Journal najave: u pozorištu od 23. do 30. januara
Journal najave: u pozorištu od 23. do 30. januara

Journal najave: u pozorištu od
23. do 30. januara

Šta gledati u pozorištu poslednje nedelje januara? U velikim gradovima je kulturna ponuda u pozorištu zaista raznovrsna i nije lako načiniti izbor.  Journal vredno prati pozorišnu produkciju i iz repertoara izdvaja predstave koje možete pogledati u predstojećim danima. Posebnost je što pratimo i gostovanja u Beogradu i Novom Sadu kao i u drugim gradovima, te specijalne produkcije koje nemamo šansu uvek da vidimo. Svake nedelje podsetićemo vas na predstave koje je važno pogledati.

BEOGRADSKA TRILOGIJA

JDP

Utorak, 24. januar u 20:30, Studio JDP

Godina za nama je prećutala povratak Beogradske trilogije posle Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Amerike, skandinavskih zemalja… u Beograd. Ovog puta režiju u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu potpisuje Ivan Vanja Alač. Kultna drama Biljane Srbljanović koja govori o Beogradu izdaleka – iz perspektive Praga, Sidneja i Los Anđelesa. Sve priče povezuje novogodišnja noć i jedna devojka koja je ostala u Beogradu. Prava predstava za podsećanje koliko je lepo biti u kod kuće za praznike.
Glavne uloge tumače: Ognjen Nikola Radulović, Miloš Macura, Lenka Petrović, Đorđe Mitrović, Nikolina Vujević
beogradska trilogija, foto: Nebojša Babić

Bitef Teatar Beograd

Sreda 25. januar 2023. u 20:00

 

Hit predstava koju je i Lepa Brena gledala više puta u ovom kultnom beogradskom pozorištu. Autorski tim Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević okupili su pet savremenih dramskih pisaca i spisateljica koji su svako iz svog ugla prišli fenomenu najveće zvezde Jugoslavije. Ispričali su priču o Jugoslaviji kroz ličnost pevačice čija je karijera počela u turbulentnim osamdesetim godinama, i kao da prati sve socijalističke i postsocijalističke kulturne, političke i ekonomske transformacije koje su se desile sa Jugoslavijom, uključujući i raspad zemlje i njenu stidljivu reinvenciju u kulturnom prostoru.

U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva, i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja društveno-politički kontekst sa našim ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom.

Sama predstava podrazumeva istraživanje različitih izvođačkih praksi, od strane autorskog tima i pet izvođača na sceni. Reč je dakle o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu.

Glavne uloge tumače: Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović, Ivan Marković/Vladimir Aleksić

 

više o predstavi

 

Posebnost ovog izvođenja je

-POPUST OD 15% NA ONLINE KUPOVINU ULAZNICA

 

ŠTO NA PODU SPAVAŠ

Srpsko Narodno Pozorište Novi Sad

Četvrtak, 26. januar 2023. u 19:30 – Scena: Pera Dobrinović 

 

Što na podu spavaš je predstava nastala prema istoimenom romanu Darka Cvijetića u režiji višestuko nagrađivanog reditelja Kokana Mladenovića. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), NP Sarajevo i MESS Sarajevo i u četvrtak, 26. januara gostuje u novosadskom SNP, na sceni Pera Dobrinović s početkom u 19:30.

Iz vizure jedne porodice, Što na podu spavaš je priča o vojnicima, njihovom stradanju i naglom odrastanju. Neverovatno iskustvo devetnaestogodišnjaka koji se vraća u svoj grad krajem 1992. kao potpuno izmenjena osoba. Darko Cvijetić je režiser, glumac i dramaturg Pozorišta u Prijedoru i značajan jugoslovenski pisac čija su dela Što na podu spavaš i Šindlerov lift osvojila publiku širom regiona. Poseban kuriozitet je to što Darko Cvijetić, autor teksta igra u predstavi.

u pozorištu
darko cvijetić autor knjige što na podu spavaš igra u predstavi, foto: marija erdelji
u pozorištu
u pozorištu
u pozorištu
što na podu spavaš, foto: marija erdelji

REŽIM LJUBAVI

Atelje 212 Beograd

Četvrtak 26. januar od 20:30 časova, scena Petar Kralj

 

Predstava koja se gleda više puta, definitivno. Isprva nam se čini da su Hana i Miša oživljeni junaci iz pesme „Mišo moj“ u pozorištu, ali onda se priča komplikuje. Režim ljubavi je komedija kojom Tanja Šljivar kao autorka teksta i Bojan Đorđev kao reditelj istražuju, analiziraju, komentarišu i kritikuju različite aranžmane ljubavnog sparivanja u savremenom svetu.

Kako je svet instant komunikacija na društvenim mrežama, onlajn dejting sajtovima i aplikacijama promenio načine vezivanja? Gde su i šta rade monogamna veza, serijska monogamija, veza sa preljubama, trijade, celibat, brakovi i poliamorija? Šta je sa onima koji se (ne) snalaze u novim tipovima ljubavnih odnosa?

Glavne uloge tumače: Sofija Juričan, Miloš Timotijević, Aleksandra Janković, Dejan Dedić / Željko Maksimović, Jelena Ilić

više o predstavi

u pozorištu beograd novi sad šabac
u pozorištu beograd novi sad šabac

DEVOJČICE

Reflektor Teatar – gostovanje u Šapcu

Petak 27. januar od 20:00 časova, Hotel Sloboda

 

Pisali smo već o predstavi Devojčice koja je nastala u sklopu inicijative SuperGirls i u toku sledeće nedelje gostuje u Šapcu. Cilj nam je da prestavimo i dešavanja koja nisu u Beogradu jer nas čitaju na teritoriji cele zemlje.

U predstavi koju je režirala Milena Minja Bogavac igraju stvarne devojčice, a sama drama je nastala kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada, govore u pozorištu svoje lične priče, u svoje ime. Muzičke hitove u predstavi potpisuje muzičarka Bojana Vunturišević.

Igraju: Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić, Lena Vujović

više o predstavi

Bitef Teatar Beograd

Nedelja i ponedeljak, 29. i 30. januar 2023. u 20:00

 

Prema rečima pozorišnog kritičara prof. Ivana Medenice, Smrt i devojka je jedno od najuspelijih prošlogodišnjih ostvarenja u pozorištu. U režiji Nikole Ljuce, publici poznatog i po trileru Vlažnost, drama Smrt i devojka po tekstu Ariel Dorfmana predstavljena je beogradskoj publici. Prvo izvođenje ove drame u Royal Court Theatre i na Broadwayu – režirao je genijalni Mike Nichols (Closer, The Graduate, Heartburn), a igrali su Glenn Close, Gene Hackman i Richard Dreyfuss.

Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

Glavne uloge tumače: Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević/Aleksandar Đurica

više o predstavi

Smrt i Devojka, foto: Aba Miku

Photo: JDP, Bitef teatar, Atelje 212, Reflektor teatar, Instagram, Youtube

Učitati još
Zatvori