Journal preporuka: Serije nastale po motivima bestseller romana
Journal preporuka: Serije nastale po motivima bestseller romana

Journal preporuka: Serije nastale po
motivima bestseller romana

Poslednjih godina dominantno mesto na popularnim streaming servisima zauzimaju ostvarenja koja su adaptirana na osnovu bestsellera. Samo u retkim slučajevima serija uspe da nadmaši književno delo, dok mnogo češće gledaoci negativno reaguju na ekranizovanu knjigu.

Sledstveno tome, otvaramo novo poglavlje Journal preporuka i beležimo tri serije koje su umnogome kvalitetnije u odnosu na istoimene bestseller romane.

The Lost Flowers of Alice Hart

Mini serija The Lost Flowers of Alice Hart ekranizovana je prema istoimenom bestseller romanu koji potpisuje australijska književnica Holly Ringland. Iako je roman nadaleko popularan među čitaocima, možemo se složiti da je serija uspela da nadmaši književno delo – dok u prilog tome govore brojne pozitivne kritike i visoka ocena na IMDb-u.

Radnja ove dramske serije odvija se u dve vremenske linije. Na početku upoznajemo  protagonistkinju, devetogodišnju Alice Hart, koja odrasta na izolovanoj australijskoj farmi kraj majke i nasilnog oca. U jednom danu dom porodice Hart biva razoren podmetnutim požarom, te devojčica ostaje bez oba roditelja.

Druga narativna linija odvija se na farmi cveća Thornfield i u fokus donosi lik June Hart – koja preuzima brigu o unuci nakon smrti sina. Godine prolaze, Alice izrasta u devojku neukrotivog duha, a uzgajanje cveća postaje njeno jedino utočište. Taman kad se činilo da su ožiljci usled traume iz detinjstva izbledeli, tokom jedne olujne noći Alice otkriva razornu tajnu iz starog dnevnika svoje bake. Nakon tog saznanja, ona postaje odmetnica i odlazi nadomak udaljene australijske pustinje.  Međutim, postavlja se pitanje – da li je zaista moguće pobeći od porodičnog nasleđa?

Boy Swallows Universe

Ova porodična drama utemeljena je na istoimenom autobiografskom delu australijskog novinara Trenta Daltona – koji sasvim intimno portretiše odrastanje u surovim životnim okolnostima.

Radnja serija vodi nas do predgrađa Kvinslend, u blizini Brizbejna, tokom osamdesetih godina XX veka. Tako upoznajemo trinaestogodišnjeg dečaka Elija Bela koji odrasta u disfunkcionalnoj porodici. Pravi zaplet nastaje u momentu kad se njegov očuh upusti u riskantnu prevaru lokalnih kriminalaca. Ubrzo će uslediti odmazda zbog koje Elijeva majka biva osuđena na višegodišnju robiju, dok očuh nestaje. Nakon tih događaja, sumorne životne okolnosti nastavljaju da prate dečaka i polako ga vuku ka sigurnoj propasti. Ipak, Eli zadržava pozitivan duh i odlučuje da svoju nekadašnju porodicu, po svaku cenu, okupi u punom sastavu. Da li će u tom planu zaista uspeti – saznajte kroz sedam jednosatnih epizoda.

Glumačku ekipu predvodi slavna australijska glumica Phoebe Tonkin. Sve epizode serije Boy Swallows Universe dostupne su putem streaming platforme Netflix.

Dear Edward

Američka književnica Ann Napolitano napisala je jedan od najdirljivijih coming-of-age romana – Dear Edward. Nekoliko godina kasnije snimljena je istoimena serija, koja ostalima može poslužiti kao pravi primer verodostojne ekranizacije.

Idilično letnje jutro i iščekivanje leta za Los Anđeles spaja sudbine različitih ljudi. Među njima se nalazi i Edward Adler, dvanaestogodišnjak koji putuje uz roditelje i brata. Na pola puta, avion se ruši, 183 putnika gine, dok Edward jedini preživljava nesreću. Ovakav splet okolnosti odmah zaokuplja pažnju cele države. Međutim, glavni junak nikako ne uspeva da pronađe smisao bez porodice. Da li će naposletku uspeti da se izbori s duhovima prošlosti i nastaviti nesmetano da živi – odgovor se krije kroz deset srceparajućih epizoda. Glavne uloge u seriji tumače Colin O’Brien i Connie Britton.

Učitati još
Zatvori