Osvrt na aktuelni podkast „Zadovoljstvo u tekstu“
Osvrt na aktuelni podkast „Zadovoljstvo u tekstu“

Osvrt na aktuelni podkast
„Zadovoljstvo u tekstu“

Svedoci smo raznih vesti i događaja svetskih i domaćih razmera. Čini se kao da nikada nije bilo teže biti živ nego danas. Mediji nas obasipaju crnom hronikom, kultura je počela da se bori za goli život, kapitalizam jede sve pred sobom. Ako zastanemo samo na sekund i osvrnemo se u svom virtuelnom svetu, kao da se na trenutak izgubimo u sadržajima, sponzorstvima, proizvodima i trendovima.

Da, mi kao magazin živimo trendove i lifestyle, ali čak i mi nekada postanemo umorni od toga. Čini nam se, kao da su sve teme koje su nam servirane goruće teme u kojima se zapravo ne nalazi nikakva suština.

Sve je u životu balans, pa tako i kod nas u redakciji. Ono što nas razlikuje od ostalih jeste to što zaista živimo ono o čemu pišemo. Ove godine živeli smo goruće teme o kojima su debatovali i učesnici Heartefact podkasta pod nazivom Zadovoljstvo u tekstu.

Zadovoljstvo u tekstu zaista obrađuje goruće i popularne teme, predstavljaju dela iz svog ugla i najčešće pogađaju suštinu koja je bitna da se ispriča.

Biljana Srbljanović i Vladimir Cerić

Domaćini Heartefactovog podkasta su Biljana Srbljanović, po profesiji dramaturg. Vladimir Cerić, teoretičar umetnosti, nastavnik u Višoj školi elektrotehnike i računarstva. Ovaj duo možemo da okarakterišemo kao veoma dinamičan i jezički potkovan par, takođe pohvalili bismo i njihovo poznavanje i upućenost u svetske trendove i dešavanja. Jedino što nam je zasmetalo kada je reč o njihovom načinu vođenja podkasta jeste preterana sličnost u stavovima i pogledima na teme koje obrađuju. U momentima kada deluje da postoji mogućnost da se započne konstruktivna debata, kao da se jedno od njih dvoje povuče i prigli stavove koje zastupa ovo drugo.

Ono što nam se najviše dopada jeste pripremljenost ovog voditeljskog para i zavidna upućenost u teme koje obrađuju zbog čega volimo da ih slušamo. Informacija više je uvek dobrodošla, a njihov podkast je mesto na kom uvek uspemo da saznamo pozadinu priča koje nas zanimaju.

Sa druge strane, koliko god bili upućeni u teme o kojima razgovaraju, povremeno se događaju momenti u kojima informacije nisu na dobar način predstavljene, te nekada može delovati kao da je došlo do zabune ili čak međusobnog nerazumevanja.

Suština je ta, da ovaj duo ima kapacitet da izraste u ozbiljniji podkast ako se malo više posvete kreiranju i implementaciji sadržaja.

Goruće teme

Izraz koji ne možemo da podnesemo, ali koji jedini odgovara opisu tema koje se obrađuju u Heartefact podkastu. Od razgovora o mini seriji Harry & Meghan, do komentarisanja nove sezone serije White lotus, recenzija dokumentarnog filma The Tinder Swindler i Luckiest Girl Alive, kao i mnoge druge, zaista goruće teme poput ovogodišnjeg FAF-a, ekranizacije poznatog nemačkog romana Na zapadu ništa novo, itd.

Ako želite da čujete kritičko mišljenje popularnih filmskih ostvarenja, Heartefactov podkast je mesto za vas.

Ono po čemu bismo još izdvojili domaćine ovog podkasta jeste njihov interesantan ugao posmatranja i zaključci do kojih zajednički dolaze kada je reč o ključnim pitanjima vezanim za teme koje se obrađuju. Definitivno smo slušajući komentare došli do nekih novih shvatanja o kojima prethodno nismo razmišljali.

Primetili smo još da neki njihovi zaključci nisu izrečeni do kraja, namerno ili ne, ostaje nam da nagađamo.

Istina je da pomoću podkasta dobijamo neke nove temelje za razmišljanje uz njihov interesantan pogled na situacije. To je ono što bismo izdvojili kao bitno i drugačije od ostalih formi podkasta koja se retko može očekivati kada je reč o Srbiji. Goruće teme, nakon što ih ovaj voditeljski duo obradi kao da dobijaju težinu koju treba da sa drži tema koja nosi karakter goruća.

Zaređalo se…

Podkast Zadovoljstvo u tekstu pratimo još od njegovih samih početaka, ako ste osoba koja je u toku sa modernim svetskim i domaćim trendovima iz sveta kulture onda ste sigurno već dobili preporuku da poslušate Biljanu i Vladimira. U slučaju da ipak niste, evo jedne od nas.

Za sada, sve što imamo da dodamo jeste to da se nadamo da će u budućnosti ovaj par početi da dovodi i goste koji su adekvatni za temu o kojoj su planirali da pričaju. Jedan takav, novi momenat, otkrio bi nam kako oboje razmišljaju u momentima kada se nalaze licem u lice sa nekim ko može da nam pruži adekvatan odgovor na mnoga pitanja koja nekada kao da ostanu u vazduhu i nedovršena.

Nama se vremenom zaređalo mnogo takvih pitanja, pogotovo u momentima kada se obrađuju domaće teme. Nadamo se da će se naša želja ispuniti, smatramo da bi gostujući podkasti upopunili prazninu koju sa vremena na vreme osetimo slušajući.

Podcast Zadovoljstvo u tekstu možete pratiti na soundcloudu i spotify aplikaciji, ali i uživo na dobro poznatoj adresi Heartefacta Bulevar Despota Stefana 7.

Journal tekstove na temu podkasta možete pročitati ovde.

 

Foto: Instagram Embed.

Učitati još
Zatvori