Žena kralj: Women Power je akcioni film kojem se smeši niz Oskara
Žena kralj: Women Power je akcioni film kojem se smeši niz Oskara

Žena kralj: Women Power je akcioni film
kojem se smeši niz Oskara

Retko koji film u poslednje vreme je iznenadio kao Žena kralj. Ova akcijska drama, inspirisana istinitim istorijskim događajima, ostvarila je reakcije koje su iznad svih očekivanja. To su potvrdile i publika i kritika ocenama na stranici Rotten Tomatoes. Film je na ovoj stranici ostvario 96% pozitivnih reakcija od strane kritike, i 99% pozitivnih reakcija od strane publike.

Takođe, filmu se prognozira nekoliko nominacija za Oskara. Nakon premijere na Toronto Film Festivalu prozvan je i „Gladijatorom našeg vremena“. U navedeno će se moći uveriti i domaća publika već 27. oktobra kada film pretpremijerno dolazi u bioskope. 

žena kralj

Film koji slavi žensku snagu

Glavna uloga pripala je višestruko nagrađivanoj glumici Violi Davis. Oskarovka je utemeljila ratnu komandantkinju Nanisku, koja vodi žensku vojnu jedinicu Agojie Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i neverovatnoj fizičkoj spremi, a glavni zadatak im je bio zaštita kraljevstva.

Film Žena kralj prati emotivno epsko putovanje komandantkinje Naniske dok obučava sledeću generaciju ratnica. Ona ih priprema za bitku protiv neprijatelja, koji je odlučio da uništi njihov način života.

žena kralj
žena kralj

Intenzivne pripreme

Glumačka ekipa pre samog snimanja filma u Južnoafričkoj Republici imala je vrlo kompleksne pripreme. Kako bi bile što spremnije za akcione scene, Viola i društvo prošle su kroz rigorozne treninge kondicije i snage, uz nekoliko sati borilačkih veština dnevno.

Isto tako, tu su bili i treninzi sa oružjem poput koplja i mačeva. Glumice Thuso MbeduLashana Lynch i Sheila Atim potvrdile su kako si ih te pripreme dodatne zbližile, što je na kraju rezultiralo odličnom hemijom na setu filma.

žena kralj

Inspiracija pronađena u filmskih hitovima

Nemojte se zavarati da je Žena kralj samo još jedan „običan“ akcioni film. Atraktivne akrobacije i scene borbe zasigurno će oduševiti i one probirljive fanove akcionih scena. Međutim, kroz sam film, glavna junakinja suočava se sa duhovima prošlosti, dok se uporedo jedan narod našao pred ogromnom opasnošću od kolonizatora.

Rediteljka Gina Prince-Bythewood, i scenaristkinje Marija Bello i Dana Stevens svoju inspiraciju za ovaj film, izuzevši istorijske činjenice, koristile su iz filmova Hrabro srce i Gladijator. Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika jednoglasno pohvalile ovaj film. Svakako treba pomenuti i fenomenalan odabir glumačke ekipe.

Trailer za film možete pogledati u nastavku:

Foto: IMDb

                                                                                                                                 Tekst je preuzet sa portala Journal.hr

Učitati još
Zatvori