Filmski maraton: Pastelna paleta boja u filmovima
Filmski maraton: Pastelna paleta boja u filmovima

Filmski maraton: Pastelna paleta
boja u filmovima

Skoro da ne postoji tako snažan kinematografski alat, kao što je to boja u filmu, da osim same estetike filma, diktira i njegovim tonom. Stoga, rubrika filmski maraton dobija nov serijal koji će se fokusirati na upotrebu različitih boja u filmovima. Prva na redu – pastelna paleta boja.

Marie Antoinette (2006), r. Sofia Coppola

Sedeći na tronu kultnih pastelnih ostvarenja, Sofia Coppola uspešno pravi karikaturalan prikaz francuskog dvora 18. veka, filmom usredsređenog na tematiku ženske usamljenost usled života u svetu koji ima malo razumevanja, a mnogo očekivanja. Prožimajući istorijske događaje sa suptilnim (i ne tako suptilnim) modernim pop elementima, Marie Antoinette je jedinsteven prikaz raskoši i kiča, gde Kirsten Dunst utelovljuje ulogu čuvene monarhinje na jedini način koji glumici priliči – u potpunosti.

@interiorandfilms
@alwaysperioddramas
@idacath

Emma. (2020), r. Autumn de Wilde

Jedna od adaptacija Jane Austen romana zapravo urađena kako treba (gledamo u tebe Persuasion), Emma. je šarmantan pogled iznutra na beskrajno dinamičan život engleske elite regentskog perioda. Anya Taylor-Joy u ulozi “velikodušne” provodadžije, i Mia Goth u ulozi nesrećno zaljubljene devojke pod uticajem svoje “daleko iskusnije” prijateljice, donose ostvarenje koje će zadovoljiti želje svakog ko se istovremeno smatra ljubiteljem pastela i ”kostimiranih” drama.

@vintageecherry1
@kindredspiritbooks
@interiorandfilms

Midsommar (2019), r. Ari Aster

Ne dopustite da vas njegova pastelna paleta zavarava, sada već kultni A24 film Midsommar je mnogo više od idiličnih pejzaža Švedske i Florence Pugh sa cvetnom krunom. Bolje rečeno, spoj horor žanra sa bajkovitom pastelno roze-plavo-žutom estetikom, unosi posebnu dozu nemira u svoje gledaoce, koja ostaje sa njima dugo nakon što se film završi.

Midsommar vodi publiku na surovo emocionalno putovanje devojke pod imenom Dani, čiji se naizgled idilični letnji odmor ubrzo pretvara u živu noćnu moru.

@sinemayaserbixwe
@palascinema
@cinematic_imagery

The Umbrellas of Cherbourg (1964), r. Jacques Demy

Muzički romantični film The Umbrellas of Cherbourg, u režiji Jacques Demyja, je ostvarenje i onih najambicioznijih snova jednog fanatika pastela. Priča ljubavnog para odvojenog nesrećnim okolnostima, pastelna estetika, kao i u potpunosti otpevan dijalog, recept je za jedinstveno gledalačko iskustvo koje rezultira oscilacijom emocija na lestvici sreća-tuga. Između prijatne muzike, očaravajućih vizuala i  Catherine Deneuve, možda i ne primetite da je u pitanju jedna od možda najžalosnijih ljubavnih priča ikada prikazanih uz pomoć pastela.

 

@_cinematic_beauty
@mk2films

Foto: Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori