Kristina Kika Vasić o crossfit-u i integrisanju žena u takozvane muške sportove kroz kampanju “One mogu sve”
Kristina Kika Vasić o crossfit-u i integrisanju žena u takozvane muške sportove kroz kampanju “One mogu sve”

Kristina Kika Vasić o crossfit-u i integrisanju žena u takozvane muške sportove kroz kampanju “One mogu sve”

Rekli bismo da ne postoje inheretno muški svetovi, u našem slučaju sportovi, već da smo ih mi kao pripadnici jednog socijeteta takvima tvorili. Shodno tome, ako smo mogli da ih  sagradimo, možemo lako i da ih srušimo. Sve sa ciljem formiranja nekih novih, boljih, ravnopravnijih uslova za sve članove unutar naše zajednice.

Imali smo priliku da razgovaramo sa našom najboljom crossfiterkom Kristinom Kikom Vasić, koja svojim svakodnevnim zalaganjem, odricanjem i neprestanim radom na sebi nastoji da redefiniše pojam takozvanih muških sportova, upravo o crossfit-u i integrisanju žena kroz kampanju One mogu sve.

Journal 01: Biti žena u neograničeno kompetitivnom svetu, u našem kontekstu sportu, je samo po sebi izazovno. Šta je sve bilo potrebno učiniti kako biste postigli uspeh koji sada uživate?

Kika: Jasno definisan cilj koji prati jedna jako važna reč – disciplina. Naučila sam je od malih nogu, a preneli su mi je roditelji. Uvek moraš znati zašto nešto radiš, zbog čega i koja je svrha. Motivacija prođe, dešavaju se loši dani, pa i periodi. Mnogi spoljašnji faktori utiču na nas, a disciplina je ta koja te sprečava da skreneš sa puta koji si zacrtao… Ali ona se gradi godinama.

Journal 02: Nakon što ste proglašeni za našu najbolju crossfiterku, šta je postao Vaš sledeći cilj s obzirom da težite ka učešću na najvećem takmičenju u crossfit-u na svetu – Crossfit Games?

Kika: To je bio jedan jedini cilj od samog početka – taj GAMES, a sve usput su samo znaci da li idem dobrim putem i da li radim dobru stvar. Uglavnom, imperativ je da napredujem i da uvek budem bolja od prethodne sebe, pa da vidim dokle će me to dovesti.

Journal 03: Šta ta titula predstavlja za Vas lično, a šta za Vašu karijeru profesionalne sportistkinje?

Kika: Rekla sam jednom sama sebi – želim doživotno obeležje sportiste. Kada se spomene moje ime, da me ljudi po tome pamte. Posebna je to lična karta, iza toga stoji X padova iz kojih se samo sportista može dići i nastaviti dalje u borbu, a to naučeno se prenosi i na život, i to gledam kao svoj uspeh.

Što se tiče profesionalne karijere, iskreno, za sada samo reputaciju i neki vid motivacije da narednih godina ostane isto ovako.

Journal 04: Nakon dugogodišnjeg bavljenja odbojkom, kako se odlučujete za prelazak na crossfit i kako sada izgedaju Vaši treninzi u poređenju sa nekadašnjim? Kako uopšteno izgleda jedan dan profesionalne sportistkinje i koja odricanja zahteva?

Kika: Odbojka je jedan od najlepših timskih sportova. Tim čini skup zajedničkih karakteristika, gde ne zavisi sve od tebe. Mislim da sam tu izvukla maksimum i da se neke stvari nisu poklopile kako sam ja želela. Sušta suprotnost je upravo crossfit – individualni pristup gde sam sebe osudiš za grešku, neuspeh ili uspeh je samo tvoj, sve rupe popunjavaš isključivo svojim radom. Više sam naučila o sebi od kad sam u ovom sportu, istražujem svaki dan svoje maksimume i prosto se iznenadim i zapitam koji je limit i gde je moj kraj – e to je ono što me drži ovde.

Trening crossfit-a je vrlo složen. Sastoji se od treninga snage (weightlifting-a), kondicije, delova gimnastike koja je i najzahtevnija, plivanja i još specifičnih elemenata i to treba sve uklopiti u dva ili tri treninga dnevno. To znači da vi praktično ceo dan trenirate. Sve zahteva strogo isprogramiranu godinu, mesec, dan. Kako od treninga, tako i hrane (kada, šta i koliko jesti), koliko spavamo, koliki nam je oporavak, koliko i radiš – jer pored treninga i takmičarske pripreme moram i da radim. Kod nas je još uvek (nadam se i samo trenutno) teško živeti samo od takmičenja, što dodatno otežava kompletnu pripremu.

Oporavak posle tih treninga, san, suplementacija jer je intezitet jak od jutra do večeri. Veliko je odricanje apsolutno, jer slobodno vreme manje više i da ga nema. Ali, ne žalim se zaista. Presrećna sam sa svim ovim obavezama jer samo tako mogu doći do cilja ka kojem težim. Svaka stavka me dovodi korak bliže njemu – i to je najbitnije!

Journal 05: Na koji način crossfit menja žensko telo i šta biste savetovali budućim generacijama devojčica koje žele da počnu da se bave ovim sportom?

Kika: Neka stanovišta su se zaista promenile u odnosu na prethodno doba. Danas je jaka žena prelepa žena – tj. odaje svoj karakter, discipinu i opštu neku higijenu življenja. Prvenstvo crossfit fizički menja ženu, ali isto tako i mentalno ojačava.

Mišići su tu da vizelno pokažu sav vaš uloženi trud.

Iz svog primera uvek ću im reći da prvo imaju dobru volju za treningom, želju za učenjem novih veština, dobru informaciju gde i kako početi. Sam crossfit je spoj više disciplina koje su jako kompleksne i koje zahtevaju izuzetno vreme i strpljenje da se savladaju. Da se ne osvrću na to da će izgledati premišićavo već da osete pasiju ovog sporta i suštinu – kako je lepo kad možes sa dobiješ titulu najspremnije žene.

Journal 06: Bavljenje sportom, pogotovo profesionalno, zahteva beskompromisnu podršku u vidu udobne obuće. Koji model Nike patika Vi birate?

Kika: Najiskrenije, i u periodu odbojkaške karijere Nike patike su uvek bila na mojim nogama. Verna sam im celog svog postojanja, samo su se modeli smenjivali u zavisnosti od vrste treninga. Teška je odluka izdvojiti samo jedne.

Ipak, meni su trenutno nezamenjive Metcon 7 i Metcon 8.

KJournal 07: Priča o integrisanju žena u takozvane muške sportove i motivisanje nekih mlađih generacija devojčica da nastave da ruše stereotipna mišljenja u vezi sa kategorizacijom sportova je upravo cilj One mogu sve kampanje. Šta za Vas predstavlja saradnja sa Najkijem i koje je Vaše stanovište kada govorimo o temama poput ove?

Kika: Nažalost, nama društvo nameće takva načela, zato smo mi tu da predstavimo naš put, kako je žensko telo od istog materijala satkano kao i muško, da je baza kao i ključ samo u ljudskoj glavi i do koje mere je neko spreman da gura sebe i da pomera granice. Naravno, svako prema svojim mogućnostima i prema svojoj biologiji. Svako od nas ima mozak, a impuls koji mi šaljemo njemu pravi jedinu razliku, a ne pol.

Drago mi je što sam deo brenda i baš deo ove kampanje, jer Nike na svetskom nivou upravo radi to – propagira da je sport sport, naglašava važnost samog sporta, a da li je predstavnik muškog ili ženskog pola stavlja se u drugi plan.

Učitati još
Zatvori