. Takođe, bio je vlasnik prvog meksičkog restorana na Tajvanu, savetnik u teksaškom kampu za maloletne prestupnike, kao i istražitelj advokata odbrane za krivična dela u Vašingtonu. Sada živi na Havajima sa porodicom. Korisnici književne platforme Goodreads visoko su ocenili Kestrelov roman, dok je preporuka za čitanje došla i od strane čuvenog književnika Stivena Kinga.

Detektiv Makgrejdi i prvi zadatak

U središtu radnje nalazi se Džo Makgrejdi, policajac iz Honolulua. Njegovu ustaljenu svakodnevicu remeti vest o dvostrukom ubistvu nadomak obližnjeg zaliva Kahan. Džo dolazi na mesto zločina i zatiče leševe nepoznate Japanke i mladića, za kojeg se  ispostavlja da je sestrić admirala Kimela. Uskoro na površinu izlaze razbacani delići izrazito složene slagalice, a novi zaplet nastaje u momentu kad na udaljenom ostrvu Vejk lokalni detektivi pronađu vojnika koji je mučen i ubijen istim oružjem. Tačnije, rovovskim nožem mark I. Šta zapravo povezuje sve žrtve i u šta su bili upleteni – sve pojedinosti nastoji da otkrije Džo Makgrejdi.

Predanog policajca istraga vodi do ostrva Vejk i Hongkonga. Međutim, napad Japanaca na Perl Harbor i zauzimanje Hongkonga menja tok Makgrejdije putanje. A spletom ratnih okolnosti, postaje optužen za špijunažu. Uslediće brojni neočekivani obrti i nezaboravna priča o zločinu, ljubavi i Drugom svetskom ratu.

Pexels

Zbog čega treba pročitati roman?

U impresivnom kriminalističkom romanu Kestrel gradi jedinstvene zaplete oko misterioznih ubistava. Taman kad čitaoci pomisle da je iznenađenjima kraj, autor nadilazi sva očekivanja i uz verodostojne istorijske činjenice prvobitnu žanrovsku odrednicu pretvara u svojevrsne beleške iz Drugog svetskog rata. Samim tim, dinamika u radnji se ne gubi već postaje izbrušena živopisnim likovima, napetošću i briljantnim raspletom.

Poseban ugođaj tokom čitanja donose realistični opisi davno prohujalih vremena, a elegantna naracija umnogome podseća i na klasična noir dela. Stoga, preporučujemo da neizostavno na mustread listu upišete ovaj upečatljiv, intrigantan i nesvakidašnji roman.

Foto: Pexels @kategraur / Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori