Journal biblioteka: Knjige u kojima su gradovi glavni junaci
Journal biblioteka: Knjige u kojima su gradovi glavni junaci

Journal biblioteka: Knjige u kojima
su gradovi glavni junaci

Možda najveća moć umetnosti, a posebno književnosti, leži u njenoj sposobnosti da nas transportuje u vremena i na mesta koja su nam, iz ovog ili onog razloga, u datom momentu daleka. Književna dela daju nam mogućnost da oblizimo udaljene predele koje možda nikako drugačije i ne bismo mogli da upoznamo. Zato je Journal biblioteka ovog puta dopunjena delima koja koriste gradsku arhitekturu kao scenografiju za svoje zaplete i rasplete.

Istanbul: Uspomene i grad, Orhan Pamuk

Teško da možete poželeti boljeg vodiča kroz Istanbul od dobitnika Nobelove nagrade, rođenog upravo u ovom gradu. Spona Azije i Evrope na svakom uglu nosi pregršt motiva koji otkrivaju deliće njene bogate istorije. Pored toga, on je panorama piščeve lične prošlosti, pa je ovo autobiografsko delo ujedno portret jednog grada, ali i jednog života.

Senka vetra, Karlos Ruis Safon

Smeštena u posleratnu BarselonuSenka vetra prošetaće vas tajnovitim krajevima ovog grada koji vešto čuvaju njegovu prošlost. Osim što će vas odvesti na putovanje kroz katalonsku prestonicu, ovo delo je i propusnica u jedan romantičan svet, skriven iza tankog vela fantastike. Sa svojim maštovitim likovima i nadahnjujućom pričom, roman je poetična oda Barseloni, ali i književnosti.

Pokretni praznik, Ernest Hemingvej

Iako nije rodom iz Pariza, Ernest Hemingvej proveo je dovoljno vremena živeći u njemu, da je upoznao sve čari francuske prestonice kako bi o njima pisao. U periodu kada je on tamo boravio, a što je bilo tokom 1920-ih, ovaj je grad postao dom mnogih stvaraoca koji će vremenom promeniti tok savremene umetnosti. Pokretni praznik upravo je razglednica iz takvog Pariza – razigranog i avangardnog.

Fotografije: delfi.rs / Unsplash

Učitati još
Zatvori