Sveta Prada: Hit predstava u Bitefu
Sveta Prada: Hit predstava u Bitefu

Sveta Prada: Hit predstava u Bitefu

Sveta Prada je hit predstava i autorski projekat koji potpisuje Vladimir Aleksić, glumac i pozorišni autor sa zapaženom karijerom. Decembarsko izvođenje je 21. decembra u Bitef teatru od 20 časova. Još na početku sezone, Journal je pisao o jesenjem repertoaru , a decembar se zahuktava. Praznična i šoping atmosfera pravo je vreme za pozorište, a posebno ako je u predstavi glavni lik – jedna torba! I to ni manje ni više nego Prada.

 

Sveta Prada – i praznik i kritika kupovine

U decembru nas po ko zna koji put uhvati groznica kupovine. Svi oni apeli da se kupuje odgovorno, kao da se magično utišaju kada smo pritisnuti obavezom da porodici, prijateljima i kolegama sa posla kupimo poklon i još jednom – kroz kupovinu – potvrdimo svoja osećanja zahvalnosti, ljubavi ili samo poželimo sve najlepše u predstojećem periodu. Ipak, nije svaka kupovina ista i nije svaki proizvod jednako uključen u procese eksploatacije, ugrožavanja radnih prava, života životinja i živog sveta uopšte. Da li kupovina podstiče proizvodnju ili proizvodnja mora da podstiče kupovinu i kada ćemo se zapitati može li taj začarani krug stati i zašto bi?

 

Moja mama je Prada?

Bilo nam je neobično zanimljivo da otkrijemo ko je i šta je Prada iz naslova predstave. Iako nosi ime poznatog brenda, svakako Sveta Prada iz naslova je kompleksan pojam. U jednom delu predstave čak čujemo „moja mama je prada“ i iako sada nećemo otkriti kuda vodi ovaj izazov – možda je važno da razmislimo o tome koliko je sve povezano. Moda i trend, luksuz i prestiž, proizvodnja i potrošnja, radnice i lepotice, svi koji su ikad dotakli proizvode koji imaju moć da nas zavedu.

Sveta Prada Bitef torba moda pozorište

Koji je životni put jedne torbe?

Šta povezuje krokodile, šanere, srpske radnice, ruske tajkune i italijanski dizajn? Sveta Prada prati „životni put“ jedne torbe. Kroz priču o modnoj industriji, projekat se bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije. Ljudi vode potpuno različite živote, neravnopravnih statusa i mogućnosti i sve ih dovode u vezu četiri spisateljice i jedan pisac koje glumac u ulozi producenta – Vladimir Aleksić okuplja da napišu hit predstavu, za koju Sanja Mitrović razvija dramski i koreografski jezik predstave.

 

Da li ste znali da je za jednu torbu od krokodilske kože potrebno tri krokodila? Modne kuće imaju sopstvene farme na kojima gaje krokodile i ubijaju ih u trećoj godini.

 

Sveta Prada Bitef torba moda pozorište

Ko stoji iza predstave Sveta Prada?

Pored Vladimira Aleksića koji je idejni tvorac i producent, autorke i autori teksta predstave Sveta Prada su Tamara Antonijević, Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Dimitrije Kokanov, Maja Pelević. O Maji i Olgi smo već pisali nedavno u tekstu Svet bez žena, ali možda je važno znati da su to višestruko nagrađivani dramske spisateljice i pisac iz regiona i da se beogradskoj publici predstavljaju u sasvim novom svetlu – kroz koautorstvo. Vladimir Aleksić je već isprobao ovaj recept za hit u predstavi Lepa Brena Prodžekt koja je obišla ne samo region već i celu Evropu.

Sveta Prada Bitef torba moda pozorište

Gde je granica etike i kritike u modi

Na sceni Svetu Pradu izvode Jovana Belović, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić i Nada Šargin, slobodno možemo reći prvi tim našeg glumišta. Naravno, to nije čudo jer suptilna granica između kritike i slavljenja sveta mode jeste ogroman glumački izazov. Gotovo u svakom izvođenju moguće je prevagnuti na različitu stranu i posebno je interesantno šta će publika u prednovogodišnjoj atmosferi doživeti kao dominantnu temu. Možda će nam Prada doneti podsećanje na autorske komade, možda inspiraciju, ili utehu i olakšanje jer su dizajneri koje biramo etični. Nekome sigurno odustanak od nove šoping ture, a možda nas inspirisati za sveže novogodišnje odluke o odgovornoj kupovini. Odlična umetnost je ona koja nas navodi da se zamislimo, ali ne daje konačne odgovore.

Sveta Prada Bitef torba moda pozorište
Sveta Prada Bitef torba moda pozorište

Ostale predstave Bitef teatra – moguće je videti na stranici repertoara ovog pozorišta poznatog po savremenom pristupu drami.

Predstave:
Bitef teatar

Autor:
Vladimir Aleksić

Autori teksta:
Tamara Antonijević, Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Dimitrije Kokanov, Maja Pelević

Režija:
Sanja Mitrović

Adaptacija teksta za izvedbu:
Dimitrije Kokanov i Sanja Mitrović

Dramaturgija:
Dimitrije Kokanov

Scenografija:
Jasmina Holbus

Kostimografija:
Maria Marković Milojev

Muzika:
Vladimir Pejković

Scenski pokret:
Sanja Mitrović

Dizajn svetla:
Jasmina Holbus

Asitenktinja rediteljke:
Andreja Kargačin

Igraju:
Jovana Belović, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić, Nada Šargin

Fotografija:
Jelena Janković

Fotografija (plakat):
Miša Obradović

Saradnik autora u pripremnoj fazi projekta:
Olga Dimitrjević

Producent:
Vladimir Aleksić

Izvršni producent:
Olivera Kecojević

Produkcija :
Flying Ginger, Bitef teatar

Koproducenti:
SNAPORAZVEREIN (Švajcarska), Belef festival (Srbija) , MyBalkan (SAD)

Sponzori:
Generali, Erste banka, MTS, Virtex

Predstavu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda

 

Photo: autorski tim predstave, Instagram

Učitati još
Zatvori