Pet novih true crime naslova koje gledamo na Netflixu
Pet novih true crime naslova koje gledamo na Netflixu

Pet novih true crime naslova koje
gledamo na Netflixu

Popularni streaming servis Netflix je u poslednjih nekoliko meseci iznedrio niz mini i dokumentarnih serija temeljenih na stvarnim zločincima, koje su doživele veliki uspeh. S ovom praksom nastavio je i u novembru, a pred vama je pet novih true crime naslova koji bi mogli privući pažnju svih ljubitelja ovog žanra.

Killer Sally

Novi Netflixov true crime naslov donosi nam priču o bodybuilderki Sally McNeil koja je usmrtila sopstvenog supruga Rayja McNeila, takođe poznatog američkog bodybuildera. Ova trodelna dokumentarna serija pruža nam uvid u život glavne junakinje, te razotkrivanje njenog naizgled idealnog braka.

Takođe, kroz seriju su provedena i razmatranja o negativnim stranama fitness industrije, posebno ilegalnoj konzumaciji steroida. Serija Killer Sally retka je vrsta istinite kriminalističke priče u koju ne samo da je ubica uključen, već želi da saslušate njenu priču.

I Am Vanessa Guillén

Dokumentarac I Am Vanessa Guillén pokazuje da iz tragedije može proizaći dobro. Film donosi priču o životu, smrti i ostavštini vojnikinje koja je nestala bez traga s dužnosti u aprilu 2020.godine. Njen mladi život završen je na tragičan način nakon nesuglasice s kolegom vojnikom, ali posredno je doveo do određenih promena u američkom vojnom sustavu.

Naime, Vanessa je neposredno pre smrti, koja nije direktno vezana uz taj slučaj, progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je trpela od nadređenih. Zahvaljujući naporima njene porodice, doneseni su zvanični zakonski akti koji nastoje da spreče potencijalno prikrivanje ovakvih zločina u vojnom lancu.

Capturing the Killer Nurse

Među filmskim naslovima koji su na Netflixu poslednjih meseci privukli najviše pažnje zasigurno je biografska drama The Good Nurse, koja tematizuje zločine bolničara Charlieja Cullena.

Osim igranog filma, na popularnom streaming servisu je objavljen i popratni dokumentarni film Capturing the Killer Nurse koji otkriva kako su istražitelji dokazali da je bolničar na odeljenju intenzivne nege zapravo okrutni ubica.

Pepsi, Where’s My Jet?

Posljednji u nizu novih true crime naslova na Netflixu svojevrstan je odmak od tragičnih životnih priča koje najčešće obrađuje ovaj žanr. Donosi nam priču o jednom od najvećih skandala koji je devedesetih godina doživela kompanija Pepsi, a koji je proizišao zbog jedne (nepromišljene) reklame.

To je priča o Johnu Leonardu, 20-godišnjaku koji je u nagradnoj igri pokušao da osvoji borbeni avion, a koja je rezultirala sudskim procesom za knjige iz istorije. Četvorodelna, mogli bismo reći i humoristična true crime serija, dostupna je ovde.

Vatican Girl

Vatikan, najmanja država na svijetu, poprište je jednog od najmisterioznijih nestanaka u povijesti. Na prvu pomisao doista nesvakidašnje djeluje podatak kako se netko u najmanjoj državi svijeta već četiri desetljeća smatra nestalom osobom. No, upravo je to priča o Emanueli Orlandi, 15-godišnjoj srednjoškolki koja je nestala u srpnju 1983. godine.

Riječ je o slučaju koji je ostao pravi misterij već četiri desetljeća pa ne čudi što je ova priča privukla i Netflix. Više o dokuseriji Vatican Girl možete doznati ovdje.

Foto: IMDb

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori