Filmski maraton: Sofia Coppola
Filmski maraton: Sofia Coppola

Filmski maraton: Sofia Coppola

Sofia Coppola jedna je od najoriginalnijih savremenih rediteljki. Dobitnica Oskara i ćerka čuvenog Francisa Forda Coppole, Sofia je rediteljka čije filmove uvek gledamo više puta. Poznata je po estetičnim pričama (uglavnom) fokusiranih na žene i njihovo odrastanje.

Njen trademark svakako je i prikaz velikih gradova i usamljenosti u istima, te korišćenje muzike radi postizanja (često melanholičnog) raspoloženja. Kamera i muzika su od velikog značaja. Ali, Sofia ne bi bila to što jeste da u njenim filmovima nema onog ključnog – dobre priče.

Iako je nedavno objavila knjigu Archive u kojoj se i sama osvrnula na dosadašnju karijeru i pružila uvid u stvaralački proces, we can’t get enough. U nastavku, osvrćemo se na njena najbolja ostvarenja.

The Virgin Suicides (1999)

Filmski prvenac Sofie Coppole označio je i prvu od tri saradnje Sofie i glumice Kirsten Dunst. Bliske saradnice i prijateljice, Sofia i Kirsten su match made in (movie) heaven i miljenice kritičara. The Virgin Suicides, film o pet sestara koje odrastaju u religioznoj porodici u Detroitu sedamdesetih, emotivna je i intrigantna priča. Priču pratimo iz ugla momaka iz komšiluka koji su, iako sada odrasli, i dalje fascinirani sestrama Lisbon i njihovom tragičnom sudbinom.

The Virgin Suicides

Lost in Translation (2003)

Verovatno i najpoznatiji film Sofie Coppole, Lost in Translation je prva saradnja Sofie i Billa Murraya. Smatra se i breakthrough ulogom Scarlett Johansson. Smešten u Tokio, Lost in Translation je priča o dvoje usamljenih stranaca koji se slučajno sreću u dalekom gradu i započinju dirljivu (platonsku) vezu. Dovoljno zanimljiva Akademiji, priča je nagrađena Oskarom za najbolji originalni scenario. Bill Murray, koji je do tada uglavnom igrao komične uloge, oduševio je kritičare ovom dramskom ulogom. Prvi (i do sada jedini) put je tako 2003. bio nominovan za čuvenu zlatnu statuu.

Lost in Translation

Marie Antoinette (2006)

Dobitnik Oskara za najbolji kostim, Marie Antoinette je anti-biopic o istoimenoj čuvenoj francuskoj kraljici. Sa dozvolom za snimanje u pravom domu Marie Antoinette, francuskom dvoru Versailles, malo je reći da je scenografija ovog filma fantastična. Žive, pastelne boje, ekstravagantni dezerti (macaroons, anyone?) i fantastična gluma samo su neki od razloga zašto se ovom filmu uvek vraćamo.

 

Marie Antoinette

On the Rocks (2020)

Često nepravedno zapostavljen, film On the Rocks označio je ponovnu kolaboraciju Sofie i Billa Murraya, koji su prethodno sarađivali na kultnom filmu Lost in Translation. Smešten u Njujorku, film prati majku Lauru (Rashidu Jones). Kada posumnja u vernost supruga Deana (Marlon Wayans), ona detektivsku pomoć traži od oca Felixa (Murray). Već komplikovan odnos ćerke i oca postaje dodatno zamršen kada shvatimo da je Felix ciničan playboy sa previše slobodnog vremena, koji nikad nije preterano voleo Deana.

 

On the Rocks

Priscilla (2023)

Najnoviji film Sofie Coppole je Priscilla. On prati život tinejdžerke Priscille Beaulieu i njenu turbulentnu vezu sa Kraljem rokenrola, Elvisom Presleyem. Ipak, Elvis, kog tumači proslavljeni Jacob Elordi u ovoj priči je u manjem fokusu naspram filmske verzije Baz Luhrmanna. Cailee Spaeny koja tumači Priscillu brilijirala je u ovom vizuelno prelepom biopicu, zasnovanom na memoarima Priscille Elvis i ja.

Priscilla

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori