„True Detective” – nova sezona antologijske krimi serije stiže na HBO max
„True Detective” – nova sezona antologijske krimi serije stiže na HBO max

„True Detective” – nova sezona
antologijske krimi serije stiže na HBO max

Kada se u februaru, prošle godine, pojavila vest o  novoj sezoni antologijske krimi serije True Detective – mnogi su nestrpljivo iščekivali dodatne informacije i datum premijere. Tek godinu dana kasnije saznali smo da četvrta sezona stiže 15. januara na streaming platformu HBO max. A uz to najgledaniji krimi serijal kroz  naredno poglavlje, Night Country, spaja i nov detektivski duo – koji čine glumice Jodie Foster i Kali Reis.

Nova sezona i nov detektivski duo

Serija True Detective premijerno je prikazana 2014. godine. Nakon prve sezone dospeva u sam vrh najgledanijih serija iz HBO produkcije. Dok je antologijski koncept sa svakom narednom sezonom povlačio nov detektivski par i drugačiju narativnu liniju. Četvrtu sezonu, True Detective: Night Country,  takođe ne zaobilazi to pravilo.

Ovde će akcenat biti stavljen na detektivski par koji čine Jodie Foster i Kali Reis. Glumica Jodie Foster ponoviće svoje detektivske veštine, i to trideset godina nakon filma The Silence of the Lambs – u kojem je odigrala, sada već kultnu, ulogu detektivke Clarice Starling.

Night Country – premisa

Radnja četvrte sezone odvija se na Aljasci. U tom periodu otpočinje polarna noć  – što samim tim postaje idealna uvertira za centralni zaplet. Iznenadni nestanak lokalnih radnika koji su upravljali istraživačkom stanicom pokreće niz misterioznih zločina. Dok sve biva znatno složenije kad slučaj preuzmu detektivka Liz Danvers i njena partnerka Evangeline Navarro. Kakve tajne kriju ostali stanovnici i kome idu u korist ovi zločini – ostaje nam da postepeno saznamo…

Glumačka ekipa

Serija je snimana tokom 2022. godine na Islandu (koji je ujedno menjao lokaciju navedenu u originalnom sinopsisu). Glumica Issa Lopez zadužena je za scenario i režiju, a Jodie Foster se pored glumačkog angažmana našla u ulozi izvršne producentkinje. Pored već navedenih glumica u vodećim ulogama gledaćemo još i Johna Hawkesa i Christophera Ecclestona.

Pregled prethodnih sezona

Prva sezona

Seriju True Detective kreirao je Nic Pizzolatto. Prva sezona premijerno je prikazana 2014. godine, dok su druga i treća objavljene 2015. i 2019. godine. True Detective poznat je po mračnim zapletima i složenim glavnim junacima – čiji haotični životi prate slučajeve koje pokušavaju da reše. Originalna tematika i upečatljivi glumci doneli su seriji svetski uspeh, a pored velike gledanosti serija je nominovana šesnaest puta za prestižnu Emmy nagradu.

Prva sezona serije True Detective odvija se u više vremenskih linija i prati detektive Martya Harta i Rusta Cohlea koji istražuju ritualno ubistvo prostitutke. Premda ovaj zločin podseća na mnogobrojna nerešena ubistva iz prošlosti, detektivi  iznova nastoje da pronađu ubicu koji svoje žrtve izlaže različitim oblicima mučenja. Serijska ubistva tokom prve sezone služe samo kao pokretač radnje, dok glavna okosnica pokušava da prikaže kako su ti zločini tokom sedamnaest godina uticali na privatne živote dvojice detektiva. Glavne uloge tumače Matthew McConaughey i Woody Harrleson.

@True Detective

Druga sezona

Radnja ove sezone odvija se u Kaliforniji i prati priče tri detektiva koje se prepliću. Prvi detektiv je Paul koji iza sebe ima mračnu prošlost ratnog zločinca. Upravo on nailazi na iskasapljeno telo gradskog menadžera pored puta. Ovaj zločin spaja Paula s detektivom Rayom i detektivkom Ani – koji zajedničkim snagama pokušavaju da razmrse klupko gradskih malverzacija i zločina. Glavne uloge tumače Colin Farrell, Taylor Kitsch i Rachel McAdams.

@True Detective

Treća sezona

Treća sezona u fokus stavlja priču detektiva u penziji, Waynea Haysa, kojeg nakon trideset i pet godina progoni nestanak dvanaestogodišnjeg dečaka i njegove desetogodišnje sestre u Arkanzasu. Dok Wayne u krajnjoj fazi demencije pokušava da rekonstruiše detalje te misterije, iznova na površinu izbijaju i davno zaboravljene tajne. Glavne uloge tumače Mahershala Ali i Stephen Dorff.

@True Detective

Foto: Instagram @hbomaxadria; @truedetective

Učitati još
Zatvori