Dani Igora Vuka Torbice ovog aprila održavaju se po treći put – evo gde možete da pogledate predstave kultnog reditelja
Dani Igora Vuka Torbice ovog aprila održavaju se po treći put – evo gde možete da pogledate predstave kultnog reditelja

Dani Igora Vuka Torbice ovog aprila održavaju se po treći put – evo gde možete da pogledate predstave kultnog reditelja

Ostalo je nešto više od nedelju dana kada će Srpsko narodno pozorište ugostiti kultne predstave u režiji Igora Vuka Torbice koji je ostavio neizbrisiv trag u teatrima širom regiona. U okviru Igorovih dana, koji će biti održani od 25. do 29. aprila u najstarijem srpskom teatru, okupiće se ansambli regionalnih teatara. Pored toga, domaći glumci i njegovi prijatelji govoriće o njegovom stvaralaštvu. Istovremeno, razmatraće se budući pravce razvoja pozorišne umetnosti.

Dani Igora Vuka Torbice: Repertoar

Manifestaciju Igorovi dani će 25. aprila otvoriti predstava Carstvo mraka, i to u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda. Ova avantura suočiće vas, između ostalog, sa suštinom ljudske prirode i mračnim dubinama uma. Narednog dana, 26. aprila biće izvedena predstava Bakhe – kratak pregled raspada u izvođenju Narodnog pozorišta iz Bitolja. Ona će prodrmati temelje vaših uverenja i probuditi duboke misli.

Trećeg dana manifestacije, 28. aprila, na sceni Pera Dobrinović publiku čeka Projekcija predstave: Priče iz bečke šume u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavella. Ovom predstavom je Torbica, po rečima kritičara, nadmašio očekivanja. Po njima, ova predstava je veliki autorski korak napred, realizovan sa jasnom idejom i preciznom koncepcijom. Ulaz na predstavu je slobodan.

Naposletku, manifestaciju će zatvoriti 29. aprila predstava Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina – Don Žuan – koja postavlja pitanje: Kakav bi i ko bi, u današnjem svetu, bio Don Žuan?

Igor Vuk Torbica (1)

Takođe, 29. aprila, će u 17 časova na sceni Pera Dobrinović biti upriličen razgovor Pozorišne strategije Igora Vuka Torbice: Prostor performativnog u glumi. Velika imena regionalnih i domaćih teatara poput Vesne Jevnikar, Mie Melcher, Rakana Rushaidata, Hane Selimović, Ninoslava Đorđevića i Dušana Vukašinovića govoriće o Igorovoj inspiraciji i posebnosti kada je reč o stvaralaštvu. Takođe, oni će diskutovati o vizijama kada je u pitanju razvoj pozorišne umetnosti. Razgovorom će moderirati Katarina Pejović.

Više informacija možete pronaći na sajtu Srpskog narodnog pozorišta. Ulaznice možete kupiti na blagajni pozorišta ili online, putem sajta SNP-a.

Foto: Instagram @igor.vuk.torbica / Srpsko narodno pozorište

Učitati još
Zatvori