Pariz je grad ljubavi, a francuska kinematografija riznica romantičnih filmova – ovo su naši predlozi
Pariz je grad ljubavi, a francuska kinematografija riznica romantičnih filmova – ovo su naši predlozi

Pariz je grad ljubavi, a francuska kinematografija riznica romantičnih filmova – ovo su naši predlozi

Ovih dana smo u nekom posebno romantičnom raspoloženju. Ne znamo ni sami zašto, mada izgleda da je ljubav tema mnogih holivudskih dešavanja i govorkanja, pa može biti i da je to razlog. Između ostalog, pre nekoliko dana pojavile su se (ljubavne) spekulacije kada su u pitanju vozač Formule 1 Lewis Hamilton i model Juliana Nalu. Takođe, iako se govorilo da su Kendall Jenner i Bad Bunny raskinuli, postoje naznake da se njihova romansa ipak nastavila. Dakle, svedoci smo različitih vesti o procvetaloj ljubavi među mnogim parovima, pa može biti da je to i u nama probudilo želju za jednom filmskom romansom. No, u tom slučaju materijal možemo potražiti samo na jednom mestu – u francuskoj kinematografiji, naravno.

01. Pierrot le fou (1965), r. Jean-Luc Godard

Počinjemo, naravno, od predvodnika francuskog Novog talasa i filmskog revolucionara, Žan Lika Godara. U jednoj od mnogih prilika u kojima je govorio o stvaranju sedme umetnosti, Francuz je rekao da sve što vam je potrebno za film jesu pištolj i devojka. Najbolji dokaz da se i sam često pridržavao toga jeste film Ludi Pjero (fr. Pierrot le fou). Izvrsni Jean-Paul Belmondo i Anna Karina nastupaju u ulozi pasioniranog para koji (bezuspešno) pokušava da pronađe zajednički jezik. U tipičnom godarovskom stilu, filmom se razmatraju i mnoge druge teme, životne filozofije glavnih likova, ali i šire društvene implikacije. A tu su i pištolji, da dodaju na dramatičnosti i uzbuđenju.

ljubav
imdb

02. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001), r. Jean-Pierre Jeunet

Iako smo o ovom ostvarenju već nebrojano puta govorili, filmski maraton o ljubavi na francuski način ne bi bio potpun bez njega. Čudesna sudbina Ameli Pulen (fr. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain) je rezervisan za prave romantičare, nepokolebljive u svojim snovima o velikoj ljubavi. Iskreno? Mi smo uz vas. U tom smislu je Amélie nepogrešiv izbor, upravo zbog uverenja sa kojim glavna junakinja traga za svojom srodnom dušom, zbog čega nam uliva nadu da ćemo, pre ili kasnije, i mi naći svoju.

ljubav
imdb

03. Amour (2012), r. Michael Haneke

Izvanredno ostvarenje Michaela Hanekea teško je opisati dovoljno dobro kako bismo dočarali svu emocionalnu težinu ljubavi koja se filmom prenosi. Prikazan odnos bračnog para u odmaklim godinama života, koji se suočava sa nepovratnim gubitkom, dirljiv je prikaz ljubavi u jednom njenom obliku sa kojim se ne srećemo toliko često u svetskoj kinematografiji. Iskrena, kompleksna priča glavnog para, koji tumače Jean-Louis Trintignant i Emmanuelle Riva, ostaju duboko urezani u (filmskom) pamćenju. 

ljubav
imdb

04. La vie d’Adèle (2013), r. Abdellatif Kechiche

Tročasovno ostvarenje tunižansko-francuskog reditelja i glumca prikaz je odnosa dve mlade junakinje i njihovog traganja za sopstvenim identitetom. U nastojanju da pronađe sopstveno mesto u svetu, te istraži pitanje lične seksualnosti, Adèle (Adèle Exarchopoulos) mora da se suoči sa brojnim bolnim temama koje neminovno iskrsavaju u procesu sazrevanja. Tako je period (ljubavnog i seksualnog) odrastanja ovim filmom dočaran na sirov, ali dirljiv način.

ljubav
imdb

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori