Izašla je knjiga „Sofia Coppola: Archive“ – prelistavamo ovo neverovatno izdanje
Izašla je knjiga „Sofia Coppola: Archive“ – prelistavamo ovo neverovatno izdanje

Izašla je knjiga „Sofia Coppola: Archive“ – prelistavamo ovo neverovatno izdanje

Epitetom kultni ne volimo da se razbacujemo uonaokolo, s obzirom na to da njegovo značenje retko odgovara kontekstima u kojima se zapravo koristi. Ipak, kada je američka rediteljka Sofia Coppola u pitanju, zapravo ne bismo pogrešili. Njen opus tokom poslednjih godina zavredio je status kultnog, ponajviše jer njen rad postoji na granici između komercijalnog i alternativnog. Tako njen odbor fanova čine verni pratioci sasvim specifičnog (filmskog) senzibiliteta, koji će njena ostvarenja gledati bila ona kritički uspešna ili ne. Čini se, takođe, da Sofia i pravi filmove upravo za njih.

Zato znamo da će Sofia Coppola: Archive 1999-2023 neminovno postati svojevrsna filmska Biblija za sve verne obožavaoce rediteljkinog rada. U ovoj knjizi, koja je najavljena ranije ove godine, a koja sada postaje dostupna za kupovinu, na preko 480 strana nalazi se arhivska građa nastala tokom Coppolinog rada na njenim dugometražnim ostvarenjima. Od nastanka filma The Virgin Suicides, adaptaciji kojom je autorka prvi put skrenula pažnju na sebe, knjiga otkriva njen proces na ovom, i svim narednim radovima. Fotografije nastale iza scene čine se tako neprocenjivim uvidom u nastanak jednog filma, od skiciranja kadrova do postavljanja istih pred objektiv kamere.

Knjiga je podeljena spram Coppolinih filmova, od pomenutog prvenca, preko kasnijih projekata kao što je čuveni Lost in Translation, te manje poznatih (i uspelih) naslova, poput The Bling Ring.

Sofia Coppola: Archive predstavlja nesvakidašnji foto-album kojim je zabeleženo preko 20 godina njenog rada na filmu. Među brojnim fotografijama iz rediteljkine lične arhive, nalaze se i prepoznatljivi kadrovi, ali i upečatljivi behind the scenes na kojima vidimo poznata glumačka imena u pripremama za snimanje.

Foto: MACK Books

Učitati još
Zatvori