Dopao vam se film „Challengers“? Ovo su slična ostvarenja koja morate pogledati
Dopao vam se film „Challengers“? Ovo su slična ostvarenja koja morate pogledati

Dopao vam se film „Challengers“? Ovo su slična ostvarenja koja morate pogledati

Challengers je film koji nas je osvojio na prvo gledanje. Dugoiščekivani film italijanskog reditelja Luce Guadagnina nedavno se pojavio u bioskopima i već obara rekorde gledanosti. Priča prati Tashi Donaldson (Zendaya) bivšu teniserku koja je nakon povrede preuzela ulogu trenera – i to svome suprugu. Njegov predstojeći rival u bitnom meču karijere je niko drugi nego Tashin bivši dečko – i njegov bivši najbolji prijatelj. Te rivale tumače Mike Faist i Josh O’Connor. 

Ova sportska i ljubavna drama o nesvakidašnjem ménage à trois koji se proteže decenijama je zabavno i uzbudljivo movie going iskustvo. Pozitivni utisci naveli su nas da potražimo još filmskih ostvarenja koja sa Challengers dele određene sličnosti. U nastavku delimo takve preporuke.

film challengers slična ostvarenja
challengers / Profimedia

Dangerous Liaisons, 1988

Dangerous Liaisons kultni je film iz 1988. koji je osvojio čak tri Oskara (mada je, zapaženo, propustio da isti dodeli fenomenalnoj Glenn Close). Radnja filma smeštena je u 18. vek i francuski dvor. Marquise de Merteuil (Close) i Vicomte de Valmont (John Malkovich) igraju opasnu igru zavođenja. Naime, Vicomte je čovek koji je navikao da dobije sve što poželi – i koga poželi. Marquise ga zbog toga izaziva da zavede verenu Cecile de Volanges (Uma Thurman) – i dokaže da je njegov šarm zaista toliko snažan. Kao nagradu, dobiće upravo nju, Marquise.

Ipak, Valmont sve više gubi svoju hladnu fasadu kada mu pažnju privuče Madame de Tourvel (Michelle Pfeiffer). Kada Marquise sazna da se on zaljubio u tu, drugu, ženu, odbija da mu pruži nagradu. Komplikovana, podla, emotivna i manipulativna priča inspirisala je i film Cruel Intentions iz 1999. Ljubavni trougao i igre (sa emocijama) su ono što ovaj film deli sa Challengers.

The Talented Mr. Ripley, 1999

The Talented Mr. Ripley je jedan od najpopularnijih filmova kasnih devedesetih – i to sa punim pravom. Ovo ostvarenje je holivudske zvezde (Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow) smestila u prelepu Italiju, gde počinje neočekivana i intrigantna priča o Gospodinu Ripliju (Damon). Kada isti postane fasciniran Dickiejem Greenleafom (Law), mladićem za kog ga je Dickiejev otac poslao da ga vrati u Ameriku, stvara se dramatičan obrt.

Tome svakako doprinosi i Marge Sherwood (Paltrow), Dickijeva devojka i osoba koja (jedina) polako i napeto počinje da sumnja u Ripleyeve dobre namere. Ljubavni trougao u ovom filmu ispričan je kroz elemente trilera – ovaj film držaće vašu pažnju do samog kraja. Popularnost filma dovela je i do toga da nastane (možda i jednako popularna) serija Ripley.

Match Point, 2005

Direktna paralela između filmova Match Point i Challengers svakako je tenis. Ovo ostvarenje Woodyja Allena iz 2005. smešteno je u London i prati priču o Chrisu Wiltonu (Jonathan Rhys Meyers) i Noli Rice (Scarlett Johansson). Tu je i, takođe, aspekat treće osobe u ljubavnom odnosu jednog para.

Ovaj triler bio je iznenađujući iskorak reditelja od tipičnih komedija, a kritičari su imali samo reči hvale. Pitanja sreće i sudbine premisa su ovog ostvarenja, a prikazane su umnogome kroz vizuru tenisa. Film je nominovan i za Oskara u kategoriji Najboljeg scenarija. Kao i prethodni film, Match Point će vas držati on the edge do samog kraja.

film challengers slična ostvarenja match point
MATCH POINT / DreamWorks Collection / Everett / Profimedia

Passages, 2023

Ljubavni trio tema je i filma Passages iz 2023. godine. Smeštena u Pariz, priča prati Tomasa (Franz Rogowski), nemačkog reditelja koji svoju seksualnost istražuje kroz odnose sa suprugom, Martinom (Ben Whishaw) i Agathe (Adèle Exarchopoulos), mladom ženom koju upoznaje.

Kada se i Martin upusti u sopstvenu ljubavnu aferu, on (ponovo) privlači Tomasovu odlutalu pažnju i izaziva njegovu ljubomoru. Kontradiktorne emocije, kakve smo videli i u filmu Challengers, obeležile su priču ovog francuskog filma. Da li je ljubavi kraj kad emocije nastanu, ili kada se kraj prisilno izazove?

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori