Junske preporuke: Brena & Senidah u sound clashu, piknik kod Kalemegdana i ostalo
Junske preporuke: Brena & Senidah u sound clashu, piknik kod Kalemegdana i ostalo

Junske preporuke: Brena & Senidah u sound clashu, piknik kod Kalemegdana i ostalo

Možda još niste u raspoloženju “someone, somewhere, in summertime” kao naša autorka Ana sa profila @kafenisanjeiostalo, ali verujemo da već polako sanjarite o letu koje samo što nije!
O letu koje ćete provesti kraj reka, jezera i mora uz Aperol i neki Džin Tonik, dobru knjigu i prijatno, omiljeno društvo. Ono što takođe prati dolazak leta jesu uzbudljiva gradska dešavanja na otvorenom kojih ovog juna ima u velikoj meri.

Ako je potrebna preporuka gde i kada, Ana savetuje sve da nikako ne propuste sudar zvukova na Donjem Kalemegdanu gde će pravi spektakl da obezbede Lepa Brena i Senidah, zatim da u svom rasporedu nađu vreme za jedan od najlepših događaja prestonice WINE GARDEN koji nas čeka prvog vikenda u junu u prelepoj Botaničkoj bašti. Negde sredinom juna tu je i odlučan KROKODIL za sve ljubitelje pisane reči ali i Festival francuskog filma (satnica i program TBA) na kojem će se naći i filmovi sa ovogodišnjeg Kanskog festivala. Nije na odmet da čujete i glavnog šmekera hrvatske muzičke scene Matiju Cveka ali i legendu tehno zvuka Jeffa Millsa u možda i najboljem prostoru koji BG ima na otvorenom – Barutani.     

 

Pogledajte Anin izbor za jun u nastavku:    

#1 Sound clash: BRENA & SENIDAH


Gde: Kalemegdan, Donji grad
Kada: 2. jun


Po običaju izgleda da ja uvek moram bar jedan dobar događaj da propustim, ali mislim da mi je od svih propuštenih (Michelle Gurevich, Jelena Rozga) za sada ubedljivo najžalije što neću biti 2. juna tu kada će se na Donjem Kalemegdanu desiti epski sudar žanrova, generacija i zvukova. Dve neprikosnovene zvezde regije- the Jugoslovenka™ Lepa Brena i the Balkanka™ Senidah “sukobiće” se na svom najprirodnijem terenu – sceni. 

Šta publika može da očekuje? Za početak da se nađe između dve bine, usred najvećih hitova Brene i Senidah koje će zajedničkim izvođenjem pesama, dati im nove dimenzije i novi zvuk. Takođe, svaka od umetnica izvodiće pesme “suparnice”, dodajući im sopstveni šarm. Pa zamislite kada Brena zapeva Mišiće, a Senidah joj odgovori Mače moje? Fireee!

 

@senidah

#2 Wine Garden Belgrade

Gde: Botanička bašta Jevremovac
Kada: 3. & 4. jun


Žal je što nisam tu ni za momenat kada će  Botaniška bašta „Jevremovac“ peti put po redu postati vinska bašta. Wine Garden je po meni jedna od najpopularnijih i najlepših manifestacija prestonice. Jer ovo nike tipičan vinski event na kojem je u fokusu samo vino i degustacija istog. Ne, ovo je događaj na kome se okupljaju i ljubitelji prirode, muzike i odlične hrane. Iz godine u godinu je vinska ponuda sve bogatija, tako da će ove godine „rajsko piće“ posetiocima ponuditi više od 80 vinarija iz Srbije, regiona i sveta.

Degustacije vina su neograničene i besplatne, a za bolji užitak svaki posetilac će na ulazu dobiti vinsku čašu. Osim vina posetioce, kao i svake godine, očekuje i bogat izbor sireva i hrane, a sve će biti začinjeno i raznovrsnim muzičkim i zabavnim programom na čak pet punktova širom Botaničke bašte. Sviraće se džez, evergreen, strana pop i filmska muzika, najlepša dela klasične muzike, a igraće se swing i rockabilly. Na velikim zelenim površinama će biti postavljeni lejzi begovi i prostirke za sedenje, tako da će svako moći da pronađe svoj kutak za uživanje. Preleep događaj koji ne biste smeli da propustite ako ste tada u Beogradu! 

@winegardenbelgrade

#3 Matija Cvek


Gde: Novi Bitefartcafe
Kada: 7. jun

Nakon što su ugostili mladu hrvatsku nadu muzičke scene Niku Turković, ekipa Bitefa je odlučila da nam u goste dovede i možda najveću mladu zvezdu komšija, Matiju Cveka. Matija će se prvi put predstaviti beogradskoj publici svojim jedinstvenim zvukom 7. Juna. Šta je bitno da znate za ovog mladog momka? Cvek je već sada dvostruki dobitnik prestižne nagrade Porin za najbolji pop album i najbolje muško izvođenje za pesmu „Ptice“, i trenutno jedno od najomiljenijih lica hrvatske muzičke scene.

Takođe, nije na odmet da spomenemo kako Matiju Cveka odlikuju izuzetno kvalitetni LIVE nastupi sa svojim bendom The Funkensteins, koji ćete imati prilike da vidite i čujete 7. juna na sceni BitefArtCafe kluba u Beogradu. Ulaznice za njegov nastup možete kupiti online, kao i na svim prodajnim mestima @tickets.rs

@bitefartcafe

#4 Piknik

Gde: Donji Kalemegdan
Kada: 11. jun

Nakon što su tragični događaji početkom maja odložili prvi zakazani Piknik na otvorenom, ekipa je izabrali 11.jun i potez kod Donjeg Kalemegdana za taj prvi #piknik susret sa Beograđanima. Program počinje u podne, završava se oko 20 časova, a prisustvo je potpuno besplatno. Muzičko putovanje na prvom Pikniku u 2023. godini otvoriće Ribs i Igor Jadranin, a kako biste se lepo zabavili i rekreirali u prirodi organizatori su pozvali MoleKul – centar zabavne nauke sa radionicama za decu od 6 do 14 godina, Foton yoga studio, i Aktivni Klub sa stolovima za stoni tenis i šah.

Tu će biti i šira ponuda hrane i pića pa ćete ove godine moći da jedete Burger House burgere, Zaokret vegetarijanske i veganske opcije, Bubamara sladoled i Ferdinand knedle. Od ponude pića moći ćete da se osvežite na limunada baru, okrepite ledenim Salto kraft pivom, a ako ipak preferirate tradicionalna piva, tu će biti Birra Moretti. 2 Tales destilerija priprema najfinija miks pića od džina i vodke (nezaobilazni Piknik fizz!), vinarija Eden i nezaobilazna Zaokret kafa. Pozovite drugare, roditelje, decu i ljubimce, ponesite ćebiće, kreme za sunčanje i sprejeve protiv komaraca i vidimo se na prvom Pikniku ove godine!

@piknikbg

#5 KROKODIL

Gde: Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije
Kada: 15. do. 18. juna

Оvogodišnji 15. po redu festival KROKODIL ( Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) održaće se od 15. do 18. juna u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije pod sloganom Prostori slobode a po prvi put novom, proširenom i unapređenom formatu. Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS!, predstavljanje konceptualne umetnice Darije S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije, muzički programi.

Dok će večernji program kao i uvek biti rezervisan za prostor amfiteatra i čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati nemački pisac Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi. Večernji program vodiće Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović. Novina je da će vam ove godine za večernje programe trebati karta (jednodnevna 750 din, za sva tri dana 2100 din ) koju možete kupiti online putem Gigstixa ili ispred ulaza u Amfiteatar.

@krokodil_engaging_words

#6 Gala koncert i turneja Zubina Mehte


Gde: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine
Kada: 20.jun

Povodom svog velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje u junu Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Beogradski nastup ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Mehta će 20. juna  predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7  Ludwiga van Beethovena i „Fantastične simfonije“ Hektora Berlioza. Karte se mogu kupiti od 1. juna po ceni od 4000, 6000 i 8000 dinara.

@bgfilharmonija

#7 River fest: Yasmin Levy

Gde: Plato ispred Geozavoda
Kada: 22.jun

Jasmin Levi, najveća zvezda world music scene, nastupiće 22. juna u Beogradu kao zvezda druge večeri prestižne muzičke manifestacija Belgrade River Fest. Kantautorka internacionalne karijere prepoznata je kao glas svih kultura Mediterana, od Izraela do Španije. Jasmin Levi je svet osvojila hitovima na španskom i hebrejskom jeziku, a jak autorski pečat i vokal poznate umetnice planeta je upoznala kroz pesme „Una Noche Mas“, „Alegria“, „Adio Kerida“… Ovo će sigurno biti veče nalik onom koje je na istom mestu primordial portugalska muzičarka Mariza.

@belgraderiverfest

#8 Scorpions

Gde: Arena
Kada: 25. jun

Dok polako postajemo svesni kako nas velike aktuelne zvezde zaobilaze kada su u pitanju koncerti, nije na odmet reći da se još uvek nalazimo na mapi onih koji važe za legende muzičke scene. Tako nas tamo pred kraj juna očekuje veliki koncert čuvene rok grupe Scorpions u Štark Areni! Nakon pet godina od prethodnog spektakularnog nastupa u Beogradu na istom mestu, i posle brojnih poziva fanova, Scorpions su odlučili da prošire već ugovorenu turneju i da za publiku Balkana dodaju ovaj jedan koncert upravo u Beogradu!

Koncerti Scorpionsa su pravi rok spektakl u punom smislu, čime potvrđuju svoju reputaciju jednog od retkih bendova koji se danas izdvaja u originalnim nastupima i kvalitetnom zvuku

junske preporuke
@stark_arena

#9 Predstava USTAV

Gde: Dorćol Platz
Kada: 26. jun

Ukoliko ste željni da pogledate još jednu predstavu pre nego se sezona i zvanično završi, možda bi to mogla da bude predstava „USTAV“ u režiji Vojislava Arsića, koja je nastala kroz višemesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike iz predmeta Ustav i prava građana. Zajedno sa ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, a s ciljem da kreiraju edukativnu, pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razume poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.

Predstava je nastala u koprodukciji Grupe Grupe iz Kraljeva i Reflektor teatra, iz Beograda, a glumci i glumice izabrani su putem javne audicije za sve zainteresovane umetnike/ce, voljne da uče o Ustavu Republike Srbije, pravnoj i političkoj kulturi građana. U predstavi igraju Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković, Lazar Nikolić i Katarina Živković.

junske preporuke
@mladizdrav

#10 Jeff Mills

Gde: Barutana
Kada: 30 jun

Početak leta bez odlaska bar na jedan rejv u Barutanu, ne ide! Za sam kraj juna u Barutanu dolazi Jeff Mills, aka The Wizard, jedan od najvećih, najpoznatijih i najuticajnijih DJ-eva i producenata svih vremena, začetnik techo zvuka i osnivač Underground Resistance.  Poznat kao muzički “čarobnjak” i jedan od živih legendi globalne elektronske scene, Jeff Mills je pravi odraz onoga što nas očekuje u budućnosti. Neprestana potraga za jačinom zvuka i njegovi ogoljeni, skoro industrijski di-džej setovi doprineli su da Mills postane jedan od najtalentovanijih internacionalno poznatih izvođača, koje je detroitska tehno scena iznedrila.

junske preporuke
@hfmbelgrade

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori