Kako rastu Devojčice otkriva nam Reflektor teatar
Kako rastu Devojčice otkriva nam Reflektor teatar

Kako rastu Devojčice otkriva
nam Reflektor teatar

Kako rastu devojčice otkriva nam Reflektor teatar u predstavi „Devojčice“ u režiji koju uz izvedbeni tekst potpisuje Minje Bogavac, dok je autorka originalne muzike Bojana Vunturišević. U predstavi igraju stvarne – devojčice, jer je predstava nastala kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime.

U decembarskom izvođenju, Devojčice će učiniti glasnim i šarenim Dorćol Platz,  28. decembra od 20 časova. Pored izvođenja predstave, decembarske Devojčice su posebne i po tome što se dodeljuje nagrada za literarni konkurs „Supergirls“ na kome su učestvovale devojčice iz Kraljeva, Šapca, Novog Sada, Beograda, Vranja. Journal je pisao o jesenjem repertoaru , a decembar donosi toliko dobrih predstava da je nemoguće odlučiti se. Mi ćemo pokušati da pomognemo.

 

 

 

Prednovogodišnja atmosfera mami na izlaske, zato bi bilo odlično posetiti novo mesto za pozorište, Dorćol Platz gde se predstave mogu pretvoriti u višesatni izlazak, koji nastavlja u Dorćoleti, Radionici ili nekom od mesta u blizini.

Pored redovnih beogradskih izvođenja, predstava je i na turneji te će 24. decembra moći da je pogleda publika u Vranju, u kulturno-omladinskom centru OKCE.

 

 

Kako rastu Devojčice – neobičan nastanak

Devojčice su zaista komad o tome kako rastu devojčice – intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče. Devojčice govore o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Deset devojaka – Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić, Lena Vujović, u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

 

Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.

Kako rastu devojčice u Srbiji?

Igranje sa lutkama, igre oponašanja, turske serije, fudbal, religiozno vaspitanje, takmičenje za pesmu Evrovizije, ljubav prema mami  i tati, svađe sa mlađom i starijom braćom i sestrama, roze boja, šarene sveske, šljokice i nalepnice su samo deo odrastanja svake devojčice u Srbiji danas. Sigurne smo da slično odrastaju sve devojčice u regionu.

 

Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima.

Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.

beograd vranje reflektor teatar minja bogavac bojana vunturišević devojčice

Šta novo donose Devojčice?

Specifična vrsta rada na predstavi uključila je rad sa ekspertkinjama iz različitih oblasti – profesorka filozofije Adriana Zaharijević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Nađa Duhaček iz Centra za ženske studije, aktivistinja Marija Ratković, Maja Maksimović i Jelena Memet iz Centra za devojke. One su govorile o izazovima odrastanja ali i života u savremenom društvu – video nadzoru, bezbednosti na ulicama, reproduktivnom zdravlju, aktivizmu, kao i o istoriji feminizma i borbe za ljudska prava. Kao odgovor na teme o okojima su govorile, devojčice su sastavile niz pitanja na koja su gošće dale odgovore u seriji intervjua Mala škola feminizma, koja je namenjena devojčicama i mladim devojkama.

Za koga su Devojčice?

Devojčice su odlična predstava za one koji se tek susreću sa svetom pozorišta. Dorćol Platz kreira atmosferu izlaska i budući da su prisutne sve generacije, tinejdžerima nije dosadno. Kako se tematski bavi odrastanjem devojčica, ali i odnosom mladih sa roditeljima, emotivnim sazrevanjem, prijateljstvima i ljubavima, kao i važnim društvenim temama poput roze poreza, neravnopravnosti i diskriminacije pa i nasilja, Devojčice mogu biti odličan conversation starter za sve one koji ne znaju kako da započnu međugeneracijski razgovor na ove teme. Devojčice su važne i za roditelje i za decu i mlade, važne su za sve koji rade sa mladima i za mlade ili ih samo sreću u prolazu i ništa im nije jasno.

Zapanjujuća je hrabrost sa kojom se Devojčice, vrlo mlade devojke suočavaju sa važnim temama, gledaju kritički na svoje odrastanje i roditeljske uzore ali imaju puno nežnosti i ljubavi za sve oko sebe. Upravo to je najveći kvalitet predstave i nešto što ispunjava srca publike.

beograd vranje reflektor teatar minja bogavac bojana vunturišević devojčice

Originalna muzika u predstavi

U stvarnom životu dramska spisateljica Minja Bogavac je koautorka hitova Kese, etikete, Promašaj i mnogih drugih koji su obeležili karijeru Bojane Vunturišević, te je ova saradnja bila logičan korak. Iako nije mjuzikl, Devojčice plene muzikom i pesmama koje su njen neodvojivi deo i posle samo nekoliko izvođenja izdvojile su se pesme koje žive i izvan predstave. Naime, internetom kruže nastupi dečijeg hora DF koji izvodi pesme, a zarazna melodija čini da zaboravimo refren – pa ga zato donosimo u ovom tekstu:

Četka fen.

Četka fen.

Tufer, vlažna maramica.

Fen četka fen.

Četka fen.

Četka fen.

Tufer, vlažna maramica.

Pena i gel.

Predstava je nastala u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovoj predstavi pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija niti bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Reflektor teatar – mesto i za muškarčine i za devojčice

REFLEKTOR TEATAR je društveno angažovano pozorište, osnovano 2012. godine u okviru omladinske organizacije Centar E8. Početak desetogodišnje istorije Reflektor teatra je predstava „Muškarčine” koju su koautorski stvarali sedmorica mladića, odabranih da budu njeni izvođači. Ova predstava redovno se igra od tada, a njeni akteri i autori su i osnivači Reflektor teatra. Od tada – ekipa se menjala i dopunjavala, momci su izrasli u afirmisane glumce, lekare, aktiviste. U desetoj, jubilarnoj sezoni Reflektor teatra recept rada na predstavi „Muškarčine”, adaptiran je na rad sa devojkama i mladim ženama. „Devojčice” su druga strana pozorišne priče o rodnoj ravnopravnosti, koju Reflektor teatar promoviše kroz omladinsko pozorište i umetnost kao metod rada sa mladima i za mlade.

Sve informacije o ovoj i ostalim predstavama nalaze se na repertoaru Reflektor teatra.

Devojčice

Koautorke i izvođačice:

Jelena CVETKOVIĆ, Sara GAJOVIĆ, Anđela MEMET, Adrijana MULIĆ, Ana NINKOVIĆ, Sara OSTOJIĆ, Ana PETROV, Milena PERIĆ, Milena ŠIBALIĆ, Lena VUJOVIĆ

 

Režija i dramaturgija:

Milena BOGAVAC

 

Originalna muzika:

Bojana VUNTURIŠEVIĆ

 

Koreografija i scenski pokret:

Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR

 

Kostimografija:

Aleksandar KOVAČEVIĆ

 

Stručne saradnice:

Adriana ZAHARIJEVIĆ, Nađa DUHAČEK, Marija RATKOVIĆ,

Maja MAKSIMOVIĆ, Jelena MEMET

 

Dizajn svetla:

Milan JANEVSKI

 

Dizajn zvuka:

Ivan MIRKOVIĆ BAMBI

 

Organizacija, izvršna produkcija i asistencija u režiji:

Kristina ANĐELKOVIĆ, Katarina SRDANOVIĆ

 

Direktor produkcije:

Vojkan ARSIĆ

 

Fotografija:

Ružica RISTIVOJEVIĆ

 

Grafički dizajn:

Grupa Kombinart  

 

Tehnička podrška: Dorćol Platz, 5aSec, Tickets.rs, Retro art 

  

Produkcija: Reflektor teatar, 2022.

Sezona #ZaDesetku

 

Photo: Autori predstave Devojčice, Ružica Ristivojević, Instagram

Učitati još
Zatvori